The South Wales derby #4: The Reason to Hate

De rivaliteit tussen Cardiff en Swansea is er eentje die verder gaat dan alleen het voetbalveld. Beide steden liggen elkaar ook niet echt. Of beter gezegd helemaal niet. De haat tussen beide Cardiff en Swansea is van iets van recente tijden. Terug te leiden naar 1955. In dat jaar werd er besloten dat Wales een hoofdstad moest hebben en dat werd Cardiff. Zuur voor Swansea, want die stad was tijdenlang een stuk groter dan Cardiff. Zoals overal in de wereld gaat het meeste geld altijd naar de hoofdstad en baalt de tweede stad van het land daar flink van en krijgt last van het calimerocomplex. Of dat terecht dan wel onterecht is laat ik in het midden. Sindsdien is het wel hommeles in het zuiden van Wales tussen beide steden.

Eigenlijk is er niet eens echt zoveel verschil tussen Swansea en Cardiff. Beide steden zijn echte arbeiderssteden, groot geworden door respectievelijk koper en steenkolen. Allebei hebben ze in de afgelopen eeuwen flink wat niet-Welshe immigranten gehad, waardoor het Welsh niet de dagelijkse taal is, zoals wel het geval is in heel wat gebieden in het noorden en westen van Wales. De afgelopen jaren zijn beide steden flink opgeknapt, maar door de status als hoofdstad, zijn er toch meer belangrijke bedrijven en instanties naar Cardiff getrokken. Dat heeft haat opgewekt in Swansea, maar eigenlijk verschillen de steden niet eens zo gek veel van elkaar als je heel objectief kijkt.

Het is een lastige vraag om te bepalen welke stad nu dé voetbalhoofdstad van Wales is. Cardiff heeft natuurlijk die ene FA Cup en heeft langer op het hoogste niveau gespeeld. Swansea kan daar tegenover stellen dat het korter geleden is geweest dat het met de grote kanonnen meespeelde. Daarnaast komt de beste Welshe voetballer aller tijden – John Charles – uit Swansea en was het merendeel van het team dat deelnam aan dat legendarische WK in 1958 ook afkomstig uit die stad. Weeg je de voetballers tegen elkaar op, dan kom je ook gelijk uit. De stad Swansea heeft John Charles, zijn broer Mel, Ivor Allchurch, John Hartson, Jack Kelsey en Dean Saunders voortgebracht. Uit Cardiff komt dan weer het indrukwekkende rijtje Ryan Giggs, John Toshack, Gareth Blae, Craig Bellamy en Terry Yorath.

Ik kom er niet uit, dus tijd om een expert in te schakelen die beide clubs van haver tot gort kent. Dan kom je uit bij Andy Legg, tegenwoordig manager van Llanelli, maar tevens ex-speler van zowel Swansea als Cardiff. Sterker nog; voor beide clubs speelde hij meer dan 150 wedstrijden en hij staat bij fans van beide clubs hoog in aanzien. Andy Legg is een van de weinige spelers waar de fans van beide clubs tegenop kijken. Legg kan daarom redelijk neutraal naar de rivaliteit uitkijken en vertelt: “Zo’n rivaliteit als hier zie je nergens in de Engelse competitie. Derby’s als die in Liverpool en Manchester zijn natuurlijk veel bekender, maar daar zie je niet de haat en nijd die je tijdens deze pot meemaakt. Ik heb dat zelf mogen merken, toen ik bij Cardiff City tekende. Ik was daar de smerige Jack Bastard.”

Legg begon zijn carrière bij Swansea, waarvoor hij 163 wedstrijden speelde. In 1993 vertrok hij bij de club vanwege financiële problemen en tekende voor Notts County. Via Birmingham City, Ipswich Town en Reading ging hij in 1998 uitgerekend naar Cardiff City. Daar was geen enkele fan in Swansea en Cardiff blij mee. Legg: “Ik was in het begin erg gehaat in Cardiff. Ik werd uitgefloten en bespuugd. Ik kreeg ook brieven met scheermesjes opgestuurd en er werden niet echt leuke spreekkoren over me gezongen. Pas nadat ik goed speelde tegen Swansea en ze zagen dat ik me helemaal voor de club gaf, werd ik geaccepteerd door de fans. Uiteindelijk vonden ze het zelfs jammer dat ik vertrok.”

