The Miners’ Strike derby #5: After the Strike

Waar voor de mijnstakingen het een wedstrijd was tussen twee clubs die relatief dicht bij elkaar in de buurt lagen zonder bijzondere bijklank (denk aan de Engelse versie van Willem II v FC Den Bosch), werd het ineens een van de felste derby’s in Engeland. Het zijn de jaren waarin de fans van beide clubs elkaar met liefde de hersens inslaan. Door de armoede in de oude industriegebieden van Engeland was dat natuurlijk ook zowat het enige vermaak. Voor aan de zijde van Chesterfield leeft er een enorme woede richting Nottinghamshire en Mansfield in het bijzonder. Beide steden veranderen in de jaren 80 in vestingen als ze bij elkaar op bezoek moeten. Voor fans van beide clubs is de onderlinge strijd ineens dé wedstrijd van het jaar. De Miners’ Strike derby is definitief geboren.

Vanaf 1984 werden de wedstrijden logischerwijze ineens erg beladen, maar hoe was dat in de tijd voor de staking? De clubhistoricus van Chesterfield, Stuart Basson, helpt me met zijn antwoord flink uit de brand. Basson: “Vroeger was Mansfield Town niet meer dan een club die een beetje in de buurt lag. Tussen beide steden ligt de snelweg M1 en die voelt aan als een soort grens. Meer nog dan de county-grens. Mensen uit Derbyshire die aan de Mansfield-kant van de snelweg wonen, zullen vaker fan zijn van de Stags in plaats van onze club. Voor mensen aan beide kanten van de M1 voelt die snelweg aan als een soort barrière. Aan de andere kant heb je weinig te zoeken. Zowel Mansfield als Chesterfield zijn ongeveer even groot, dus er is ook weinig reden om naar het stadscentrum van de andere stad te gaan.”

De wedstrijden tussen beide clubs waren in de beginjaren dan ook geen speciale potjes. Basson: “Voor de jaren 70 was de wedstrijd tussen onze beide clubs niet echt bijzonder. Hemelsbreed lagen we dan niet ver van elkaar af, maar zo voelde het wel door die M1. Bij Chesterfield waren we veel meer gericht op de clubs uit Yorkshire, zoals Rotherham en de twee uit Sheffield. Het speelde natuurlijk ook mee dat wij al langer in de League speelden en vaak ook in een hogere divisie dan Mansfield. We zagen ze gewoon als een kleinere club die toevallig in de buurt speelde. Vanaf de jaren 70 veranderde dat. In 1971 kwamen we voor het eerst sinds 1962 weer een keer tegen elkaar uit en door de intrede van de hooligans in het Engelse voetbal, ging het ineens helemaal los.”

Tot aan de jaren 70 kwamen de clubs elkaar zo nu en dan wel tegen, maar zoals Basson al zei, zat Chesterfield vaker in de hogere divisie. Daarnaast was Mansfield een van de befaamde “borderclubs”. Tot aan 1958 bestonden er namelijk geen vier landelijke divisies in Engeland. De clubs in de derde divisie waren regionaal ingedeeld, zodat er een Division Three North en South was met ieder 24 clubs. Door promoties en degradaties kwam het wel eens voor dat een club het ene jaar in North zat en het andere jaar in South. Chesterfield zat altijd in de noordelijke divisie, maar voor Mansfield wisselde dat wel eens. Zodoende ontliepen beide clubs elkaar ook vaak op het moment dat ze allebei in Division Three zaten.

Tot aan de mijnstakingen waren er weinig memorabele wedstrijden tussen beide clubs. Ze deden het allebei ook goed in de jaren 70. Mansfield Town promoveerde in 1977 voor het eerst in haar geschiedenis naar de Second Division. Even hadden de Stags het hoogste woord, maar drie jaar en twee degradaties later was Mansfield weer te vinden in de bodemdivisie. Die tweede degradatie van Mansfield was in 1980. Een jaar waarin Chesterfield ontzettend veel andere derby’s had. Uit South Yorkshire, waar The Spireites destijds op waren gefocust wat betreft rivaliteit, waren er maar liefst drie clubs in de derde divisie: Rotherham United, Sheffield Wednesday (dat derde werd met één puntje voorsprong op Chesterfield en daardoor wel promoveerde) en Sheffield United (dé rivaal van Chesterfield). De wedstrijd tegen Mansfield was dan ook een onbelangrijke dat jaar.

