Bedlington Terriers

Wie Bedlington Terrier zegt, denkt meteen aan een hond. Nu zijn we hier geen kinologen, dus gaan we het niet over deze ietwat kitscherige hond hebben. Want Bedlington heeft ook een voetbalclub en toevallig heten die Bedlington Terriers FC. Zijn die goed? Nee, niet echt. Zeg maar gerust helemaal niet. Ze spelen in de Northern League One, de 9de divisie van Engeland. Dat is ook de competitie waarin Bishop Auckland in uitkomt. Waarom dan een stukje over deze club? Omdat er de komende jaren veel kan gaan veranderen bij deze club. Een Amerikaanse miljardair is namelijk geïnteresseerd geraakt in deze club en wil die financieel gaan steunen. Kunnen we over een paar jaar Bedlington Terriers in de Premier League verwachten?

Eigenlijk is Bedlington Terriers een weinig bijzondere voetbalclub. Het is een van de vele non-leaguelcubs in het noordoosten van Engeland. Bedlington is een plaatsje dat groot werd door de kolenmijnen en de staalindustrie. Waar arbeiders zijn, komt voetbal. Zo ook hier en de club Bedlington Mechanics zag in 1949 het levenslicht. Die naam werd in de jaren vijftig veranderd in Bedlington Colliery Welfare en in 1993 leek het twee lokale zakenmannen wel mooi om de club naar het beroemdste product uit het stadje te vernoemen: de Bedlington Terrier. En sindsdien is het deze naam gebleven, maar wie weet wat de toekomst ons brengt.

Waar de club onder de oude namen niets won, ging het onder de nieuwe naam een stuk beter. In 1998-1999 werd Colchester United uitgeschakeld in de eerste ronde van de FA Cup en bereikte de club voor het eerst (en laatst) de tweede ronde. Daarin bleek Scunthorpe te sterk, maar het zou de opmaat zijn naar het voorlopige hoogtepunt van de club. Datzelfde seizoen werd namelijk de finale van de FA Vase gehaald en liep zowat het hele stadje uit om naar Wembley te gaan. Daar was Tiverton met 1-0 te sterk, maar Bedlington Terriers kan tenminste zeggen dat ze ooit op Wembley hebben gestaan. Er zijn verschillende Leagueclubs die dat niet kunnen.

Die finale was zo’n tien jaar geleden en nadien werd het weer erg rustig rondom de club, die weer wegzakte in de anonimiteit. Totdat begin november ineens bekend werd dat Robert Rich de club financieel wilde steunen. Rich, een Amerikaan uit Buffalo, behoort bij de 500 rijkste mensen ter wereld, dus dat is geen slecht nieuws voor de club. Het lag aan de vrouw van Rich dat hij uitgerekend voor Bedlington Terriers koos. Na stamboomonderzoek bleek namelijk dat de voorouders van Rich uit Bedlington kwamen en zijn vrouw kocht daarom de titel Lord of Bedlington voor de verjaardag van haar man die daar erg blij mee was.

Rich ging daarop meteen van alles over Bedlington opzoeken en stuitte daarbij op de lokale voetbalclub. De miljardair is een groot sportliefhebber, want hij ijshockeyde op hoog niveau (kwam in die sport bijna op de Olympische Spelen uit) en is eigenaar van drie honkbalclubs in de VS. Als Lord of Bedlington wilde Rich daarom ook iets met de lokale voetbalcvlub gaan dooen. Voorlopig neemt hij de club niet over. Wel is hij shirtsponsor geworden en heeft de club een fikse som geld geschonken. Daarnaast laat hij vanuit Amerika een elektronisch scorebord overkomen van een van zijn honkbalclubs. De waarde daarvan is 30.000 pond en is daarmee het meer waard dan de hele selectie van Bedlington Terriers bij elkaar.

Het bestuur van de club is natuurlijk helemaal in haar nopjes met de steun uit Amerika. De gehele selectie bestaat uit spelers die naast het voetbal een full-time baan hebben. Voorlopig zal dat ook zo blijven, maar mocht er steun uit de VS blijven komen, dan kan dat wel eens gaan veranderen. Het eerste doel van de club is om tegen buurman en rivaal Blyth Spartans te kunnen spelen. Die spelen op dit moment in de Conference North, vier divisies hoger dan Bedlington Terriers. Mocht dat lukken, dan is Robert Rich eregast in het stadion bij deze derby. Het zal alleen nog een tijdje duren voor het zover is, maar de toekomst zit er goed uit voor de club.

Advertenties

6 Reacties op “Bedlington Terriers

  1. Misschien krijgen we dan wel over een paar jaar Bedlington Terriers v Truro City in de Conference. De verplaatsing der verplaatsingen!

  2. Die hond is echt afschuwelijk lelijk. Is de mascotte van die club ook een Bedlington Terrier?

  3. Leuk verhaaltje. Ze hebben het goed getroffen zo te horen. Wie het ook wel goed getroffen leek te hebben was fort william. Kun je daar ook misschien een update voor maken over dat verhaal van ´from worse to best´!?!

  4. Mooi om die club ook te zien spelen, staat nu wel op de vincklijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s