Opvallend is dat er over de South Wales derby ook een Old Firm sausje gegoten is. Wie goed oplet ziet bij Cardiff vlaggen van Celtic hangen, maar geen Union Flags/Jacks. Die zie je juist wel in Swansea hangen. Heel veel zelfs. Volgens Cardiff-fan Huw is de burenruzie in South-Wales echter geen kopie van de Old Firm: “Bij Cardiff zijn we heel erg pro-Wales en we haten Engeland. Vandaar dat we veel Welshe vlaggen hebben hangen. Het Keltische spreekt veel Celtic-fans blijkbaar aan, waardoor er redelijk wat mensen van daar naar ons komen kijken en zo zijn er wat vriendschapsbanden ontstaan. Bij Swansea profileren ze zich als tegenreactie daarom met die Union Flags, maar het is niet zo dat ze daar zwaar loyalistisch zijn, zoals bij Rangers.”

Cardiff blogger Paul Evans, beaamt bovenstaande: “Wij voelen ons een stuk ‘Welsher’ dan Swansea. Ik kan me niet herinneren dat er ooit een Union Jack op Ninian Park hing. De vlag van Wales zie je daarentegen overal. Er is niet echt een officiële band met Celtic, maar veel fans hebben wel iets met die club. Allebei hebben we niet veel met Engeland en dat schept een band. Daarom reizen er ook vaak fans over en weer. Of die band er ook is tussen Swansea en Rangers weet ik niet, maar in Swansea zie je veel Britse vlaggen hangen. Ironisch eigenlijk, want als ik de steden Cardiff en Swansea vergelijk zou ik die laatste ‘Welsher’ noemen dan onze stad.”

De rivaliteit tussen beide clubs heeft ook z’n effect op het nationale elftal. De meeste wedstrijden worden in Cardiff gespeeld. Op zich logisch, want het is de hoofdstad en met het Millennium Stadium en het Cardiff City Stadium hebben ze de twee grootste stadions van het land. Dat heeft wel tot gevolg dat er weinig mensen uit Swansea het nationale elftal volgen. Het wordt ze ook niet makkelijk gemaakt, want als je als Swan een wedstrijd bezoekt in Cardiff, moet je continue oppassen. In 2003 liep het bij een uitwedstrijd nog flink uit de hand tussen fans van Swansea en Cardiff. Waar je in Turkije bij het nationale team fans met sjaaltjes en shirts van Fener, Galatasaray en Besiktas gebroederlijk naast elkaar ziet feesten, is dat in Wales niet mogelijk. Daarvoor is de rivaliteit te groot.

Het is overigens alleen een probleem tussen Cardiff en Swansea, want Wrexham-fans zijn meer dan welkom. Goed, er is die typische noord-zuid banter, maar de meeste Cardiff-fans hebben veel sympathie voor Wrexham en ze zien hun noorderburen het graag goed doen. Opvallend genoeg geldt dat ook voor Newport County. Die club speelt dicht in de buurt van Cardiff en in het verleden zijn er flinke confrontaties geweest tussen de hooligans van beide clubs. In 1989 verdween de club en sindsdien krabbelen ze langzaam weer op. Afgelopen seizoen was er promotie naar de Conference en dat werd door Cardiff-fans toegejuicht. Veel zien de club als het kleine broertje. Dit tot ongenoegen van de Newport-fans zelf die een enorme hekel hebben aan Cardiff.

Toch is die haat niet te vergelijken met de afkeer die de Swansea-fans voelen ten opzichte van de buren. Swan Matthew legt dat uit: “Wij haten hen waarschijnlijk meer dan zij ons haten. Natuurlijk ligt dat gedeeltelijk aan het feit dat veel van het geld dat voor Wales bestemd is, in Cardiff blijft hangen. Dat steekt bij ons in Swansea. Daarnaast hebben wij maar één echte rivaal en dat is Cardiff. Zij zijn veel gehater in de rest van het land. Newport County heeft een hekel aan ze, om nog maar te zwijgen over Bristol City. Daarnaast speelt er ook nog iets tussen Cardiff en Leeds. Zij hebben dus meer clubs om zich op te focussen, terwijl wij ons puur op Cardiff richten. Nee, dat zal nooit liefde worden. Ondanks dat we allebei Welshmen zijn, gun ik het iedere Engelse club om van hen te winnen.”

Advertenties

Een Reactie op “The South Wales derby #4: The Reason to Hate

  1. Come on the Bluebirds!!!! Zondag ben ik erbij in het uitvak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s