De jaren tachtig waren niet alleen slecht voor de staal- en mijnindustrie, maar ook voor Mansfield en Chesterfield. In 1983 degradeerden The Spireites namelijk ook naar de Fourth Division. Voor het eerst sinds 1962 zouden beide clubs elkaar weer in de kelderdivisie treffen, een teken dat het voetbal in de regio op z’n gat lag. Op Boxing Day 1983 troffen ze elkaar in Mansfield. Chesterfield won met 0-1. Ondanks de kerstsfeer, gingen de hooligans van beide clubs elkaar te lijf. Niet echt bijzonder, want begin jaren 80 liep het wekelijks zowat over uit de hand. Het zou de laatste derby zijn voor de mijnwerkersstaking. Waar tot dan toe de rivaliteit vooral leefde bij de hooligans, geldt dat sinds 12 maart 1984 voor iedere fan van beide clubs.

De return in Chesterfield vond plaats nadat de staking was begonnen. De politie in North-Derbyshire was daar niet echt blij mee en Chesterfield leek wel een vestingstad op 21 april 1984. Voor Chesterfield stond er niets meer op het spel. The Spireites konden niet meer promoveren of degraderen, maar Mansfield moest oppassen niet bij de laatste vier terecht te komen. Dat betekende namelijk meedoen aan de herverkiezingen (er was geen rechtstreekse degradatie naar de Conference destijds). Ondanks het belang, durfden er maar weinig Stags de reis naar Chesterfield te maken. Ze werden – evenals de spelers – 90 minuten lang uitgescholden voor scabs en er vloog met enige regelmaat een steen of fles richting het uitvak. Het werd 0-0 en Mansfield hoefde uiteindelijk niet mee te doen aan de herverkiezing.

Harry – een Mansfieldfan – was er die dag bij en kneep hem als een oude dief: “We stonden er slecht voor en het was een lokale wedstrijd, dus makkelijk te bereiken. Normaal zouden we dan veel man meenemen, maar veel fans waren bang. Veel van ons werkten niet eens in de mijnen, maar we werden allemaal als verraders gezien. Op weg naar het uitvak werden we uitgescholden en bespuugd. Ik was op een bepaald moment bang dat ze ons zouden aanvallen. Ik was blij toen ik weer in Clipstone (plaatsje nabij Mansfield) was na afloop. Het jaar erop ben ik ook niet naar Saltergate gegaan, want toen was de mijnstaking nog altijd bezig. Later ben ik wel weer gegaan, maar zo eng als die eerste wedstrijd na de staking is het niet meer geweest.”

Het jaar erop eindigden allebei de derby’s in 0-0. De eerste is op Boxing Day in Chesterfield en de tweede is in april, een maand na het beëindigen van de staking. Vol wrok reizen de fans van The Spireites dan ook af naar Mansfield. Chesterfield stond bovenaan (en zou uiteindelijk ook kampioen worden en promoveren) en dat gaf de mensen van die club weer wat eigenwaarde terug. Tijdens die wedstrijd in april zit het uitvak bomvol en worden de stakers geëerd en de fans, spelers en inwoners van Mansfield in de liederen neergezet als een stel laffe honden en kontenlikkers van Thatcher en het gezag in Londen. Na afloop van de wedstrijd loopt het flink uit de hand in de straatjes rondom Field Mill en de autoriteiten danken God op hun blote knieën dat ze het jaar erop niet tegen elkaar hoeven te spelen.

Een jaar zonder derby lijkt ervoor te zorgen dat de rust wat is teruggekeerd, maar wanneer Mansfield een jaar later promoveert is het weer bal. Rondom de wedstrijden zijn er iedere keer veel onlusten en de mijnstakingen worden er keer op keer bijgehaald. De belangrijkste pot in die jaren is Mansfield v Chesterfield in de Third Division van 1989. Mansfield wint op 6 mei met 3-1 en dat zorgt ervoor dat Chesterfield zich alleen theoretisch nog kan handhaven. Naar de laagste divisie worden geschopt door de scabs. Een grotere vernedering is niet denkbaar voor de fans van Chesterfield en stookt de haat alleen maar meer op. Zelfs het feit dat ze dat jaar de double deden heb over de vroegere aartsrivaal Sheffield United kan de pijn niet verzachten. Maar deze vernedering wordt zes jaar later keihard rechtgezet in de meest belangrijke Miners’ Strike derby ooit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s