Bromsgrove Rovers: P-P

Het is een vraag die veel supporters zich vaak zullen stellen: “What if?”. Dat zullen ze bij Bromsgrove Rovers zeker doen. In 1993 werd de club tweede in de Conference. Het was in de tijd dat alleen de nummer één  promoveerde en er geen play-offs waren. Daardoor ging alleen kampioen Wycombe Wanders naar de Football League en mochten ze in de Conference het gedegradeerde Halifax Town begroeten. Dichterbij de heilige graal zou Bromsgrove Rovers nooit komen en sinds deze zomer is de club P-P. Waar ging het verkeerd en inderdaad, wat zou er zijn gebeurd als Bromsgrove Rovers was gepromoveerd?

Je kunt de clubs natuurlijk niet vergelijken, maar Wycombe Wanderers heeft zich goed aangepast aan het leven in de schijnwerpers. De club promoveerde een jaar later meteen naar League One, om daar tien jaar te blijven. Daarna degradeerde de club, promoveerde weer en afgelopen jaar viel de club weer terug naar League Two. Daar zijn ze in al die jaren altijd in het linkerrijtje geëindigd. Wycombe Wanderers heeft zich dus uitstekend aangepast aan het voetbal in de League. Je kunt natuurlijk nooit zeggen of Bromsgrove Rovers dat ook was gelukt, maar zeker is dat ze in 1993 achter een goede club zijn geëindigd.

Qua omstandigheden kun je ook een parallel trekken tussen beide clubs. Bromsgrove heeft last van de aanzuigende werking van de clubs uit Birmingham, maar Wycombe heeft daar helemaal veel last van, vanwege de nabijheid van Londen. De jaren 90 waren echt topjaren voor The Rovers, die niet alleen in de Conference goed speelden, maar ook in de FA Cup van 1993/1994 van zich lieten horen. Voor het eerst slaagde de club erin om een leagueclub te verslaan. Een overwinning in en tegen Northampton Town zorgde ervoor dat Bromsgrove Rovers voor het eerst de tweede ronde bereikte van de legendarische beker.

Opnieuw moesten The Rovers buitenshuis stunten. Ditmaal ging Yeovil Town eraan, dé giantkiller uit Somerset. De loting voor de derde ronde werd met spanning tegemoet gezien, want wie zou eruit rollen? Manchester United, Liverpool of Arsenal? Het werd Barnsley. Geen topper, maar wel een goede ploeg die in The Championship speelde. Heel Bromsgrove liep ervoor uit en de Victoria Ground zat ramvol met 4893 toeschouwers. Tot twee minuten voor tijd stond Bromsgrove met 1-0 voor en leek de stunt binnen, totdat twee gelukkige goals voor Barnsley voor gebroken harten zorgden.

Deze nederlaag, was een keerpunt voor de club. In plaats van verder te bouwen vanaf dit punt, ging het alleen maar bergafwaarts. In 1994 werd Bromsgrove Rovers 18de en hoewel het de twee jaar erop best redelijk ging met een 13de en 11de plek, was het in 1997 ineens over. Het geld van de FA Cup was op en Bromsgrove Rovers werd 21ste en verdween uit de Conference om er nooit meer terug te keren. De club verdween ook een beetje van mijn radar, hoewel ik er wel eens tegen moest spelen in de beker tijdens een van mijn Championship Manager avonturen.

De club hing wat rond in de Southern League en de divisies daaronder. Ze waren ondertussen overgenomen door een foute zakenman met de naam Tom Herbert. We mogen onze handen dichtknijpen in Nederland dat foute zakenmannen niet zomaar een club kunnen overnemen. In Engeland hebben in-en-in slechte figuren clubs als Wrexham en York City overgenomen en geprobeerd het stadion te verkopen om er huizen op te laten zetten en ondertussen zelf hun zakken te vullen. Ook deze Herbert is een bloedzuiger eerste klasse en zou er zowat eigenhandig in slagen om de 125-jarige club de nek om te draaien.

