The South Wales derby #6: Hooligans

Ik heb weinig met hooligans. Ik snap ook niet dat er mensen zijn die met bewondering naar die figuren kijken, want het is duidelijk dat ik de gekste ben. Zij zijn een van de belangrijkste oorzaken waardoor er in de UK amper meer terraces zijn. Dus bedankt, mannetjes. Toch kan ik ze niet helemaal negeren. Vooral niet als het over de South Wales derby gaat, want in de jaren 80 en 90 hebben de firms van beide clubs een grote stempel gedrukt op de ontmoetingen tussen beide clubs. De gevolgen daarvan zijn vandaag de dag nog altijd te merken tijdens wedstrijden tussen beide clubs. Het is de reden waarom je tijdens derby’s fans van Swansea met zwembandjes lopen en waardoor er een paar jaar geen uitfans welkom waren bij de wedstrijden tussen beide clubs.

Dankzij de promotie van Swansea City in 1979, het begin van de opmars van The Swans die de club uiteindelijk tot de eerste plek in de First Division zou brengen, stond er op nieuwjaarsdag 1980 weer een South Wales derby op het programma. Voor het eerst sinds 1965 weer in de competitie. Divisie van handeling was de tweede, wat we tegenwoordig The Championship noemen. De jaren 80 zouden erg derbyrijke jaren worden. Maar liefst 21 keer zouden de clubs tegen elkaar uitkomen. Daarmee zijn de 80’s het decennium met de meeste onderlinge ontmoetingen tussen beide clubs. Ontmoetingen die niet zelden gepaard gingen met geweld op en naast het veld. Hoofdschuldigen daarvoor zijn de Soul Crew van Cardiff en de Swansea Jacks van, jawel, Swansea.

De terugkeer van de derby was te danken aan één man. Een voormalige Bluebird nog wel: John Toshack. Als player-manager zou hij The Swans van de vierde naar de eerste divisie gidsen. Hierdoor kwamen ze ook Cardiff onderweg tegen. Op New Year’s Day 1980 was het dan voor het eerst sinds 1965 zover: Swansea en Cardiff gingen een competitiewedstrijd tegen elkaar spelen. Maar liefst 21400 man stonden in The Vetch. Het werd een geweldig begin van het nieuwe jaar voor de Swansea-fans, want niet alleen werd er met 2-1 gewonnen; de doelpunten van Swansea werden gemaakt doorJohn Toshack en David Giles. Allebei spelers die uit de jeugdopleiding van Cardiff kwamen, en dat deed extra pijn bij The Bluebirds.

Terwijl Swansea als een lift zich door de Engelse competitie bewoog, ging ook Cardiff een paar keer op en neer. Vandaar dat de clubs elkaar maar bleven tegenkomen. Opvallend is de kracht die de thuisclub haalde uit de fanatieke steun van de fans. Pas op Boxing Day 1989 slaagde er een van de twee in om een competitiewedstrijd bij de vijand te winnen. Cardiff City was de gelukkige door met 0-1 te winnen op The Vetch. De overwinningen werden ook netjes verdeeld over beide clubs. Echte klassiekers zaten er niet bij en de aandacht ging meestal uit naar de hooligans die voor de krantenkoppen zorgden.

In de Welsh Cup was er wel een echte klassieker. In 1982 kwamen beide clubs elkaar weer tegen in de finale van die beker. Het zou de derde en laatste keer zijn dat dit gebeurde. De finale was weer over twee wedstrijden, waarvan de eerste in Cardiff in 0-0 eindigde. Een week later was de return in Swansea waar meer dan 15000 man op afkwamen. Dankzij twee goals van Bob Latchford (die later nog voor NAC zou gaan spelen), won Swansea met 2-1 over twee wedstrijden. Eindelijk was de gehate vijand eens op zijn plek gezet. Het waren sowieso mooie tijden voor Swansea, want de club was net als nummer 6 geëindigd in de First Division. Het was duidelijk dat The Swans op dat moment dé club van Wales waren.

In de zomer van 1988 was niet alleen iedereen in Nederland nog naakt van vreugde, maar ook in South Wales was het een groot feest na de promotie van beide clubs. De derby zou nu in de Third Division worden gespeeld en daarnaast, wees de loting in de League Cup uit dat ze elkaar nog tweemaal zouden tegenkomen. Alsof dat nog niet genoeg was, zouden beide clubs elkaar ook nog eens in de Football League Trophy (tegenwoordig heet dat ding de Johnstone’s Paint Trophy) treffen. Vijf derby’s in één seizoen! Voor de liefhebber van rellen zou het een seizoen worden om niet te vergeten. De eerste was eind augustus op Ninian Park. Swansea won dankzij een blunder van de Cardiff-keeper met 0-1.

Op 20 september 1988 stond er weer een Swansea v Cardiff op het programma. Er hing een slechte vibe in de lucht, waardoor er amper 6987 man op de wedstrijd afkwamen. Men rook gevaar. Het waren de hoogtijdagen van het hooliganisme en op dit soort wedstrijden kwam slecht volk af. De Soul Crew was ook niet op z’n volle sterkte voor deze pot. Waarschijnlijk waren de meeste leden naar Otis Redding aan het luisteren op hun walkman. Sportief gezien misten ze daardoor veel, want Cardiff won met 0-2 en mocht door naar de volgende ronde. Na de wedstrijd zou het echter helemaal los gaan, in wat tegenwoordig bekend staat als “The Night in Swansea Bay”.

