The South Wales derby #5: The Early Years

De eerste jaren was er totaal geen rivaliteit tussen beide clubs. Men vond het juist leuk als een Welshe club het goed deed tegen de Engelsen. Daar kwam pas na WO II verandering in. Vanaf toen begin de aversie tussen beide clubs zich goed te ontwikkelen. In de competitie en de Welsh Cup bestreden beide clubs elkaar met passie. Gek genoeg viel het na 1965 weer een beetje stil. Vijftien jaren zonder competitiederby zorgde ervoor dat ze bij Cardiff City een andere rivaal kregen. Maar als de clubs elkaar dan een keer tegenkwamen in de Welsh Cup, was het meteen bal.

Swansea Town zag in de zomer van 1912 pas het levenslicht. De eerste South Wales derby was meteen datzelfde jaar. Sterker nog, Cardiff City was de eerste officiële tegenstander die The Swans voor de kiezen kregen. Plaats van handeling was The Vetch Field in de Southern League. Natuurlijk was er destijds nog geen rivaliteit tussen beide clubs. Het was gewoon een onderling potje tussen Welshmen. Als Cardiff City al een rivaal had in die tijd, was het Newport County. Die stad lag veel dichterbij dan Swansea. De allereerste pot tussen Swansea en Cardiff eindigde uiteindelijk in 1-1. Billy Ball (mooie naam) zorgde voor de 1-0 en Jack Burton voor de gelijkmaker. Opvallend was het aantal toeschouwers, want maar liefst 8000 mensen kwamen er op af. Bizar veel voor een eerste pot.

Voordat beide clubs toe traden tot de rangen van de Football League, kwamen ze elkaar niet alleen tegen in de Southern League, maar ook in de Welsh Cup. De belangrijkste pot in die beginjaren vond echter plaats in de FA Cup van 1914. De fossielen op de burelen van de FA hadden namelijk beide clubs aan elkaar gekoppeld in de vierde kwalificatie ronde. Winst was belangrijk, want destijds stroomden de grote kanonnen al in de eerste ronde in. Een overwinning hier, kon zomaar een potje opleveren tegen een van de grote clubs. The Vetch zat stampensvol met 12000 man en was stijf uitverkocht. Ze hadden na 90 minuten reden om te feesten, want The Swans wonnen met 2-0.

Langzaamaan begon er toch wel een rivaliteit te ontstaan. Een bezoek van Cardiff aan Swansea zorgde voor een uitverkocht stadion en ook Ninian Park liep goed vol als The Swans op bezoek kwamen. In het laatste seizoen in de Southern League zorgde de pot Cardiff v Swansea voor het hoogste toeschouwesraantal ooit in die competitie. Maar liefst 24371 man zagen Cardiff City met 1-0 winnen. Daarna gingen beide clubs andere richtingen op in de Football League. Cardiff mocht starten in de Second Division, terwijl Swansea een divisie lager instroomde. Het zou tot 1929 duren voordat beide clubs elkaar weer een keer zouden treffen in competitieverband.

Op 25 oktober van dat jaar kwam Swansea met ontzag naar Ninian Park. Sinds de laatste ontmoeting tussen beide clubs, had Cardiff de FA Cup gewonnen, een finale verloren en waren ze tweede geworden op het hoogste niveau. Het werd een pot van niets en eindigde in 0-0. Ook de return op The Vetch was er geen voor de fijnproevers, maar in Swansea zullen ze daar niet om gemaald hebben. The Swans wonnen namelijk met 1-0. Wat wel indrukwekkend was, waren de toeschouwersaantallen. Op Ninian Park kwamen er 29093 man door de turnstiles en ook in Swansea bleek de pot te leven, getuige de 22121 mensen die munten hadden neergelegd voor een kaartje.

Beide clubs draaiden een saai seizoen in de middenmoot, dus het jaar erop mochten ze opnieuw tegen elkaar spelen. Ditmaal hielden beide clubs de punten in eigen huis. In Swansea werd het in een leuke wedstrijd 3-2, terwijl in Cardiff The Bluebirds met een minimale 1-0 aan de haal gingen. Het was niet genoeg voor de blauwe mannen, want vier jaar na de winst in de FA Cup winst zou Cardiff naar de Third Division degraderen. Na de degradatie van Cardiff, zou er maar liefst 19 jaar geen South Wales derby in de competitie worden gespeeld. Niet alleen door de expansiedrang van Herr Hitler, maar ook doordat beide clubs maar niet promoveerden of degradeerden.

