Croydon Athletic and the betting scam

Mazhar Majeed en David Le Cluse in betere tijden

Terwijl zaterdag overal in Engeland het balletje rolde, besloot de 44-jarige David Le Cluse in een smerige garagebox in Sutton een einde aan zijn leven te maken. Tot een paar weken terug was zijn leven nog perfect. Le Cluse had een eigen bedrijf in ongediertebestrijding dat goed liep, had een vrouw en twee kinderen en was voorzitter van de voetbalclub Croydon Athletic. Die club een paar maanden eerder de titel gewonnen Isthmian First Division gewonnen en mocht nu voor het eerst in haar bestaan uitkomen in de Ishtmian Premier League. Dat is de divisie onder de Conference South, een heel behoorlijk niveau. Een cricketwedstrijd had echter alles kapot gemaakt, waardoor Le Cluse geen andere uitweg zag dan zichzelf van het leven te beroven.

Even beginnen bij het begin en dat is met Croydon Athletic. Die club, uit het zuiden van Londen, was een van de vele onopvallende clubs in het Engelse amateurvoetbal. Ze vegeteerden ergens onderin de voetbalpiramide, zonder echt op te vallen. De meeste locals in Croydon gaan dan ook naar Crystal Palace of gaan gloryhunten bij Chelsea, Arsenal of Tottenham Hotspur. De toeschouwersaantallen waren dan ook vrij laag. Als er meer dan 150 man kwamen, sprong de penningmeester een gat in de lucht. Pas in 2002 viel de club voor het eerst op, want ze werden kampioen door maar liefst 138 keer te scoren in 42 duels. Niet slecht. Daarna verdween de club weer in de anonimiteit en draaide rustig mee in de onvolprezen Isthmian First Division.

Pas in 2008 kwamen The Rams weer in het nieuws. De Pakistaanse vastgoedjongen Mazhar Majeed besloot de club over te nemen. Op zich niet zo gek, want deze Majeed was geboren en getogen in Croydon en wilde wat terugdoen voor zijn lokale club. Naast zijn zaak, begeleide hij ook verschillende spelers van het Pakistaanse cricketteam als die in de UK verbleven. Hij zorgde dat ze in goede hotels sliepen, regelde wat sponsordingetjes en meer van dat soort paperassen. Opnieuw niets geks, want Majeed stond bekend als een cricketliefhebber en Pakistan bleef het land waar zijn hart naar uitging. Ondertussen werd Croydon Athletic in 2010 kampioen, dankzij het geld van Majeed. De club had veel ex-profspelers onder contract staan en dan komt het succes natuurlijk snel op het niveau waarop Croydon acteert.

De spelers van Croydon Athletic

Ondanks dat Majeed de club had overgenomen, was hij niet de voorzitter van de club. Die taak was weggelegd voor zijn vriend David Le Cluse. Le Cluse was iemand waar Majeed zakelijk veel mee te maken had en langzaam een vriendschappelijk band mee had opgebouwd. Hij had hem gevraagd ook wat geld in de club te steken en kreeg in ruil de voorzittershamer. Dat sprak Le Cluse wel aan, want hij was een voetballiefhebber en Croydon was zijn lokale club. Majeed sprak af nog meer geld in de club te steken met de bedoel de Conference South en later misschien wel de Conference Premier te bereiken. Croydon was dit seizoen dan ook een van favorieten aan het begin van het seizoen. Het begon ook meteen goed, met een 0-2 overwinning in Folkestone.

Buiten voetbal, waren de kranten in augustus vooral gefocust op cricket. Grootmacht Pakistan kwam namelijk voor twee maanden op bezoek voor een serie testwedstrijden en dat is altijd groot nieuws in Engeland. Pakistan v Engeland is een echte klassieker in de nette sport. Nadat Pakistan op 22 augustus de derde testserie winnend afsloot, werd op 26 augustus begonnen met de vierde serie. Deze werd gespeeld op het Wembley van het cricket: Lord’s in Londen en zou vijf dagen duren. Cricket is zeker geen sport die snel gaat en heeft een wat posh imago, met lunchpauzes en toeschouwers met een stiff upper lip. Veel cricketfans moeten dan ook niets van het volkse en wat ordinaire voetbal hebben.

Op 28 augustus stond de derde dag van de test match op het punt van beginnen, maar er was niemand die het ook maar een moment over de wedstrijd had. Die ochtend had het tabloid News of the World namelijk bekend gemaakt dat er omkoping in het spel was tijdens deze serie wedstrijden. Drie spelers van het Pakistaanse team hadden sommen geld aangenomen in ruil voor het gooien van een no ball op een specifiek moment. Gokkers hadden daar op ingezet en zo een fortuin verdiend. De krant had twee journalisten zich laten voordoen als gokkers en die probeerden via een tussenpersoon de wedstrijd te beïnvloeden. Dat lukte dus en alles was netjes gefilmd door de journalisten. Deze tussenpersoon bleek Mazhar Majeed te zijn.

Boze Pakistani zijn buiten zinnen van woede nadat het gokschandaal bekend werd

In Pakistan – waar cricket zowat religie is – was men buiten zinnen van woede. Normaal zien we boze haatbaarden Amerikaanse vlaggen verbranden en de christenhonden vervloeken, maar ditmaal gingen foto’s van de betreffende spelers in vlammen ook. Er werd ook een pop gemaakt die Majeed moest voorstellen en ook daar ging de fik in. Het ergste voor de Pakistani was dat de drie spelers ook nog toppers waren. Langzaamaan werd er meer bekend, zoals het feit dat Pakistan begin 2010 expres een wedstrijd tegen Australië had verloren. Destijds leek het een briljante comeback van de Aussies, die vanuit een geslagen positie terugkwamen, maar dat bleek dus ook doorgestoken kaart te zijn. Volgens Majeed hadden gokkers dankzij hem meer dan een miljoen pond gewonnen door deze wedstrijd. In Pakistan werd men nog kwader dan men al was.

Het gokschandaal zorgde niet alleen voor een schok in de cricketwereld, maar had ook gevolgen voor Crodyon Athletic. Al snel was duidelijk dat de voetbalclub een van de manieren was voor Majeed om zijn zwart geld wit te wassen. Majeed vertelde dat uitgebreid op de video. Even leek het erop dat Croydon Athletic de stekker eruit ging trekken, maar nadat zowat alle spelers en trainers verdwenen waren werd er toch besloten om verder te gaan met jeugdspelers en wat lokale amateurs. Voor Le Cluse had het schandaal ook persoonlijk een gevolg, want hij moest de boel financieel draaiende houden. Daarnaast raakte in een depressie. Het verloren geld, de teloorgang van de club en de vernedering dat hij door zijn vriend erbij was gelapt, werden Le Cluse afgelopen zaterdag te veel. Met een geweer van zijn eigen bedrijf ging hij naar de garagebox om zichzelf van het leven te beroven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s