De Woensdagfoto: Celtic Park, Belfast Celtic

Vorig weekend waren we in Belfast en een van de dingen die ik graag wilde zien was het museum van Belfast Celtic, dat gevestigd is op de plaats waar ooit het stadion van deze roemruchte club stond. Helaas was dat gesloten (het is ook meer een tentoonstelling), maar ik kon wel het plakkaat vincken dat in het winkelcentrum is gehangen ter nagedachtenis aan deze club. Dit winkelcentrum – gebouwd in 1985 op de plek waar het stadion stond – is een troosteloze bedoening. Het is daarom eeuwig zonde dat men Celtic Park niet heeft laten staan als een soort monument voor deze club. De foto onder het bordje blijft geweldig. Het blijft zonde dat deze club er niet meer is, maar mooi om te zien dat er verschillende initiatieven zijn (zoals het museum en verschillende boeken) die de herinnering levendig houden.

Advertenties

3 Reacties op “De Woensdagfoto: Celtic Park, Belfast Celtic

  1. Waar heeft dat stadion in Belfast exact gestaan?

  2. Belfast Celtic bestaat nog, alleen hebben ze geen voetbalelftal meer maar doen ze enkel nog aan hondenracen en/of paardenracen. Omdat de club dus wel nog bestaat kan niemand anders de naam Belfast Celtic gebruiken, vandaar dat toen de katholieken in Belfast in de jaren 60 een nieuwe club oprichtten de naam Belfast Celtic niet gebruikt mocht worden. Die club werd dan maar Donegal Celtic genoemd. Er is ook een Belfast Celtic society die memorabilia van de club verzamelt om de herinnering levend te houden.

    Zoals ik al in het gastboek op de site van Doing The 116 schreef, het is interessant hoe jouw indruk als bezoeker volledig verschilt van de mijne als ex-bewoner. De eerste keer dat je Sandy Row ziet is dat benauwend, ik kan er van meespreken. maar ik woonde toen vlakbij en moest dus geregeld door die straat. Hoe vaker ik er doorheen trok hoe meer het opviel dat alles er erg net bijlag, met nieuwbouw huizen en zo. Ik voelde me daar totaal veilig, voor niet-bewoners komen al die murals intimiderend over maar eens je er woont ga je daar doorheen zien en verdwijnt dat onveiligheidsgevoel snel. Sandy Row is een erg veilige straat, absoluut niet gevaarlijk. False Road en Shankill Road, Shore Road (waar Crusaders spelen) en die straten vol kraakpanden en verlaten dichtgespijkerde huizen rondom Glentoran’s stadion, dát is het deel van Belfast waar ik zelfs overdag me altijd nogal onveilig voelde. Linfield heeft hun sectarische probleem ook goed aangepakt, wie zich nog bezondigt als gezangen als billy Boys wordt er zonder pardon uitgezet. Intussen heeft de club haar imago goed verbeterd en zijn katholieke seizoenkaarthouders geen rariteit meer. Hetzelfde gebeurde met de Noord-Ierse nationale ploeg: iedereen welkom, ook katholieken. Helaas dat er geen nieuw Belfast Celtic kan komen want in de huidige situatie zou die club zonder gevaar blijven bestaan ; maar zoals ik zei: de club bestaat nog (ookal voetballen ze niet meer) dus de naam is geregistreerd en kan niet door een nieuw opgerichte voetbalclub gebruikt worden. De enige hoop is dat de mensen van Belfast Celtic inzien dat de tijden veranderd zijn en het veiligheidsrisico sterk gedaald is, en op basis daarvan voetbal nog een herkansing willen geven. Maar dat nieuwe Belfast Celtic zou dan vanaf de derde afdeling moeten herbeginnen en met een nieuwe ground ; dus ik betwijfel of dit ooit zal gebeuren. Het is jammer dat de club in het verkeerde tijdperk bestond ; nu het in Noord Ierland vrediger is en zelfs clubs als Linfield hun sectarische trekjes aan het bannen zijn, zou Belfast Celtic wel probleemloos kunnen functioneren en gegarandeerd een massa fans op de been brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s