The Bamber Bridge Coffin Parade

Het gaat niet best met Preston North End. Sterker nog, The Invincibles stevenen rechtstreeks op degradatie af. Een aantal jaar zat de club tegen promotie aan te hikken, maar het mocht niet zo zijn. Nu lijken ze voor het eerst sinds 1993 weer een keer te gaan degraderen. In Bamber Bridge kijkt de helft van de bevolking er al naar uit. Dat stadje is namelijk het toneel van een heel opmerkelijk tafereel, dat behalve de clubs Preston North End en Blackburn Rovers ook een pub, veel pints en een doodskist bevat. Genoeg reden om eens virtueel naar Bamber Bridge af te zakken, om te kijken wat daar precies aan de hand is.

Bamber Bridge is een plaatsje in Lancashire. Het ligt zowat tegen Preston aan, maar ook Blackburn is niet al te ver weg. Logischerwijze zijn de inwoners dan ook verdeeld over welke club ze aanhangen: Preston North End of Blackburn Rovers. Dat is eigenlijk al sinds het begin van de 20ste eeuw zo en promotie van de ene of degradatie van de ander leverde dan ook altijd veel banter op. Niet dat ze met elkaar op de vuist gingen in Bamber Bridge, maar er vonden wel veel plagerijen plaats. Zo ook in 1948. Blackburn Rovers degradeerde uit de hoogste divisie en de Preston-fans hadden veel plezier. De Blackburn-fans werd veel plezier gewenst in de Second Division.

Het jaar erop maakte Preston een verschrikkelijk slecht jaar door. Ze vlogen er tegen alle verwachtingen in óók uit. Slechts één puntje kwamen ze tekort, maar dat was genoeg om zich bij de Rovers te voegen. Die hadden zelf een saai jaar gehad in de middenmoot, maar in één klap was hun hele seizoen goed. Enkele fans van de Rovers besloten daarom nog wat extra zout in de wonden te strooien. Er werd een sinaasappelkistje beschilderd met het logo van PNE. Daarin werden wat wortels en een bloemkool gedaan. Deze stonden symbool voor de spelers en fans van Preston. Het kistje werd naar de Trades Hall van Bamber Bridge gebracht met het verzoek deze te verbranden. Preston was namelijk overleden.

De fans van The Lillywhites konden de grap wel waarderen en onder het genot van enkele pints werd er in The Queens pub gedronken op de goede prank van de Rovers. Twee jaar later promoveerde Preston weer naar het hoogste niveau. Tijd voor wraak, dachten de PNE-fans. Ze schilderen een kistje in de kleuren van hun club en in een soort processie met veel gejuich werd de “doodskist” van de Trades Hall naar The Queens pub gedragen. Een traditie was geboren, want de fans van Blackburn deden hetzelfde toen zij in 1958 ook promoveerden naar het hoogste niveau. Opnieuw was de route van de hal naar de pub, waar dan uiteindelijk een groot drankgelag plaatsvond tussen de fans van beide clubs.

‘What comes up, must go down’ en dat gold ook beide clubs. De doodskisten die in de kelder van de pub waren opgeslagen, werden daarop door de rivaliserende fans weer naar de hal gebracht. De traditie is eigenlijk tot op de dag van vandaag zo dat er een doodskistenparade wordt gehouden bij promotie of degradatie van een van beide clubs. In 1971 was het dieptepunt voor de Blackburn-fans, want eerst werd de Preston-doodskist naar de pub gebracht, waar die van Blackburn werd opgehaald om naar de hal te brengen. Dat was toch wel een erg grote vernedering en er moesten flink wat pints achterover worden getikt om dat te verwerken.

Momenteel liggen ze allebei opgeslagen in de Top House (de nieuwe naam van The Queens). De laatste divisie verschuiving van beide clubs was namelijk een promotie. Voor Preston in 2000 en voor Blackburn in 2001. Dat laatste jaar was PNE ook dicht bij promotie naar de Premier League, maar de finale van de play-offs werd verloren. Stiekem vonden ze dat bij Blackburn ook jammer, want een parade waarbij beide kisten naar de pubkelder worden gebracht is iets waar iedereen in Bamber Bridge blij van wordt. In de jaren erna haalde Preston maar liefst vier keer de play-offs, maar nooit lukte het om te promoveren.Het wordt ondertussen wel tijd dat er weer een parade komt, want tien jaar vinden ze wel erg lang in Bamber Bridge. De doodkistenparade is namelijk altijd een leuke aanleiding tot een feestje in het stadje.

Het lijkt erop dat het dit jaar dan toch gaat gebeuren. Blackburn zal dankzij het geld van die foute Indiërs zich wel handhaven, maar PNE heeft een wonder nodig om het nog te gaan redden. Een begrafenisparade is altijd wat meer bijzonder dan een herrijzenisparade. Bij de begrafenis worden namelijk rouwkaarten gedrukt, die langs de weg worden verkocht. De opbrengst gaat uiteindelijk naar een goed doel. Gezien de financiële tegenslag die Preston gaat krijgen bij een degradatie, kan de club wel eens dat goede doel zijn waar het geld aan geschonken gaat worden.

Advertenties

3 Reacties op “The Bamber Bridge Coffin Parade

  1. Haha, wat een geweldig ritueel! Voetbalcultuur in optima forma. Wel jammer natuurlijk voor de lokale FC, die raakt zo wel een beetje ondergesneeuwd. Die club heeft trouwens nog een wereldrecord staan, namelijk door binnen 47 seconden na de aftrap twee goals te incasseren.

    • Ik zag die ooit tegen Lancaster City, maar veel fans hadden ze niet bij. Ze zullen tegenwoordig naast veel Preston en Blackburn-fans ook wel veel clichégloryhunters hebben die voor de top 4 zijn helaas.

  2. Pingback: Random voetballinks Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s