Portsmouth v Scunthorpe United

Portsmouth v Scunthorpe United: The Championship, Fratton Park (18/12/2010, 15:00)

Portsmouth

Plaats op de ranglijst: 12de

Laatste vijf competitiewedstrijden: 3-3-0-0-1

Scunthorpe United

Plaats op de ranglijst: 23ste

Laatste vijf competitiewedstrijden: 0-0-0-0-0

Laatste ontmoeting: Portsmouth v Scunthorpe United 2-1 (24-01-2004)

Morgen is het – als het weer het toelaat – voor het eerst sinds 1979 Portsmouth v Scunthorpe United in de competitie. Daardoor is het wel bijzonder, maar voor mij persoonlijk heeft deze wedstrijd heel veel waarde. In 2004 troffen beide clubs elkaar namelijk in de vierde ronde van de FA Cup. Ook op Fratton Park. Dankzij twee goals van Matty Taylor werd het 2-1 voor Pompey. Weinig opvallend, zou je zeggen. Maar voor mij erg bijzonder, want het was namelijk de eerste keer dat ik een wedstrijd zag in Engeland. Vandaar dat deze ontmoeting voor mij heel speciaal is. Ik heb zelfs aan het begin van het seizoen even overwogen om deze wedstrijd dit jaar te bezoeken. Godzijdank heb ik dat niet gedaan, want anders had ik weer in de sneeuwhorror mogen staan in Calais.

Over kou, sneeuw en ander narigheid gesproken. De meest legendarische wedstrijd werd volgens clubhistoricus Ricard Owen in 1963 gespeeld, net na The Big Freeze die het land maandenlang in zijn greep hield. Pompey wilde perse spelen dat weekend en er werd een vrachtwagen met hooi besteld. Dat hooi werd over het veld gegooid, om het zodoende te beschermen tegen de vorst. Een slim idee, maar Portsmouth ligt op een schiereiland omringd door de zee en daar kan het nogal eens waaien. Zo ook die nacht. Een brullende storm zette vanuit zee op en blies al het hooi weg. Het kwam terecht op de tribunes, op de wegen rondom het stadion en in de achtertuinen van mensen. Toch had het hooi genoeg bescherming geboden en ging de pot door. De dag erop trotseerden 8493 mensen de kou en die zagen ook nog eens Pompey met 1-2 verliezen van Scunthorpe.

De laatste competitiewedstrijd tussen deze twee op Fratton Park was in de oude Fourth Division, de tegenwoordige League Two. Het regende pijpenstelen en het veld was een en al blubber die dag. Pompey zou met 6-1 winnen voor 12234 toeschouwers en aan het eind van het jaar vierde worden en promoveren. Daarmee kwam er een einde aan de enige twee jaar die Portsmouth ooit in de vierde divisie verbleef. Dat niveau was de club – die 28 en 29 jaar ervoor nog landskampioen was geworden – natuurlijk onwaardig. Scunthorpe, eigenlijk meubilair in de kelderdivisie, werd twaalfde en dat was nog best goed voor The Iron. In totaal kwamen beide ploegen 18x tegen elkaar uit; twaalf keer in de competitie en zes keer in de FA Cup.

Daar komen dit seizoen in ieder geval twee wedstrijden bij, waarvan de eerste morgen op Fratton Park te zien is. Op papier moet Pompey dit gewoon winnen. De club had een moeizame start, maar heeft de weg omhoog gevonden. Zoals het er nu naar uitziet gaan ze zich makkelijk handhaven. Wat dat betreft heeft manager Steve Cotterill een wereldprestatie geleverd tot nu toe met zijn krappe selectie. Voor Scunthorpe ziet het er een stuk slechter uit. Na het vertrek van manager Nigel Adkins is het niet veel meer. De laatste vijf wedstrijden werden allemaal verloren en de club staat nu een-na-laatste. Enige strohalm is dat van de zes overwinningen dit seizoen er vijf buitenshuis werden behaald.

Advertenties

3 Reacties op “Portsmouth v Scunthorpe United

  1. Zeer goede keuze om niet te gaan, want ook deze wedstrijd is P-P.

  2. Ja, ik zou ook naar deze pot gaan, maar werd deze morgen onaangenaam verrast door het weer. Maakt gelukkig niet veel uit, het is in m’n achtertuin 🙂 (Woon een jaartje in Pompey).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s