36-0

Bijna 125 jaar geleden – op 12 september – versloeg Arbroath in de Schotse FA Cup Bon Accord uit Aberdeen met 36-0. Een wereldrecord wat nog altijd staat. Het is een wapenfeit waar ze nog altijd erg trots op zijn bij The Red Lichties. De supportersclub van Arbroath heet bijvoorbeeld ook The 36-0 Club en dit weekend zal er zeker aandacht aan worden besteed in het programmaboekje. Terecht, want voor de rest heeft de club nooit een belangrijke prijs gewonnen en dan zijn dit soort wereldrecords wel erg lekker. Een reconstructie van hoe Arbroath die wedstrijd destijds met deze monsteruitslag won.

 Vroeger had je nog geen internet, mobiele telefoons of andere moderniteiten. Zodoende konden er wel eens een misverstand ontstaan. Zo ook in de Scottish Cup van 1885/1886. De Schotse bond schreef een aantal clubs aan, om ze er op attent te maken dat de inschrijving voor de beker weer was gestart. Een van de clubs die zo’n brief kreeg was Orion uit Aberdeen. Het was echter niet bij Orion FC waar de brief terecht kwam, maar bij de Orion Cricket Club. Die kwamen toevallig ook uit Aberdeen. Een klein misverstandje, maar zulke dingen kwamen vaker voor in de begintijd van het voetbal. De cricketers vonden het wel grappig en begonnen serieus na te denken om zich misschien wel in te schrijven.

Een avond met veel drankgelag volgde en terwijl de vogels gingen fluiten werd de knoop doorgehakt: de cricketers zouden zich gaan inschrijven voor de Schotse beker. Gekozen werd voor de naam Bon Accord FC. “Bon Accord”, is namelijk het motto van de stad sinds de Schotse onafhankelijkheidsoorlog. Robert the Bruce en zijn mannen gebruikten deze twee woorden als een geheime code voor het Beleg van Aberdeen. De Schotten wonnen en de Engelsen werden afgeslacht. Ter ere daarvan koos het stadsbestuur voor “Bon Accord” als motto en dat leek de cricketers ook wel wat als clubnaam. Zodoende ging de naam Bon Accord FC in de grote pot voor de eerste ronde van de Scottish Cup. De tegenstander was meteen een mooie, want Arbroath FC speelde ook in county Angus en met een beetje fantasie kon je het echte derby noemen.

De cricketers reisden vol goede moed af naar het vissersplaatsje. In Arbroath is het altijd koud is en lijkt er 365 dagen te regenen. Arbroath was destijds een goede ploeg in Schotland en die vroegen zich af tegen wie nu eigenlijk zouden spelen. Van Bon Accord FC hadden ze nog nooit gehoord en het onbekende is toch altijd onbekend. De spelers van Arbroath namen de wedstrijd dan ook erg serieus en er werd stevig voorbereid. In Schotland – en de rest van de wereld – was destijds nog geen competitievoetbal en de Scottish Cup was daardoor de heilige graal voor Schotse clubs. De goede voorbereiding wierp zijn vruchten af, want bij rust stond het al 15-0. Na de rust werd er nog een tandje bijgeschakeld en na negentig minuten stond het 36-0 met ondermeer dertien goals van John “Jocky” Petrie. Tot op de dag van vandaag een wereldrecord bij een wedstrijd op het hoogste niveau. Het is een paar jaar geleden wel geëvenaard door Archie Thompson (de ex-PSV’er) voor Australië dat toen tegen Samoa won met 31-0.

Een van de meest opmerkelijke momenten vond plaats toen het ging regenen. Niet dat het ging regenen, want dat is vaste prik in Arbroath, maar dat de keeper van de thuisploeg – Jim Milne – aan een van de toeschouwers een paraplu vroeg. Milne kreeg geen schot op doel te verwerken en was flink aan het verkleumen door al het water. Het was dus niet om de cricketers te vernederen, maar het had een praktische oorzaak. Het moet er gek uit hebben gezien, zo’n keeper met een paraplu. Eigenlijk was de 36-0 nog te weinig, want de scheidsrechter Stormont keurde ook nog eens zeven goals van Arbroath af. Het ging namelijk zo snel, dat hij soms niet wist of het nu een geldig doelpunt was of niet. Na afloop kreeg daar spijt van, getuige zijn verklaring: “My only regret was that I chalked off seven goals, for while they may have looked doubtful from an offside point of view, so quickly did the Maroons carry the ball from midfield, and so close and rapid was their passing, that it was very doubtful whether they could be offside.”

