The Lincoln Imp

Als je in Engeland over Lincoln begint, zal de gemiddelde Engelsman al snel de Lincoln Imp noemen. De meeste mensen zullen nu denken “Wat is een Lincoln Imp?” en terecht, want in Nederland is dat geen bekend figuur. Aangezien ik komende week – als het weer meewerkt – naar Lincoln trek om de lokale voetbalclub te bezoeken (waarvan de bijnaam The Red Imps is) en daarbij uiteraard de stad, is het eens tijd om de Lincoln Imp nader te bestuderen. Hij is namelijk te zien in de Lincoln Cathedral, dus de kans is groot dat ik hem tegen ga komen en hoe dan te handelen?

Het verhaal gaat terug tot de 14de eeuw. Satan, die toen nog niet bezig was met voetbalwedstrijden af te lassen, besloot ter vermaak van zichzelf twee Imps naar Engeland te sturen. Imps zijn kleine, kwaadaardige wezentjes met een enorme kracht. Ze halen hun kick uit het vernielen van dingen. Tegenwoordig zouden we ze hooligans noemen, want overal waar ze kwamen zorgden ze voor chaos en vernielingen. Voornamelijk in Noord-Engeland hielden ze flink huis. Onder andere de kerktoren in Chesterfield is nog steeds gedraaid, omdat een van de Imps dat leuk vond om te doen. Nare knulletjes.

De duivel vermaakte zich opperbest met zijn Imps. Dit was een stuk beter dan dat geblaat van ijdeltuit Cass Pennant en zijn pauperboeken. Deze Imps bleven tenminste echt staan in plaats van weg te rennen. Nadat ze Chesterfield verlieten, was het tijd om het destijds grootste bouwwerk ter wereld – de kathedraal van Lincoln – eens onderhanden te nemen. Helemaal doorgesnoven stormden de Imps het gebouw binnen en schopten er heibel. De bisschop kneep hem er tussenuit, terwijl de Imps alles sloopten. Het altaar ging eraan, de ruiten werden aan diggelen geslagen en kaarsen werden door midden gebroken.

Aangezien mensen niets konden uitrichten tegen deze wezens, werd besloten de popo erbij te halen. In dit geval een engel. Die probeerde het eerst als een geitenwollensok op te lossen door de Imps vriendelijk te vragen ermee te stoppen. Die lachten de engel uit en gingen gewoon verder. Een van de twee besloop de engel en probeerde hem uit te schakelen door een steen tegen zijn achterhoofd te gooien. De engel had het door, draaide zich razendsnel om en versteende de Imp. De andere naaide hem er snel tussenuit en sprong bij een heks op haar bezem. Die veranderde hem in zwarte kat. Beide Imps: P-P. De versteende Imp is nog altijd te zien in de kathedraal en hoop ik te vincken tijdens mijn bezoek aan de stad.

Ondanks dat hij weinig goeds heeft gedaan voor de stad, is hij wel een symbool voor Lincoln geworden. Een onderdeel van de luchtmacht in WO II, dat dichtbij Lincoln was gestationeerd, had de Lincoln Imp als mascotte. Dat is meteen de reden waarom vroeger doelpunten van Lincoln City werd gevierd door een vliegtuig na te doen. De voetbalclub zelf heeft overigens de Imp ook geadopteerd en het wezentje is prominent aanwezig in het clublogo en tevens mascotte. Daarnaast is de bijnaam van de club The Red Imps. Zo’n 600 jaar na dato is dus nog alles goedgekomen tussen de vernielzuchtige Imps en de lokale bevolking.

Advertenties

2 Reacties op “The Lincoln Imp

  1. Pingback: Tweets that mention The Lincoln Imp | Doing the 116 Blog -- Topsy.com

  2. Pingback: Lincoln in the Conference | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s