The Most Sectarian Town in Scotland

Sinds de 0-2 overwinning van Celtic op Rangers (op Ibrox nog wel!!!) is het weer eens bal in Schotland. Rangers-fans staan nu niet echt bekend als goede verliezers – denk aan de sloop van Manchester in 2008 – en ditmaal besloten ze maar kogelbrieven te sturen naar de Noord-Ieren die voor The Bhoys spelen. De reden? Omdat het Noord-Ierse katholieken zijn en dat is het laagste wat je kunt zijn, in de ogen van het sektarische gedeelte van de Rangers. Het probleem speelt overigens niet alleen in Noord-Ierland, want in Schotland kunnen ze er op sommige plekken ook wel wat van. Neem Larkhall, een stadje zo’n 30 kilometer ten zuiden van Glasgow. Daar haten ze de kleur groen zo erg, dat het officieus de meest sektarische stad van Schotland is.

Larkhall stelt weinig voor en ze zouden ook zelden het nieuws halen als voetbal niet zo’n belangrijke zaak was in Schotland. Zo kwamen het plaatsje twee jaar geleden nog in het nieuws, omdat ASDA (een grote supermarktketen in Groot-Brittannië) overleg voerde met enkele vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap over de kleur groen. Het logo en het interieur van ASDA zijn namelijk groen en wit en laat dat nu net erg gevoelig liggen in het stadje ten zuidoosten van Glasgow. ASDA leek het daarom slimmer om blauw te gaan gebruiken. ASDA zou dan, na Subway en Moss Pharmacy, het derde grote bedrijf zijn dat zijn officiële kleuren speciaal voor Larkhall zou aanpassen. De reden is vrij simpel: in Larkhall is zowat iedereen voor Rangers en wordt groen niet getolereerd. Welkom in 2011.

De afgelopen jaren had ik al vaker met verbazing artikelen gelezen over Larkhall. In 2002 besloot namelijk de grote apothekersketen Moss Pharmacy zijn kleuren groen en wit te veranderen in rood, wit en blauw. Op zich niet schokkend, maar wel dat het alleen in Larkhall gebeurde. De winkel werd namelijk regelmatig beklad en volgegooid met blauwe verf. Vooral als de Rangers verloren moest de apotheker eraan geloven. Beveiliging bleek duurder te zijn dan overschilderen, dus de keuze was snel gemaakt en sindsdien heeft de apotheker nergens meer last van als de Rangers onverhoopt een wedstrijd verliezen. Hetzelfde geldt voor de telefooncellen van Telewest, die ook veranderd zijn van groen naar blauw. In de groene tijd werden de hokjes overgoten met blauwe verf, gesloopt of in de fik gezet door boze locals. Sinds ze blauw zijn is dat probleem verdwenen.

De Amerikaanse broodjeszaak Subway was blijkbaar op de hoogte van de problemen van de lokale bevolking met de kleur groen en besloot om nop voorhand al maatregelen te nemen Waar normaal groen wordt gebruikt als achtergrond kleur, is het nu zwart in Larkhall. De Subway is nooit slachtoffer geworden van enig vandalisme en waarschijnlijk heeft de kleurenkeuze daar veel mee te maken. Een woordvoerder van Subway ontkent echter dat de keuze voor zwart gedaan is vanwege angst voor vernielingen. Zwart stond gewoon beter dan groen in de omgeving, volgens deze Pinokkio. Toch heeft hij wel een punt, want groen zie je gewoon amper in Larkhall en als Subway zijn gewone kleur had gekozen waren ze wel erg uit de toon gevallen. Maar waarom dan zwart en niet rood, wit en blauw? In Larkhall zijn dat namelijk de omgevingskleuren.

Voor alles is een reden en dus ook voor de antipathie van de Larkhallians tegen de kleur groen. Daarvoor moeten we terug gaan naar de 19de eeuw, toen Ierland werd geteisterd door hongersnoden. Veel Ieren vluchtten daarop naar Schotland voor werk en een beter bestaan. Aangezien de meeste Ieren ongeschoold waren, moest er vooral gezocht worden naar zwaar werk en laat de mijnindustrie net een sector zijn waar ongeschoolde arbeiders wel terecht konden. Larkhall was een en al steenkool en veel Ieren trokken daar naartoe. De mijneigenaren zagen dit wel zitten, want een Ier hoefde je veel minder te betalen dan een Schot en zodoende werden er veel lokale Schotten ontslagen ten faveure van de Ierse immigranten. Die haat zich nog altijd diep. Alles dat ook maar iets met Ierland, Celtic of de Katholieke kerk te maken heeft wordt daarom veracht in Larkhall en dat uit zich vooral tegen de kleur groen.

Niet alleen bedrijven passen zich aan, maar ook de gemeente zelf. In de jaren negentig was een raadslid niet aan het nadenken en bestelde groene verf om de verroeste hekken van het Glenview Memorial Park eens te schilderen. Slechte actie natuurlijk, want nadat overdag alle hekken waren geschilderd kwamen de groenhaters ’s avonds met een tegenactie. De volgende dag waren de hekken overgeschilderd in de kleuren rood, wit, blauw. Het gemeentebestuur liet het maar zo. Volgens de landelijke media een teken dat de gemeente zijn oren liet hangen naar het kwaadwillende, sektarische tuig in de stad.

Een andere aanpassing die de gemeente heeft moeten doen is het plaatsen van beschermingskapjes voor de groene lamp van de stoplichten. Het is dat ze de kleur groen niet konden veranderen, want anders was dat waarschijnlijk gebeurd. De groene lichten werden namelijk stelselmatig gesloopt door vandalen. Tussen 2004 en 2007 waren er 205 lampen het slachtoffer van gefrustreerde Larkhallians, die hun woede koelden op de lichten als de Rangers verloren hadden. Vooral na een verloren Old Firm hadden de stoplichten het zwaar te verduren en in totaal was de stad 17.000 pond kwijt aan het continue repareren van de groene lampen. Met het plaatsen van de ijzeren beschermingskapjes hopen ze dat de groene lichten voortaan met rust worden gelaten.

Het enige groene in Larkhall is het gras, aangezien dat erg moeilijk is te veranderen. Een aantal keer zijn er wel hele stukken gras in parkjes aangestoken, maar om nu overal tegels neer te leggen gaat ook de gemeente iets te ver. Bij de Rangers, waar de Larkhallians bijna allemaal fan van zijn, dachten ze ooit de oplossing te hebben door de grassoort “Kentucky Bluegrass” te bestellen. Het bleek echter dat die grassoort ook gewoon groen was. Helaas zullen de sektarische Larkhallians moeten leven dat er nog iets in hun stad groen is, totdat de wetenschap gras kan ontwikkelen met een andere kleur. Het liefst rood, wit en blauw natuurlijk.

Advertenties

5 Reacties op “The Most Sectarian Town in Scotland

  1. Gezellige boel daar. Die zwarte Subway ziet er trouwens best cool uit. Hebben ze daar ook een zwarte Starbucks?

  2. Leuk!!!! Zouden ze daar dan ook alle mensen met groene ogen………….

  3. moooie strijd altijd tussen celtic en the rangers…………..

    gr
    Marja

  4. Heeft Larkhall zelf ook een voetbalclub? (in een Junior League dan, want ik kan me in de jaren dat ik het Schots voetbal volg – toch al een jaar of 15 – geen profclub uit die gemeente herinneren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s