Op diezelfde 12 september speelde een aantal kilometers zuidelijker Dundee Harp tegen Aberdeen Rovers. Ook deze wedstrijd was in de eerste ronde van de Schotse beker. Dundee Harp speelde met ene Tom O’Kane in de gelederen. Deze O’Kane was een ex-speler van Arbroath en woonde nog altijd in datzelfde plaatsje. Dundee Harp won met maar liefst 37-0 van Aberdeen Rovers, volgens de scheidsrechter. Voor het Aberdeense was het dus geen goede dag. Volgens de secretaris van Dundee Harp klopte dit echter niet, want hij had “slechts” 35 doelpunten geteld. Na driftig overleg werd besloten om 35-0 op het formulier in te vullen. O’Kane stuurde via de telegraaf een berichtje naar zijn oude club om te zeggen dat hij met 35-0 had gewonnen om ze jaloers te maken. Vanuit Arbroath stuurde zijn ex-ploeggenoten meteen een berichtje terug dat zij met 36-0 hadden gewonnen! Bij Dundee Harp moesten ze hier smakelijk om lachen, want dit moest wel een grap zijn…

Na nog even wat pints te hebben weggewerkt om de 35-0 te vieren besloot O’Kane om terug te gaan naar zijn huis in Arbroath. Het was al laat in de avond toen hij op het station aankwam en overal werd hij – bekend als hij was als ex-speler van Arbroath – aangesproken op de 36-0 overwinning van Arbroath. O’Kane kon het niet geloven en zodra het licht werd de volgende ochtend, sprintte hij vanuit Arbroath naar Dundee (toch zo’n 27 kilometer verderop) om bij zijn Dundee Harp te gaan vertellen dat Arbroath daadwerkelijk met 36-0 had gewonnen. Een zekere secretaris van Dundee Harp kon zich op dat moment wel door zijn kop schieten. Had hij zijn mond gehouden en niet zo eerlijk gedaan, dan had Dundee Harp het record gehad. Zoals verwacht kreeg O’Kane iedere keer weer de uitslag te horen als hij voetbalfans tegenkwam. Er is niets over bekend of hij snel uit Arbroath is verhuisd, maar ik heb zo’n vermoeden van wel.

Arbroath FC won dat jaar de Scottish Cup niet, ondanks het overtuigende begin. Ze overtuigden nog wel in de volgende twee ronde’s door Forfar Athletic (tegenwoordig ook profclub) met 9-1 te verslaan en de ronde daarop Dundee East End met 7-1 en de mededeling dat ze de groeten moesten doen aan Dundee Harp. In de vierde ronde was Hibernian echter met 5-3 te sterk, maar Arbroath had zeker voor kleur gezorgd dat jaar in de beker. Bizar genoeg heeft Arbroath vier seizoenen in de competitie gekend waarin ze in totaal onder de 36 goals uitkwamen. Dus minder goals in een heel seizoen, dan destijds in een wedstrijd. Het kan verkeren.

Overigens deden de cricketers van Orion nog tweemaal mee aan de Schotse club onder de naam Bon Accord FC. Opnieuw met weinig succes, waarna ze zich maar weer met hun echte sport bezig gingen houden. De naam Bon Accord is nog altijd aanwezig in het Schotse voetbal niet, want er is een Juniorclub (zeg maar hoofdklasser) uit het plaatsje Shotts die zich ter ere van de onfortuinlijke cricketers “Shotts Bon Accord FC” heeft genoemd. Twee jaar na de 36-0 lootte Arbroath in de eerste ronde van de beker lootte tegen het echte Orion FC. Opnieuw haalde Arbroath flink uit en won met 18-0. Dit Orion verdween overigens in 1903, om samen met twee andere clubs uit Aberdeen het nog altijd bestaande Aberdeen FC te vormen.

