The Bluebirds from Cardiff

Als ik wat over de bijnaam van Swansea schrijf, mag Cardiff natuurlijk niet achterblijven. We willen natuurlijk niet hebben dat een van de clubs denkt dat ik een voorkeur heb voor de andere. Daarnaast zit er ook achter de bijnaam van Cardiff City een heel bijzonder verhaal. Op het eerste oog lijkt The Bluebirds een saaie clichénaam, aangezien de club in het blauw speelt en er een vogeltje in het logo zit. Gelukkig ligt het niet zo simpel en zit er een heel ander verhaal achter de bijnaam van deze club, waar een Nobelprijswinnaar voor verantwoordelijk is. Een bijnaam ook waarvan de oorsprong is terug te leiden tot België.

 Op 29 augustus 1862 wordt in Gent Maurice Maeterlinck geboren. Maeterlinck kwam uit een rijke familie en sprak daarom, anders dan je met zijn achternaam zou vermoeden, Frans. Dat was ook de taal waarin zijn werk verscheen, toen hij besloot schrijver te worden. Hij bleek daar nogal goed in te zijn, want in 1911 kreeg hij de Nobelprijs voor de literatuur voor zijn werk. L’Oiseau Bleu (geschreven in 1908) wordt als hoogtepunt van zijn oeuvre gezien. Een toneelstuk vol symboliek over de zoektocht van twee kinderen naar een blauwe vogel. Deze vogel moet ervoor zorgen dat het ernstig zieke kind van de buurvrouw wordt genezen en dat lukt uiteindelijk.

Het toneelstuk werd overal in Europa opgevoerd, zo ook in Cardiff, waar het onder de Engelse naam The Blue Bird een week lang in een volgepakt New Theatre werd opgevoerd. Het stuk kreeg geweldige recensies en was het gesprek van de dag in Cardiff. Een fan was zo enthousiast dat hij de club aanschreef om de bijnaam “The Bluebirds” te adopteren. Niet eens onlogisch, want Cardiff City had een jaar ervoor hun bruingele blokkentenue omgeruild voor een blauw shirt. Later heeft de club zelfs een blauw vogeltje in het clublogo opgenomen en tweewekelijks hoor je het “Bluebirds” van de tribunes rollen en dat allemaal dankzij een man uit Gent.

Advertenties

4 Reacties op “The Bluebirds from Cardiff

  1. Mooie verhalen :-). Ik kijk al uit naar het stuk over de derby van Wales!

  2. Hup Cardiff. Hopelijk volgend jaar blauwe vogels in de Premier League.

  3. Ik ben geboren en getogen in Gent. Dé enige wereldstad in de Benelux. En niet vergeten: een echte Gentenaar is supporter van Racing Gent(-Zeehaven) en niet van het elitaire AA Gent.

  4. Pingback: Keep Cardiff City Blue | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s