Irish Football 2010: A Review

Met de Ierse bekerfinale van vandaag is er een einde gekomen aan het voetbalseizoen in Ierland. Een seizoen waarin we Shamrock Rovers voor het eerst sinds 1994 kampioen zagen worden. Een divisie lager werd Derry City kampioen. Een knappe prestatie, want nooit zaten er op het tweede niveau zoveel grote club. Volgend jaar zijn The Candystripes het enige nieuwe gezicht op het hoogste niveau, want de degradatie play-offs werden gewonnen door Bray Wanderers. Enige degradant is daardoor Drogheda United, in 2007 nog kampioen. De FAI Cup en de League Cup gingen naar Sligo Rovers, waardoor die twee tastbare herinneringen hebben aan dit superjaar. Hieronder een terugblik op het seizoen aan de hand van enkele clubs.

Shamrock Rovers

In 1987 verloor de club haar stadion en in 2005 degradeerden The Hoops voor het eerst in de geschiedenis naar het tweede niveau. Sindsdien is er veel veranderd in en rondom de club. Na jaren van rondzwerven kreeg de club in 2009 eindelijk haar eigen stadion in de buitenwijk Tallaght. Het stadion – met de originele naam Tallaght Stadium – werd in 2009 opgeleverd en heeft al veel grote wedstrijden gezien. Zelf was ik vorig seizoen bij de topper Shamrock Rovers v Bohemians en toen was het voor het eerst uitverkocht. Daarna kwamen Real Madrid (vriendschappelijk) en Juventus (voorronde Europa League) op bezoek. Dat heeft de club aardig wat centjes opgeleverd, waardoor ze nu de sterkste selectie van Ierland hebben. Ondanks dat de club op het einde bijna van de zenuwen ten onder ging, lukte het uiteindelijk nog om op het tandvlees de titel binnen te halen. De eerste voor de recordkampioen sinds 1994. Daarnaast haalde de club voor het eerst sinds 2002 de bekerfinale, maar ook nu werd die verloren. Na de 0-0 werden alle vier de pingels gemist en mocht Sligo haar tweede beker ophalen. Maar voor Shamrock Rovers ziet de toekomst er zonnig uit. Veel van de sterkere clubs zaten afgelopen jaar een divisie lager wegens financiële problemen en ook Bohemians lijkt wat over haar top heen. Het enige gevaar loert in het poenerige Sporting Fingal. Voor de rest staat niets de club in de weg om de komende jaren de Ierse competitie te overheersen.

Bohemians

Voor The Bohs was het een zuur seizoen. In Europa was het een sof van jewelste. Waar ze het jaar ervoor bijna Red Bull Salzburg uit de Champions League knikkerden, lukte het dit jaar niet tegen het veel zwakker geachte TNS. Vooral de 0-4 nederlaag in Wales deed veel pijn en wordt gezien als het slechtste resultaat ooit in Europa voor de club. Op dat moment had Bohemians nog altijd de minste verliespunten in de competitie, maar door de nederlaag waren ze weken van slag. Pas tegen het einde kwamen ze weer op stoom en twee wedstrijden voor het einde werd de koppositie overgenomen. Een totale offday in Galway zorgde er echter voor dat de gehate rivaal uit Tallaght de titel pakte. Voor Bohemians kan dit wel eens nare consequenties hebben, want financieel gaat het niet goed met de club en deelname aan de voorronde van de Champions League had voor de broodnodige centjes kunnen zorgen. De vette jaren (in de afgelopen twee seizoenen werd de club tweemaal kampioen en werd zowel de Irish Cup als de League Cup gewonnen) lijken over te zijn. De club is in handen van de fans en die hebben nu eenmaal niet veel geld. Ik verwacht dat The Bohs de komende jaren een pas op de plaats moeten maken.

Sligo Rovers

Dit jaar kwamen maar liefst acht van de tien clubs op het hoogste niveau uit Dublin en omgeving. Uitzonderingen waren Galway United (dat slecht draaide en zich via play-offs moest handhaven) en Sligo Rovers. The Bit O’ Red zijn de enige club die een beetje tegenwicht kunnen bieden aan het geweld uit het oosten. De club – waar in 2006/2007 ex-Willem’er Rob McDonald nog manager was – won dit jaar de League Cup. Het eerste zilverwerk in twaalf jaar. Vandaag werd het nog mooier, want na de verloren bekerfinale van vorig jaar werd hij ditmaal wel gewonnen voor maar liefst 36.101 toeschouwers. In een draak van een wedstrijd stond het na verleningen 0-0. In de penaltyserie lukte het beide ploegen ook niet om het net makkelijk te vinden, want maar twee van de acht pingels gingen erin. Gelukkig voor Sligo waren zij het die er twee maakten. Naast de League Cup is dus ook de FAI Cup in handen van de kleine club. Het geheim van Sligo zit hem niet in een rijke geldschieter, maar in de erg loyale fans. Het plaatsje Sligo is erg geïsoleerd en de lokale bevolking heeft veel op met de club. Vandaar de voor Ierse begrippen hoge toeschouwersaantallen en goede resultaten.