Het bizarre is dat Cardiff in 1947 kampioen werd van de derde divisie en dat toevallig in datzelfde jaar Swansea degradeerde uit de tweede divisie. Wéér zouden ze elkaar mislopen. Het leek wel of beide clubs het er om deden. Pas in 1949 vond er eindelijk weer een South Wales derby plaats in de competitie, 19 jaar na de laatste. Vanaf dat jaar zouden beide clubs elkaar tot 1965 regelmatig tegenkomen. De echte haat is in deze jaren ook ontstaan. Geen praat meer van ‘we zijn allemaal Welshmen, weg met de Engelsen’, nee het was juist zaak om die andere Welshmen te verslaan, want de eer van de stad stond op het spel.

De belangrijkste pot uit deze jaren was opvallend genoeg géén competitiewedstrijd, maar een wedstrijd om de Welsh Cup in 1956. Niet zomaar eentje, want voor het eerst in de geschiedenis stonden beide clubs tegenover elkaar in de finale van die beker. Plaats van handeling was Ninian Park. Maar liefst 37500 man kwamen erop af, een record in de Welsh Cup, dat vandaag de dag nog altijd staat. De spanningen tussen beide steden waren hoog opgelopen, doordat de Britse regering een jaar eerder had besloten om Cardiff de hoofdstad van Wales te maken. Dit lag erg gevoelig in Swansea.

De wedstrijd zelf was er een voor de liefhebber. Al snel werd een Cardiff-speler met een gebroken been van het veld geschopt, waarna zich een spijkerhard duel afspeelde. Nadat alle rookwolken waren opgetrokken, stond het 3-2 voor Cardiff City, die hierdoor voor het eerst in 26 jaar de Welsh Cup weer eens wonnen. Veertien jaar later kreeg Swansea kans op revanche, toen het voor de tweede keer in de geschiedenis een Cardiff v Swansea finale was in de Welsh Cup. De finale, gespeeld over twee wedstrijden, werd een drama voor The Swans. Cardiff won in Swansea met 1-3 en thuis met 2-0. In de Welsh Cup heeft Cardiff sowieso altijd de bovenhand gehad in onderlinge ontmoetingen.

De Welsh Cup was ook de enige kans van beide clubs om elkaar te treffen tussen 1965 en 1980. Cardiff City was in die jaren namelijk een vaste bewoner van de Second Division, terwijl Swansea afwisselend in de Third en de Fourth verbleef. Het is ook hierom dat Cardiff-fans die in de vijftig zijn, Swansea niet als dé rivaal zien. Een daarvan is blogger Paul Evans (54): “De meeste Bluebirds van mijn leeftijd zien niet Swansea, maar Bristol City als dé rivaal. Wij groeiden op in een tijd waarin we amper tegen Swansea speelden. Bristol City daarentegen kwamen we heel vaak tegen en die club haat ik nog altijd meer. Als er een wedstrijd is tussen Swansea en Bristol City, hoop ik dat Swansea wint.”

Toch waren er wel sporadische ontmoetingen, zoals in de halve finale van de Welsh Cup in 1970 gespeeld op The Vetch. Evans: “We speelden op dat moment twee divisies hoger dan Swansea, maar we hadden het moeilijk. Het bleef lang 0-0, totdat we in de verlening er twee scoorden. Na afloop vond er ontzettend veel geweld plaats. Het was een eye-opener voor mij, want tot dan toe zag ik Swansea als gewone buurman, zoals Newport County. Ik ging later wel eens bij Swansea kijken, toen ze John Toshack daar hadden spelen, maar zorgde er altijd voor dat ze niet wisten dat ik uit Cardiff kwam. Dat hadden de rellen in 1970 me wel geleerd.”

Het is overigens ironisch dat Cardiff er in 1965 voor zorgde dat Swansea voor lange tijd uit het zicht bleef. Op 6 april 1965 stond namelijk Cardiff v Swansea op het programma. Swansea stond onderaan in de Second Division, maar had nog wat wedstrijden te goed. Cardiff zelf moest ook uitkijken, want The Bluebirds stonden maar twee punten boven de degradatiestreep. Wat volgde was een totale vernietiging van het zelfvertrouwen van Swansea. Pas bij 5-0 stopte de teller. Het meest pijnlijke was dat de doelpuntenmakers Ivor Allchurch (3x) en John Charles (2x) waren. Beide waren zoons van Swansea en speelden in hun nadagen nog voor Cardiff. Na deze nederlaag was het vertrouwen van Swansea helemaal weg en dat zou uiteindelijk leiden tot de degradatie van The Swans en de lange periode zonder onderlinge wedstrijden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s