Keep Scunthorpe Standing


Afgelopen week was het weer League Cup. Dé wedstrijd was natuurlijk Scunthorpe United v Manchester United. Nooit eerder speelden beide clubs tegen elkaar en dat  terwijl Scunny toch ook alweer zestig jaar in de Football League speelt. Bizar dus, dat ze elkaar niet een keertje eerder in de FA of League Cup troffen. De wedstrijd was daarom binnen no time uitverkocht. In totaal kwamen er 9077 mensen op deze pot af en er kon geen muisje meer bij.  Het oude record van 8921 (vorig jaar neergezet tegen Newcastle) viel aan diggelen. Manchester United bleek te sterk en won met 2-5, maar toch waren de mensen tevreden deze pot te hebben gezien. Hier gaat het over twintig jaar nog over. Ook zal over twintig jaar dit toeschouwersrecord nog staan. Scunny moet namelijk haar staantribune gaan ombouwen in een zittribune. Staan tijdens voetbal is namelijk levensgevaarlijk.

Het ombouwen van de Doncaster Road Terrace levert de club alleen maar nadelen op. De capaciteit zal met meer dan duizend plaatsen afnemen naar 8003. Verder kost het de club geld om die verbouwing te bekostigen. Voor de fans is het ook niet fijn. Nu hebben ze nog de keuze uit stoeltje of een staanplaats, maar die keuzen zal ze hierdoor worden ontnomen. De prijzen voor de tickets zullen ook stijgen voor degene die nu staan (een zitplaats is 5 pond duurder bij Scunthorpe) en qua sfeer is staan beter dan zitten. Je kunt je meer uiten en het zingen voelt natuurlijker aan. Allemaal nadelen dus. Waarom moet Scunthorpe dan in godsnaam die verbouwing doorvoeren?

Heel simpel. Scunthorpe doet het namelijk sportief te goed. Dit is het derde jaar van Scunny in The Championship en de regels zijn zo dat je daarna geen staanplaatsen meer mag hebben. Dit als gevolg van de wet in Engeland, dat je als club in de hoogste en een-na-hoogste divisie geen staanplekken mag hebben. Dat is namelijk erg gevaarlijk, volgens de regering. Dat er in Duitsland zo’n 25000 man op de Südtribune van Dortmund staan, is blijkbaar nog niet bij ze doorgedrongen. De clubs krijgen overigens die drie jaar compensatie na promotie vanuit League One, doordat het natuurlijk erg lastig is om meteen om te bouwen.

Voor Scunthorpe was dit nooit een issue. De club speelde van 1973 tot en met 2005, op een seizoen na, onafgebroken op het vierde en laagste niveau. Na de promotie naar League One in 2005 was Scunny dé favoriet voor degradatie. Ze bleven erin en een jaar later werden ze zelfs kampioen en promoveerde de club voor het eerst sinds 1964 naar het tweede niveau. Er volgde onmiddellijk degradatie, maar het jaar erop haalde de club – in de allerlaatste minuut – de playoffs. Die werden gewonnen en de verrassing was nog groter toen Scunthorpe er afgelopen jaar in bleef. Dit jaar doen ze het weer goed en staan ze 15de. Blijven ze erin, dan zal komend seizoen het vierde jaar zijn in The Championship en dat betekend geen staanplekken meer.

Scunthorpe gaat dus gestraft worden voor haar sportieve succes, maar er is hoop. The Football Supporters Federation heeft zich het lot van de club aangetrokken en gaat alles proberen om de terracing te behouden. Ze hebben in ieder geval een aantal sterke argumenten, waarmee ze de regering proberen te overtuigen. Chris Nash (die ik afgelopen jaar nog tegenkwam in Tilburg) legt die hier uit op de site van Scunny. Komende zaterdag zal het startsein worden gegeven voor deze campagne, voor de wedstrijd Scunthorpe v Ipswich. Lukken de acties niet, dan is er maar een oplossing voor Scunny om onder die onnodige verbouwingen uit te komen: degraderen. Op het derde niveau is het namelijk géén probleem om te staan. Daar is het namelijk ineens wél veilig om staand naar een voetbalwedstrijd te kijken.

Advertenties

3 Reacties op “Keep Scunthorpe Standing

  1. Het staanplaatsen trauma blijft maar verder gaan in de UK, in Deutschland bewijzen ze toch dat staanplaatsen veilig zijn. En wat is het veiligste? Fans die gaan staan op een zittribune of staanplaatsen? Dat eerste zie ik vaak in België als ik away ga.

  2. Ik zie staanplaatsen in de hogere divisies in GB niet zo snel gebeuren. Wanneer dat wordt voorgesteld krijg je weer een Chief Constable die gaat piepen in The Sun of The Daily Mail. Het ligt politiek te gevoelig heb ik tijdens eerdere discussies hierover meegekregen. Bovendien kunnen clubs voor een staanplaats geen 35 pond vragen (hoewel…). Belachelijk natuurlijk, zo’n Südtribüne in Dortmund, geweldig toch!

  3. Come to my site on scunthorpe united today!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s