Sporting Fingal

In verschillende landen zijn er nieuwe clubs ontstaan die dankzij een flinke som geld ineens omhoog schieten. In Duitsland heb je natuurlijk Hoffenheim, in Engeland MK Dons en in Ierland is Sporting Fingal hier een exponent van. Op het moment dat Kilkenny City failliet ging, nam een groep projectontwikkelaars de licentie over om de club zo’n 130 kilometer noordelijker te laten spelen in een voorstadje van Dublin onder de naam Sporting Fingal. Sinds februari 2008 bestaat deze club pas en sindsdien rijgt de club successen aaneen. Dankzij de licentie van Kilkenny kon de club in de eerste divisie beginnen en daar werden ze meteen derde. Vorig jaar werd het budget verhoogd en promoveerde de club. Daarnaast werd de Ierse cup gewonnen wat een wedstrijd in Europa tegen CS Maritimo. Via twee 2-3 nederlagen verliet de club de Europa League op een eervolle manier. Ook in de competitie deed de club het goed en werd vierde. Daarnaast werd bekend dat het gemeentebestuur de club een nieuw multifunctioneel stadion gaat geven, waarmee ze in een klap het modernste stadion van Ierland hebben. Wie nog gelooft dat succes niet te koop is moet maar eens naar Sporting Fingal gaan. Het is – helaas – wel te koop.

Bray Wanderers

Het is altijd wat met Bray. De club lijkt het geluk aan zijn kont te hebben hangen. Het plaatsje Bray is een beetje het Wassenaar van Ierland. Veel rijke mensen uit Dublin hebben in Bray een optrekje. De voetbalclub zelf leeft ook totaal niet in het stadje. Ieder jaar weer zijn The Wanderers dé degradatiekandidaat, maar doordat de andere clubs niet met geld kunnen omgaan, degradeert er ieder jaar wel eentje verplicht. Ook dit jaar zou Bray in de eerste divisie beginnen, maar Cork City ging op de fles en Bray mocht blijven. Het was weer een matig seizoen, maar doordat Drogheda United geen cent had te makken en daardoor een matige spelersgroep had, werd Bray 9de. De laatste wedstrijd zagen ze nog Shamrock Rovers kampioen worden in Bray. Dat betekende play-offs. Eerst tegen nummer acht Galway United. De winnaar mocht blijven en de verliezer moest het tegen een club uit de eerste divisie opnemen. Uiteraard verloor Bray die eerste pot, maar van Monaghan United werd gewonnen. Op papier verrassend, want Monaghan heeft een geweldig jaar gedraaid. Bray had echter het geluk dat zij zich al weken in alle rust konden voorbereiden, terwijl de tegenstander nog meestreed om de titel. Na een 0-0 in Monaghan werd het 1-1 in Bray. De gelijkmaker van Bray viel in de 122ste minuut. Uitdoelpunten tellen niet dubbel en Bray won naar pingels. Dus volgend jaar hebben we opnieuw en tegen alle verwachtingen in Bray Wanderers in de Ierse Premier League.

Drogheda United

Over Drogheda heb ik eerder wat geschreven in het stuk The Chelsea of Ireland. Het ging toen slecht met de landskampioen van 2007 en het is er de afgelopen maanden niet beter op geworden. Keihard vlogen The Drogs eruit. Slecht 21 punten werden er gehaald. Veel fans zullen vooral blij zijn dat ze nog leven, want het heeft er de afgelopen twee jaar slecht uitgezien voor de club. Ik zie ze de komende jaren ook niet snel terugkeren op het hoogste niveau. Geld is er nog steeds niet veel bij Drogheda en volgend jaar treffen ze met Shelbourne, Cork City en Waterford United clubs met een grote aanhang en historie. Misschien is het ook wel goed dat Drogheda even een pas op de plaats maakt en dan langzaamaan weer omhoog probeert te krabbelen. Het waren mooie jaren voor de club sinds de promotie in 2003. Alles wat gewonnen kon worden werd gewonnen. Even leek Ierland zelfs te klein voor de club en was er sprake van een hypermodern stadion, maar na de zeven vette jaren komen nu de zeven magere jaren. Maar ach, hoe gaat dat zinnetje in Heilige Antonius van Rowwen Hèze ook alweer? “Beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad.”