Al een aantal jaar was er een boycot van de fans, met als doel Herbert weg te krijgen. Het toeschouwersgemiddelde daalde van 1500 naar een kleine 200 afgelopen seizoen. Herbert had echter het geluk dat het stadion al jaren geleden aan de club beschikbaar was gesteld door de gemeente. Daaraan had hij dus geen kosten. Deze huurovereenkomst liep tot afgelopen zomer en Herbert ging ervan uit dat hij opnieuw het stadion mocht leasen tegen deze gunstige voorwaarden. De fans wilden dit niet laten gebeuren en hadden zich ondertussen verenigd in een stichting die als doel had de club en het stadion in handen te krijgen. Deze werd in juli 2009 opgericht en kreeg de naam Bromsgrove Sporting. Na overleg met de gemeente gaf die de lease voor de Victoria Ground aan Bromsgrove Sporting

Herbert was flabbergasted, hoewel Bromsgrove Sporting aangaf dat Bromsgrove Rovers ook gewoon in het stadion mocht spelen. Alleen niet meer gratis, want Herbert moest ook gewoon huur betalen. Herbert tekende, hoewel hij geen spelers en fans meer had. Achteraf gezien heeft hij nooit de bedoeling gehad om dit seizoen nog te gaan spelen. Officieel bestaat Bromsgrove Rovers nog, maar ze hebben geen spelers en spelen daardoor dit jaar geen wedstrijd meer. Als afscheidscadeau heeft Herbert de goals weggehaald en de gaten volgegoten met beton. Verder werden er deuren ingetrapt en werd er gif op het veld gestrooid, zodat er geen gras meer kon groeien. Foto’s van de acties van Herbert & Co. zijn hier te zien.

Op het moment dat Bromsgrove Sporting officieel de nieuwe huurder werd, was er even een shock vanwege de staat van het stadion. Maandenlang moest er aan het stadion worden gewerkt door vrijwilligers om het speelklaar te krijgen en het resultaat mocht er zijn. Op 6 november speelde Bromsgrove Sporting haar eerste thuiswedstrijd in de gerenoveerde Victoria Ground. De club mag overigens, omdat Bromsgrove Rovers officieel nog bestaat, niet onder die naam spelen en ook niet in de kleuren. Gekozen is er voor een shirt met rood en witte strepen en een blauwe broek. Niet omdat ze op Athletic Madrid willen lijken, maar dat was het eerste tenue van Bromsgrove Rovers in 1885.

Er is nog een nadeel voor Bromsgrove Sporting, doordat Bromsgrove Rovers officieel nog bestaat en dat is dat ze niet als herstart van die club worden gezien. Als dat wel het geval zou zijn, zou de club ergens op het 8ste of 9de niveau mogen herstarten, maar nu moeten ze verder onderaan de ladder beginnen. De Midlands Combination Division Two om precies te zijn. Omgerekend de 11de divisie, maar liefst zes onder de Conference. Daar zullen we ze dus voorlopig niet terugzien. De club doet het redelijk en staat in de subtop. Ze hebben het nadeel dat er met Feckenham een club is die er ver bovenuit steekt en die zal waarschijnlijk kampioen worden.

Op 27 december is het Bromsgrove Sporting v Feckenham en daar hoop ik bij te zijn. Helaas lijken de weergoden roet in het eten te gaan gooien, want het schijnt flink te gaan regenen. Erg jammer, want het is een leuk stadion dat zeker het bezoeken waard is. Aan de andere kant heb ik al zoveel P-P’s meegemaakt dat er eentje meer of minder me weinig meer doet. Ik ben er murw van geworden. Tom Herbert zelf heeft nog altijd geen last van die murwheid en wil een volgende club gaan kapot maken. Hij heeft namelijk interesse getoond om Kidderminster Harriers over te nemen en dat belooft weinig goeds voor die club.

Advertenties

6 Reacties op “Bromsgrove Rovers: P-P

  1. Ik begin de site en de verhalen steeds meer te waarderen

  2. William van Holsteijn

    Wat een verhaal, waar haal je toch die info vandaan?

  3. Pingback: Het verhaal van Bromsgrove Rovers FC | Lunatic News

  4. Pingback: Het verhaal van Bromsgrove Rovers FC « Redlunatic's Blog

  5. Great article, and kodos for sharing your knowledge of Bromsgrove with the Dutch football community!

    /Swedish Bromsgrove fan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s