De Woensdagfoto: The Kop

Het gaat niet goed met Liverpool. Er wordt zelfs al gefluisterd over een Leeds-scenario. Degradatie zie ik niet gebeuren, maar dat de glorietijd voorbij is, is wel duidelijk. Veel schulden dankzij de Amerikaanse eigenaren en een erg smalle selectie. De oude garde zal met weemoed terugdenken aan de tijd dat Liverpool zowel in Engeland als in Europa oppermachtig was. De tijden van Keegan, Dalglish, Grobbelaar en The Kop. Misschien wel de meest legendarische tribune van heel Engeland. Gebouwd in 1906 onder de naam Walton Breck Bank, maar al snel omgedoopt in The Spion Kop door de Liverpoolse journalist Ernest Edwards. Dit ter ere van de vele slachtoffers uit Liverpool die vielen tijdens Battle of the Spion Kop in de Boer War tegen de Afrikaanders. De tribune werd langzaamaan uitgebouwd en op haar hoogtepunt konden er maar liefst 30.000 mensen staan. In de jaren 60 werd de tribune een icoon, toen de BBC beelden uitzond van een feestende massa op The Kop tijdens de viering van de titel. Het was een van de eerste tribunes waar massaal gezongen werd en dat in combinatie met de sjaals en vlaggen, leverde een indrukwekkend beeld op. In 1994 verdwenen de staanplaatsen en werd The Kop – als gevolg van het Taylor rapport – een all seater. Tegenwoordig kunnen er 12.390 mensen op. Ik heb het geluk gehad er ooit te mogen zitten en ondanks dat het een gewone wedstrijd was, voelde het toch speciaal aan. De oude tijden komen natuurlijk nooit meer terug, maar zo nu en dan merk je tijdens een Champions League-wedstrijd weer de magie van die tribune.

Advertenties

3 Reacties op “De Woensdagfoto: The Kop

  1. William van Holsteijn

    Om een idee te krijgen hoe het was op die Kop, is er een barrier op een terrace in het museum in het stadion tentoongesteld. Je kunt daarop gaan staan en naar oude filmbeelden kijken terwijl het geluid van een volle Kop-stand te horen is. Een leuke ervaring was/is dat. Een aanrader!

  2. Is dat nog een origineel deel van de terrace? Hier het befaamde filmpje van Panorama over The Kop in 1964: http://www.youtube.com/watch?v=XNboU_PbZMY

  3. William van Holsteijn

    Ik ken het filmpje wel, maar of dit filmpje ook in dat museum is vertoond, kan ik me niet exact herinneren. Of de terrace origineel is, dat denk ik niet want dat is simpel na te maken, wat ik wél weet is dat die barriers origineel waren.
    Al met al krijg je een mooie impressie hoe die Kop ooit geweest is, nogmaals een aanrader om dat museum eens te bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s