Premier League

1. Shamrock Rovers 36-67 +23

2. Bohemians 36-67 +21

3. Sligo Rovers 36-63 +25

4. Sporting Fingal 36-62 +22

5. St. Patrick’s Athletic 36-57 +21

6. Dundalk 36-48 -4

7. UCD 36-41 -6

8. Galway United 36-38 -21

9. Bray Wanderers 36-27 -37

10. Drogheda United 36-21 -44

First Division

Ik denk niet dat het vaak voorkomt dat er zo weinig verschil is tussen een hoogste divisie en de een-na-hoogste als dit jaar in Ierland. Dit jaar speelden Shelbourne (13 landstitels, na Shamrock Rovers de meest succesvolle club in Ierland), Waterford United (6 titels, na Dundalk de meest succesvolle club die niet uit Dublin komt) en het duo Cork City en Derry City in de First Division. Die laatste zijn twee van de grootste clubs van de laatste twintig jaar, maar werden afgelopen vorig seizoen allebei vanwege de financiën teruggezet en moesten een doorstart maken. Alles bij elkaar zaten dus vier van acht meest succesvolle clubs dit jaar niet op het hoogste niveau. Bizar eigenlijk, maar het wakkerde de interesse in deze competitie heel erg aan. Het is lang geleden dat de toeschouwersaantallen zo hoog waren. De penningmeesters van de kleine club in deze divisie hebben een mooie tijd gehad.

Op sportief gebied zat er lange tijd een grote verrassing in de lucht. Na een vliegende start, zakte Derry City weg en leek Monaghan United ineens op weg naar de titel. Monaghan had sowieso een goed jaar, want ook de finale van de League Cup werd gehaald. In de laatste vijf wedstrijden werd de druk toch te veel en zakte Monaghan weg naar plek drie. Derry pakte de titel en Waterford werd tweede, dankzij een 1-2 op de laatste dag tegen Shelbourne. Voor The Shels dus zelfs geen play-offs. Voor de twee die wel mochten meedoen was het geen succes, want uiteindelijk won Bray Wanderers die. Alleen Derry zien we volgend jaar dus niet terug. Het door de fans bestuurde Cork City had een kleurloos jaar en eindigde op de zesde plek. Volgend jaar beter, maar daar hopen meer clubs op. Met Drogheda United komt er weer een voormalige kampioen bij, dus het blijft een interessante competitie.

First Division

1. Derry City 33-69 +41

2. Waterford United 33-66 +32

3. Monaghan United 33-62 +30

4. Shelbourne 33-61 +26

5. Limerick 33-57 +20

6. Cork City 33-52 +8

7. Wexford Youth 33-42 -12

8. Finn Harps 33-40 -6

9. Longford Town 33-35 -14

10. Athlone Town 33-31 -15

11. Mervue United 33-19 -50

12. Salthill Devon 33-15 -60

FAI Cup

Halve finale

Sligo Rovers v Bohemians 1-0

Shamrock Rovers v St. Patrick’s Athletic 2-2

Shamrock Rovers v St. Patrick’s Athletic 1-0 (replay)

Finale

Sligo Rovers v Shamrock Rovers 0-0 (2-0 wns)

League Cup

Halve finale

Sligo Rovers v Shamrock Rovers 2-1

Monaghan United v Dundalk 1-0

Finale

Sligo Rovers v Monaghan United 1-0

Advertenties

Een Reactie op “Irish Football 2010: A Review

  1. Misschien toch een kleine update hierop nu het nieuwe seizoen is begonnen: Drogheda zit dus toch in de Premier Division omdat verrassend… Sporting Fingal op de fles ging. Amper 3 jaar heeft die club bestaan, al hebben ze in die tijd wel een beker gewonnen en Europees gespeeld, dus snel vergeten zullen ze niet worden. Het bizarre was dat de club al werd opgedoekt amper anderhalve week nadat de geldzorgen openbaar bekend werden. Drogheda dus in allerijl heropgevist voor de Premier Division.

    Voorts nog wel deze kleine correcties: Cork was op papier geen echte doorstart, Derry was daarentegen wel een volledig nieuwe club die totaal los stond van het oude Derry City (en dus geen aanspraak kan maken op de titels die die club won, het oude Derry is dood en begraven… maar misschien is dat wel best zo want zo konden ze de doorstart maken zonder de schulden van de oude club mee te sleuren)

    Ook een kleine nuance: Sporting Fingal is niet echt Kilkenny City dat verhuisd is. Die truuc met de licentie zoals met Dublin City zal niet snel herhaald worden gezien de enorme haatcampagne die Dublin City toen over zich heen kreeg. Fingal had al geregeld in de A League (de facto derde niveau) te starten en toen Kilkenny een stap terug zette naar de amateurreeksen heeft de FAI gewoon Fingal uitgekozen om de plaats in de tweede divisie in te nemen. Een beslissing die toen erg controversieel was want er waren ook traditierijke amateurclubs geïnteresseerd en veel mensen vroegen zich af wat het nut was van nog een extra club uit Dublin erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s