The South Wales derby #1: The Stats


Tijd voor een nieuwe “Derby Fever” en welke derby komt daar meer voor in aanmerking dan de South Wales derby? Eigenlijk geen enkele, gezien de huidige ranglijst. Vaak wordt deze derby geciteerd als de meest beladen burenruzie in de hele Engelse competitie. Het is een onderonsje van Welshe chauvinisten, die elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen. Deze derby wordt op 6 februari weer gespeeld en zelden heeft er sportief zoveel op het spel gestaan. De clubs kloppen namelijk hard op de deur naar de Premier League. Een heerlijke derby, die je ooit een keer moet bezoeken in je leven. Nadat je deze pot en Napels hebt gezien, kun je pas sterven.

Eerste officiële derby: Cardiff City v Swansea City 0-0 (05/10/1929)

Laatste officiële derby: Cardiff City v Swansea City 0-1 (07/11/2010)

Grootste winst Cardiff City: Cardiff City v Swansea City 5-0 (06/04/1965)

Grootste winst Swansea City: Swansea City v Cardiff City 5-1 (24/12/1949)

Meest doelpuntrijke derby: Cardiff City v Swansea City 5-2 (15/09/1962)

Alle 64 officiële derby’s: Cardiff City 20-17-27 Swansea City (76-86)

Afstand tussen beide stadions: 63.8 kilometer

Advertenties

5 Reacties op “The South Wales derby #1: The Stats

  1. We zijn het vaak eens over dingen maar dit keer … I need to disagree. Ik ben tegen het principe dat clubs in een andere liga dan die van eigen land spelen tenzij daar een zeer gegronde reden voor is. Derry City had weinig andere keuze tenzij ze in Noord Ierland constant gevaar wilden blijven lopen. Monaco is geen FIFA lid en heeft ook geen andere keuze dan in Frankrijk te spelen. De Liechtensteinse clubs kunnen ook niet anders dan over de grens aankloppen wegens gebrek aan eigen liga.

    De Welshe clubs in Engeland ben ik zeer erg tegen. Hun weigering om aan te sluiten bij de Welshe League verzwakt de competitie van Wales, terwijl toetreding van Cardiff, Swansea en Wrexham de competitie meer aanzien zou geven. Het zou het hele Welshe voetbal ten goede komen. Bovendien zijn de fans van vooral Cardiff de grootste hypocrieten van het Britse voetbal. Anti-Engels tot en met, maar wel weigeren de eigen league te versterken.

    Wat mij betreft geen Swansea noch Cardiff in de Premiership, en in feite horen deze exiles uit de league te worden gegooid en naar de League of Wales te worden “verbannen”. Zij hebben, in tegenstelling tot pakweg Derry of Monaco, geen gegronde reden om in Engeland te blijven spelen. Hun haat tegenover al wat Engels is maakt het ook heel erg hypocriet dat ze niet gewoon bij de League of Wales aansluiten.

    • Het is niet de Engelse competitie waar ze in spelen. Die Football League was voor clubs uit Engeland en Wales, dus is het helemaal gegrond om hier te blijven spelen. Dat de FAW ineens een eigen competitie gaat starten omdat ze bang waren dat ze anders geen nationaal team meer mochten hebben, hoeft dus niet te betekenen dat die clubs ineens na meer dan 100 jaar ineens hun oorspronkelijke competitie moeten verlaten. Er zijn ook kleinere clubs, zoals Colwyn Bay, die weigeren in die geforceerde competitie uit te komen en die geef ik groot gelijk. Die spelen al zowat heel hun leven in de Northern Premier League en zouden ineens in een helemaal andere competitie moeten spelen, met vaak langere reistijden tegen clubs waar ze helemaal geen historie mee hebben, omdat die juist in de Southern League speelden.

  2. Haha je verheerlijkt de uitkijk naar die match wel ontzettend met deze woorden. Volgens mij is het ook al heel wat jaren geleden dat cardiff van Swansea heeft gewonnen. Weet jij misschien waarom Swansea fans ‘swim away’ zingen naar die van cardiff. Zag ze op veel filmpjes dat zingen dus vroeg me af wat de verhaal erachter is.

  3. Op zich heb je een punt, de League omvatte altijd die Welshe clubs. Anderzijds, dan moet men eens consequent zijn en een UK league en nationaal team gaan eisen (iets wat ik sowieso eigenlijk een must vind, want waarom mag het UK 4 nationale teams hebben? Als elke Amerikaanse staat ook een eigen team gaat opstellen, Vlaanderen en Wallonie elk een nationaal team, Catalonie en Baskenland die zich van Spanje afscheiden, de separatistische regio’s van Rusland, … Waar eindigt het? Waarom heeft het UK een soort speciale behandeling die andere landen niet krijgen?) Dat die Welshe teams in de League spelen kan je rechtvaardigen als je het UK als land bekijkt. Zolang FIFA in voetbaltermen het als 4 aparte naties beschouwt, vind ik het onlogisch dat er nog altijd Welshe teams in de Engelse FA’s competities spelen. Los daarvan haten Cardiff fans alles wat Engels is, maar hun eigen Welshe liga aan aanzien en niveau doen toenemen vinden ze dan weer onnodig? Highly inconsequent…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s