Squirrels in Killie

Komende zondag ga ik mijn laatste, nog maagdelijke, SPL-ground bezoeken: Rugby Park van Kilmarnock. Ik ben benieuwd of het wat is, want op het eerste oog lijkt het daar altijd grauw en leeg te zijn. Kilmarnock is ook de club waar ik een tijdje geleden mee bezig ben geweest om uit te zoeken wat die eekhoorns in dat logo deden. Want eekhoorns die aan het voetballen zijn, is niet iets dat je vaak ziet. Het blijkt dat Kilmarnock eigenlijk best een eng logo heeft en dat de gemiddelde Middeleeuwer waarschijnlijk gillend was weggelopen bij het zien van een vaantje van Killie.

Kilmarnock zelf is een club die me helemaal niets doet. Waar ik de meeste Schotse clubs in de SPL nog wel wat vind hebben, heb ik met “Killie” helemaal niets. Van mij mogen ze dan ook direct degraderen. Ze vallen voor mij een beetje in de categorie Falkirk, ook zo’n nietszeggende club. Toch heeft Kilmarnock nog best een indrukwekkend verleden. De club is de oudste profclub van Schotland, won eenmaal het landskampioenschap en drie Schotse Cups (de laatste keer in 1997). In de League Cup hebben ze ook een unieke prestatie geleverd door vijfmaal de finale te halen en al die finales te verliezen. Best een knappe prestatie. Hét hoogtepunt vond echter plaats in 1967 (sowieso een goed jaar voor Schotten in Europa), toen Kilmarnock de halve finale van de Inter-Cities Fairs Cup (voorloper van UEFA Cup) haalde en daar pas verloor van Leeds United. Indrukwekkendste resultaat in die cup run was een 7-2 overwinning op Antwerp FC.

Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo spectaculair in Kilmarnock. Nadat de club in 1993 promoveerde naar de SPL is de club daar eigenlijk tot het meubilair gaan behoren. Nooit echt in degradatiegevaar, maar ook een echte aanval op de top is ze nooit gelukt. Een vierde plek is de hoogste positie die de club sinds de promotie heeft behaald. De afgelopen seizoen moeten ze vooral uitkijken dat ze niet degraderen. Zonder Gretna in 2008 was dat zelfs al gebeurd. Het enige waarin Kilmarnock wel het beste in was, en dat zijn ze al jaren, is de catering en dan met name de Killie Pie. Er is zelfs een eigen slogan ontwikkeld voor de pie die ze bij Kilmarnock verkopen: “Say Aye, to the Killie Pie.” Die gaan we zondag dan ook zeker eens testen.

De befaamde Killie Pie. Die gaan we zondag zeker vincken, hopelijk zonder dat er eekhoorns in zijn verwerkt

Enfin, we dwalen af. Op zoek naar de eekhoorn van Kilmarnock. Als je even gaat grasduinen in de geschiedenis van de eekhoorn in Schotland is dat geen verhaal om vrolijk van te worden. De eekhoorn werd namelijk gezien als een symbool van het kwaad. De eekhoorn werd namelijk gezien als een handlanger van de Noorse mythologische Noorse God Donar, en daar moesten de Christenen natuurlijk niets van hebben. Dit heidens dier moest verdwijnen en zo zijn er in het vroegere Schotland veel eekhoorns aan hun einde gekomen door religieuze fanatici. Dit maakt het echter nog vreemder dat Kilmarnock juist twee van zulke kwaadaardige duivels heeft gekozen als symbool voor de club en tegenwoordig, misschien wel nog erger, als mascotte. Kinderen worden dus blootgesteld aan een heidens wezen. Schandalig!

Een inwoner van Kilmarnock die niet zoveel moeite had met eekhoorns was Robert Boyd, de Graaf van Kilmarnock. Toen deze graaf in de 16e eeuw op jacht ging naar een lekker everzwijntje en een smeuïge fazant, nam hij altijd twee mascottes mee. Deze mascottes waren toevallig twee eekhoorns. Waar zijn staf angstig ineen dook als ze deze duivelse wezens zagen, vond Boyd het wel leuke beestjes en ze brachten hem geluk met de jacht. Robert Boyd was zelfs zo gesteld op zijn eekhoorns dat hij ze op de “Coat of Arms” van Kilmarnock liet zetten. Waar er normaal leeuwen, valken of adelaars op dit soort doeken worden gezet om andere edellieden te imponeren, staan er op die van Kilmarnock sinds die dag twee eekhoorns. En die eekhoorns waren in de beginjaren voor veel mensen een stuk enger dan menig ander dier.

Het stadslogo en tevens oude logo van de voetbalclub

Toen de voetbalclub in de negentiende eeuw het levenslicht zag, was het eigenlijk vanzelf sprekend dat het wapen van Kilmarnock ook in het logo werd verwerkt. Waar in het begin eigenlijk het hele wapen werd overgenomen, veranderde dat in de loop der jaren. In 1992 mochten snelle reclamejongens zich op het logo storten. Ze hadden al een heel plan om een hip en zielloos logo te ontwerpen. Helaas voor deze foute figuren moesten de eekhoorn, de hand met twee vingers en de tekst “confidemus” gehandhaafd blijven. Het enige dat ze nu nog konden veranderen was het wapenschild en dat werd dan ook vervangen door een jaren zeventig voetbal. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het logo. Niet echt lelijk, maar je ziet dat die twee eekhoorns liever dat wapenschild in handen hadden in plaats van die gekke voetbal.

Iedereen in Kilmarnock lijkt dus tegenwoordig fan van eekhoorns. Ze vertegenwoordigen de stad, het district en de voetbalclub. Daarom ging er een golf van ongeloof door Kilmarnock heen toen men erachter kwam wat hun 69-jarige stadsgenoot Jack Hamish had gedaan. Deze man had namelijk meer dan 200 eekhoorns doodgeschoten en nog meer gevangen in kooitjes en daarna verzopen in een emmer water. In de pers werd Hamish afgeschilderd als de “Squirrel Serial Killer” en hij vertelde dat hij geen moment spijt had van zijn daden. De eekhoorns zaten namelijk in zijn tuin en aten zijn groenten op. Gelukkig voor Hamish leeft Robert Boyd niet meer, want deze jager had met één enkele kogel een einde gemaakt aan de praktijken van deze eekhoornmoordenaar.

Advertenties

Een Reactie op “Squirrels in Killie

  1. Leuk, zo een luguber logo. Al is het een bizar verhaal, zeker als je ziet dat bijvoorbeeld Wolverhampton een veel gevaarlijker beest in hun logo hebben. Het engste logo vind ik persoonlijk dat van Sampdoria. Een gure zeebonk met vieze baard die volledig stoned een pijp rookt, dat wil je echt niet ’s nachts op straat tegenkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s