Nadat de wedstrijd was afgelopen, besloten een aantal Cardiff-fans nog in Swansea te blijven hangen. Even de overwinning vieren. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want voordat ze het wisten, werden ze achterna gezeten door de harde kern van The Swans. Op het strand kwam het bijna tot een confrontatie, maar de Cardiff-fans liepen de zee in. Vanaf het strand werden ze bekogeld door de Swansea-fans die daar stonden en de Cardiff-fans aan het uitlachen waren. Uiteindelijk kwam de politie eraan, die 38 man oppakte. De Cardiff-fans konden daarna de zee weer uitkomen, maar waren compleet doorweekt. Dat niet alleen, ze waren ook hun eer kwijt.

Op Boxing Day in 1988 moest Swansea naar Cardiff, ditmaal voor de competitie. De uitfans werden zwaarbewaakt door de politie, want Cardiff wilde wraak. Dat lukte niet. Erger nog, ze werden opnieuw vernederd. The Swans hadden namelijk zwemvesten, zwembandjes en zwembroeken bij, terwijl ze keihard “Swim Away, Swim Away, Swim Away” zongen en zwembewegingen maakten. Tot op de dag van vandaag doen de Swansea-fans dat en iedere keer weer zorgt het ervoor dat de Cardiff-fans op de kast zitten. De rellen na afloop van “The Night in Swansea Bay” hebben een mythische status bereikt onder de fans van Swansea. Hooligans zien het als de meest aansprekende overwinning van hun club op Cardiff.

Een van de meest belangrijke derby’s ooit stond in 1990 op het programma. Ninian Park was het strijdtoneel en inzet was handhaving in de Third Division. Het verschil tussen beide clubs was drie punten in het voordeel van Swansea, dat nog net boven een degradatieplek stond. Dankzij twee perfecte voorzetten van Andy Legg, won Swansea met 0-2. Mede hierdoor zou Swansea zich uiteindelijk handhaven, terwijl Cardiff één puntje tekort kwam en weer moest afdalen naar de kelder van het Engelse voetbal. Swansea-fans zongen het seizoen erop dat zij ervoor verantwoordelijk waren dat Cardiff eruit werd getrapt.

Ondanks de Premier League, de gigantische inkomsten en de verbouwingen van een hoop stadions, waren hooligans in de beginjaren 90 nog altijd erg actief. In 1991 bijvoorbeeld, toen beide clubs elkaar in de eerste ronde van de FA Cup troffen. Voor het eerst in 77 jaar mochten beide clubs het uitvechten in het legendarische toernooi. Cardiff-fan Don herinnert het zich nog als de dag van gisteren: “We speelden een divisie lager dan Swansea en dat deed pijn. Onder grote politiebegeleiding werden we naar Swansea gebracht. We kwamen met 0-1 voor, maar uitgerekend een voormalige speler van ons (Jimmy Gilligan) maakte de 1-1. Uiteindelijk werd het ook nog eens 2-1. Na de wedstrijd liep het compleet uit de hand. Zelf heb ik nooit ergere rellen gezien, dan die dag bij onze gevederde vrienden uit het westen.”

Als het over rellen gaat, mag ik “The Battle Of Ninian Park” niet vergeten. Na vier seizoenen stonden beide weer eens tegenover elkaar in de competitie. In de Second Division (nu League One) om precies te zijn. Door een niet zo’n slimme planning werd de pot op 22 december 1993 gespeeld, een woensdagavond. Veel leden van de harde kern hadden de hele dag vrijaf genomen en waren flink gaan zuipen. Daarnaast werd besloten om The Swans op de Grandstand neer te zetten. Een vak dat slecht beveiligd was, in tegenstelling tot het uivak. Het leek wel of de autoriteiten hoopten dat het mis zou gaan.

Als dat de bedoeling was, kregen ze wat ze wilden. Cardiff won met 1-0, dankzij een goal van Garry Thompson. Daar waren de fans van Swansea niet echt blij mee. Waar ze normaal over een hek met scheermesjes hadden moeten klimmen om het veld op te gaan, was het nu heel simpel. Besloten werd om eerst de stoeltjes te slopen en die te gebruiken om de Cardiff-fans te bekogelen. Die waren daar niet van gediend en het liep compleet uit de hand. De FA van Wales zag dat het op deze manier niet verder kon en er als maatregel mochten er bij wedstrijden tussen beide clubs geen uitfans meer mee, destijds uniek in de Engelse competitie.

In de negen ontmoetingen daarna was Cardiff sportief gezien succesvoller, maar won Swansea juist vaker de derby. Slechts éénmaal lukte het Cardiff (in 1997) om de rivaal een hak te zetten. Ook in het seizoen 98/99 lukte het Cardiff niet om te winnen van Swansea, ondanks het feit dat The Bluebirds meededen om het kampioenschap. Aan het eind van het seizoen maalde daar echter geen Bluebird meer om, want Cardiff promoveerde rechtstreeks naar de Second Division, terwijl Swansea in de play-offs struikelde over Scunthorpe United. Deze promotie van Cardiff zou opnieuw voor een lange periode zonder South Wales derby zorgen.

Advertenties

3 Reacties op “The South Wales derby #6: Hooligans

 1. Swim away,Swim away,Swim away.. hahah ik vind dat een prachtig verhaal. Ik had al bij mezelf zoeen beeld dat die gasten de zee in waren gevlucht ofzo maar dacht dat dat nooit echt zo zou zijn. Toch wel dus…

 2. Pingback: Lazy saturday Doordebenen

 3. De volledige tekst van (op de tonen van The Lion Sleeps Tonight):

  In The Channel
  The Bristol Channel
  The scum will swim tonight
  The water’s freezing
  The scum are sneezing
  They’d rather swim than fight

  They’ll swim away, they’ll swim away, they’ll swim away,…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s