The Miners’ Strike derby #2: Chesterfield FC

Opgericht: 1866

Stadion: B2net Stadium (10.379)

Stad: Chesterfield (70.260)

Competitie: League Two

Palmares: Third Division (1931, 1936), Fourth Division (1970, 1985), Anglo-Scottish Cup (1981), FA Cup Semi-finalist (1997)

Bijnaam: The Spireites

Scheldnaam: Cheaterfield

De club

De geweldige hoofdtribune van Saltergate

Chesterfield is een van de oudste clubs in het Engelse profvoetbal. Slechts drie clubs (de twee uit Nottingham en Stoke City) zijn nog ouder. In 1899 werden ze verkozen om in de tweede divisie van de Football League te gaan spelen. Echt best ging het niet en vanaf 1906 moest de club vier maal op rij meedoen aan de herverkiezingen om er in te blijven. Dat laatste jaar vonden de andere clubs dat ze geen toegevoegde waarde meer hadden en was het afgelopen met profvoetbal in Chesterfield. Pas in 1921 werd de club weer herkozen om mee te mogen doen.

Sindsdien speelt de club onafgebroken in het Engelse profvoetbal. Is de club daarin een hoogvlieger? Eerlijk gezegd niet echt. In 1951 speelden The Spireites voor het laatst op het tweede niveau en sindsdien laveren ze tussen de twee laagste divisies. Opvallend trouwens dat ze in die jaren nooit mee hoefden te doen aan de herverkiezingen (dat moest alleen als je bij de vier slechtste clubs hoorde). Chesterfield is in potentie ook echt een club voor in League One. Op de eeuwige ranglijst van het derde niveau staat de club dan ook op een respectabele twaalfde plek.

Voor een club die zo oud is, hebben ze opvallend weinig prijzen gewonnen. Twee titels in de derde divisie voor de Tweede Wereldoorlog en tweemaal de kampioensbeker in de vierde divisie (in 1970 en 1985). Daarnaast zijn ze zelf heel erg trots op de Anglo-Scottish Cup uit 1981. Terecht, want niet alleen rivaal Sheffield United werd opzij gezet, ook de Schotse reus Rangers werd in de halve finale verslagen. Over halve finales gesproken, die van de FA Cup in 1997 blijft natuurlijk legendarisch. Nooit raakte de club zover in dat toernooi en eigenlijk hadden ze gewoon de finale moeten spelen. Dan waren The Spireites de eerste club geweest uit de derde divisie die de FA Cup finale zou hebben gehaald.

Het werd echter “slechts” 3-3 tegen Middlesbrough op Old Trafford, maar met een andere scheidsrechter dan David Elleray zou Chesterfield zijn doorgegaan. Een glaszuiver doelpunt van The Spireites werd afgekeurd en in de return won Middlesbrough met 3-0. Het was midden in een glorieperiode voor Chesterfield. Van 1995 tot en met 2007 zou de club – op een jaartje na – in de derde divisie spelen. De laatste vier jaar spelen ze in League Two, maar met de verhuis naar een nieuw stadion (helaas verliet de club deze zomer het geweldige Saltergate) zouden we wel eens aan de vooravond van nieuwe hoogtijdagen voor Chesterfield kunnen staan.Afgelopen weekend kon de club tegen Shrewsbury het hoogste aantal toeschouwers noteren in 13 jaar. Het zou me niets verbazen als ze dit jaar gaan promoveren. De club is er in ieder geval helemaal klaar voor.

De stad

De wokkel van Chesterfield

Chesterfield is best een leuk stadje. Ik ben er een aantal keer geweest en het heeft wel iets daar. Blikvanger is natuurlijk de gedraaide kerktoren oftewel de “Crooked Spire” van de St. Mary and All Saints Church in het centrum van de stad. Er gaan veel verhalen over waarom deze toren zo vreemd is. Een ervan is dat de toren zo verbaasd was toen hij hoorde dat er een maagd ging trouwen in zijn kerk, dat hij zich helemaal moest draaien om een kijkje van dichterbij te nemen. Volgens de legende zal de toren zich weer rechtdraaien als er nog ooit een maagd in de kerk gaat trouwen.

Een ander verhaal is dat een lokale smid de duivel nieuw hoefijzer moest aanmeten, maar daarbij verkeerd sloeg. De duivel sprong van de pijn een stuk in de lucht en raakte daarbij de kerktoren, die daardoor ineens gedraaid stond. Ook schijnen er vanuit de hel twee Imps (duivelse wezentjes) in Engeland te zijn terecht gekomen. Een ervan kwam uitgerekend in Chesterfield terecht en gedroeg zich als een hooligan van Mansfield en sloopte van alles in de stad. Onder andere de kerk moest het ontgelden, want die draaide hij in de vorm van een wokkel.

De meest plausibele verklaring is echter dat er op het moment dat de kerk werd gebouwd er door de pest te weinig vakmensen waren. De draai in de toren is daarom gewoon een gevolg van slecht vakmanschap. Hoe dan ook, het is deze “wokkeltoren” die ervoor heeft gezorgd dat Chesterfield als bijnaam “The Spireites” heeft (gelukkig is deze wokkel sinds dit jaar ook weer terug in het logo).

Is er voor de rest nog wat te beleven in Chesterfield? Mwa, het is niet onaardig, maar de binnenstad is voor de rest vrij standaard. Chesterfield is al sinds het begin van de 13de eeuw een marktstadje (en heeft nog altijd een van de grootste openluchtmarkten van Engeland), waardoor het voor Noord-Derbyshire nog altijd een centrumfunctie heeft en je er relatief veel winkels hebt. De laatste jaren is het ook allemaal flink opgeknapt. Dat was ook nodig, want met het sluiten van de mijnen kreeg Chesterfield een flink knauw. Maar liefst 15000 mensen verloren hun baan doordat de mijnen sloten.

Bekende voetballers uit Chesterfield zijn de keepers Bob Wilson (ex-international van Schotland) en John Lukic (legende van zowel Leeds United als Arsenal). Beide keepten overigens nooit voor de lokale club. Dat deed Gordon Banks (misschien wel de beste Engelse keeper ooit) wel. Vier jaar lang stond hij op het doel bij The Spireites.

Advertenties

Een Reactie op “The Miners’ Strike derby #2: Chesterfield FC

  1. Chesterfield, Chesterfield, Chesterfield!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s