Solway Star

Afgelopen weekend gingen we naar Queen of the South. Overnachten deden we echter in Carlisle, zodat we de volgende ochtend door het mooie zuiden van Schotland konden rijden. Via stadjes als Gretna en Annan reden we naar Dumfries. Voordeel is dat je uitzicht hebt op de Solway Firth, een brede uitloper van twee verschillende rivieren. Het gebied is zelfs uitgeroepen tot “Area of Outstanding Natural Beauty” en die kunnen ze alvast in hun zak steken. Maar ik ga hier natuurlijk niet het Britse toerismebureau uithangen, want er moet wel een link met voetbal zijn en die is er. Ooit speelde hier namelijk een Schotse Leagueclub met de prachtige naam Solway Star. Die naam heeft me altijd gefascineerd, dus tijd om daar eens wat over uit te gaan zoeken.

Solway Star komt uit Annan. De mannetjes daar vonden het daarbij wat saai om de club Annan Star te noemen en kozen voor Solway Star. Dat allitereert een stuk lekkerder en de naam Solway heeft al iets stoers. Ooit was de Solway Firth een must see voor viaduct vinckers. Men had namelijk in 1869 een viaduct gebouwd over de Solway van het Engelse Bowness naar het Schotse Annan. Doel was om ijzer te vervoeren, maar een jaar later werd het ook voor passagiers geopend. Het was een mooi technisch hoogstandje van een kilometer lang. Als je op het hoogste punt was, kon je bij helder weer het eiland Man in de verte zien liggen. In 1921 bleek het echter niet rendabel te zijn en werd het viaduct gesloten voor treinen. Voor de smokkel werd het nog wel gebruikt, want doordat er geen treinen reden was het goed als voetpad te gebruiken.

Op zondag was het helemaal druk, want dan waren de pubs dicht in Schotland dankzij de strenge presbyterianen maar in Engeland kon je op die dag gewoon lekker een borreltje pakken. Dranklustige Schotten (pleonasme?) liepen dus na de zondagdienst op ’t gemakje over het viaduct naar de Engelse drankholen. Overbodig om te zeggen dat er zo nu en dan een beschonken Schot de Solway inflikkerde en verzoop. Het was sowieso nogal gevaarlijk rondom het viaduct vanwege het drijfzand. Het viaduct werd afgesloten, maar daarmee werden de dorstige Schotten niet tegengehouden. De health & safety maffia greep daarop in en in 1931 werd het viaduct gesloopt. Vandaag de dag zijn er nog altijd restanten te zien van het eens imposante bouwwerk.

Maar genoeg over viaducten en drankgelag, we waren gebleven bij Solway Star. Annan was namelijk echt een stadje waar voetbal al vroeg wortel schoot. In de jaren 70 van de 19de eeuw waren er clubs als Annan United, Annandale Wanderers en Annandale Rangers die een goede reputatie hadden. Het spelletje leefde in de stad, maar geen van de clubs was sterk genoeg om deel te nemen aan de Scottish League. Dat gold ook voor het in 1911 opgerichte Solway Star. Aardige club, maar ze speelden vooral in de lokale competitie en natuurlijk de Schotse beker. Zo nu en dan rolde er een geduchte tegenstander uit – zoals St. Mirren – en dat sprak wel aan. De club ging zich daarom opmaken voor een avontuur in de League. Er werd verhuisd naar Kimmeter Park en de spelers kregen betaald. Eigenlijk was alles en iedereen bij de club klaar voor een profavontuur.

In 1923 werd Solway Star gekozen om in de Schotse Third Division te komen spelen. Eindelijk was het ultieme doel gehaald: er werd Leaguevoetbal gespeeld in Annan. De competitie bestond uit zestien clubs en het eerste doel was bescheiden: niet bij de onderste twee clubs eindigen, want dan moest je meedoen aan de herverkiezingen. Dat lukte, want Solway Star werd elfde. Niet verkeerd voor een eerste seizoen. Daar kon op gebouwd worden. Het jaar erop was het een gekkenhuis in Annan. Solway Star deed mee om de titel. Op de laatste speeldag was dat onmogelijk om die nog te halen, maar plek twee was ook genoeg om te promoveren. Saillant detail was dat de enige overgebleven concurrent Queen of the South was, de grote buurman. Wat zou het mooi zijn om die mannetjes uit Dumfries een hak te kunnen zetten. Het mocht niet zo zijn, want The Doonhammers haalden het op doelsaldo. Achteraf bleek de 4-0 nederlaag van Solway Star in Dumfries een erg zure en beslissende te zijn.

Het seizoen 1925-1926 zou het laatste jaar zijn van Solway Star als Leagueclub. De club werd elfde, maar het bleek voor veel clubs te duur te zijn om in de Third Division te blijven en die werd opgeheven. De spelers van Solway moesten vaak een dag van te voren vertrekken om tegen clubs als Forfar, Montrose en Brechin te spelen. En dat was uiteindelijk funest voor clubs als Solway Star. De laatste wedstrijd eindigde in een 2-3 nederlaag tegen Johnstone (niet St. Johnstone). Solway ging het jaar daarop in de South of Scotland League spelen. De club bleef wel meedoen in de Scottish Cup en leuke wedstrijden tegen Heart of Midlothian en Aberdeen waren de krenten in de pap. Toch ging het financieel slechter en slechter met de club. Een recessie en een op expansie gerichte Adolf kwamen daar nog eens bovenop en in 1947 was het over en sluiten voor Solway Star.

Hearts v Solway Star in de Schotse Cup van 1933. Een van de weinige foto's die er van Solway Star bestaat

Het stadion werd daarna niet meer gebruikt, totdat een boer er wel mogelijkheden in zag. Hij begon de oude hoofdtribune te gebruiken als koeienstal en zo heeft die tot eind jaren negentig dienst gedaan. Helaas is ook die nu P-P, zoals dit filmpje laat zien. Erg jammer, want het was een mooi relikwie geweest en zeker een plek die ik ooit had willen bezoeken. Zo was er toch nog iets over geweest van de historie van Solway Star. Gelukkig heeft het stadje sinds 2008 weer Leaguevoetbal binnen haar grenzen, dankzij Annan Athletic (wat hebben ze daar in Annan toch met alliteratie?). Deze club heeft natuurlijk totaal geen link met Solway Star, maar toch is het leuk dat ze in het geel en zwart spelen. Precies de kleuren waar Solway Star destijds ook in speelde.

Advertenties

Een Reactie op “Solway Star

  1. Solway Star, wat een gave naam. Ik ben fan, als dat mogelijk zou zijn. Wel jammer dat die beestenstal er niet meer is, anders hadden we de boel misschien wel opnieuw kunnen opstarten 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s