Advertenties

8 Reacties op “36-0

 1. Nou, leuk verhaal, maar laten we eventjes eerlijk zijn. Dit record is al meermaals gebroken en het is ofwel een gebrek aan research bij Guiness ofwel een bias ten aanzichte van Brits voetbal waarom dit record nog officieel op Arbroath’s naam staat. Het is intussen al meermaals gebroken. Enkele jaren geleden in Roemenie was er een 41-0 (niet in de hoogste reeks) en dat was tussen twee clubs uit dezelfde divisie, hetgeen –amateurreeks of niet– mijns insziens meer au serieux te nemen valt dan een geoefende club tegen een stel cricketers. Dat men de 149-0 uit Madagascar niet opneemt in het recordboek kan ik nog inkomen want dat waren 149 owngoals uit protest tegen een scheidsrechterlijke dwaling in een eerdere wedstrijd. maar die Roemeense 41-0 is gewoon een veel valider record dan wat Arbroath toen presteerde. Noem het desnoods een Brits record, fair enough. Maar het is gewoon onjuist dat dit een valide record is wereldwijd, wat Guiness ook moge beweren. Amateurreeksen of profs hoort geen verschil te maken, voetbal is voetbal. Of het nu een 6de divisie club is of een profclub, als er meer dan 36 goals vallen is het record verbroken. En die Roemeense match was sowieso een record dat au serieux kan genomen worden want het waren twee clubs van hetzelfde niveau (een wereld van verschil tussen een club die eigenlijk niet eens een voetbalclub was en maar 1 wedstrijd ooit speelde en dna uitgerekend tegen een ernstige geoefende club moet) ; moest Guiness een beetje opzoekwerk doen dan zouden ze met gemak meerdere partijen vinden waar de score hoger opliep dan 36-0. Alle sympathie voor Abroath maar de eerlijkheid gebiedt dat ze dat record al lang kwijtzijn. Guiness moge beweren wat ze willen, als zij Arbroath als recordhouder aanduiden bewijst dit enkel dat Guiness ook niet echt serieus te nemen is en een ernstig gebrek aan research te verwijten valt. Ik kan heel eenvoudig ook het record scherp stellen als ik met mijn makkers uit de kroeg een gelegenheidsteam vorm en pakweg FC Brussels of VVV uitnodig voor een wedstrijd. Een echt record bepalen vereist dat je in elke officiele competitie (amateur en prof) alle reeksen gaat opvolgen. Moeilijke taak misschien maar als dat te lastig is moet Guiness misschien gewoon toegeven dat ze het record niet kennen. Bij gebrek aan research een foutieve wedstrijd aanduiden als record valt niet serieus te nemen.

 2. Arbroath is 1 record alleszins kwijt: het is NIET het stadion dichtst bij zee in Europa: http://www.irishtimes.com/newspaper/sport/2011/0609/1224298639911.html
  (ik betwistte dit feit al langer maar nu hier een interland is gespeeld is lijkt me de discussie of dit een volwaardig stadion is, afgesloten. En dit ligt wel heel ver van de bewoonde wereld vandaan, maar wel echt letterlijk net naast de zee. Een record minder voor Arbroath en in feite hadden ze die 36-0 ook kwijt moeten zijn, hogere scores zijn al vaker gebeurd en een derdeklasse wedstrijd in Roemenië is mijns insziens meer officiëel dan een cupwedstrijd tegen een team cricketspelers)

  Niets tegen Arbroath, verre van, ik hoop dat ze stunten tegen Rangers. Maar facts are facts. Arbroath ligt dicht bij zee maar niet het dichtste in Europa (misschien wel in UK) ; en die 36-0 is intussen al meermaals verbeterd — ongeacht of Guiness Records het wil accepteren of niet.

  • Als je op Google maps kijkt lijkt het stadion van Arbroath toch echt dichter bij de zee te liggen…

   • Het geeft een wat verkeerde indruk omdat het ene stadion op een soort steenmassa in zee staat terwijl dat van Arbroath eerder op een strand. In elk geval zijn er stadia dichter bij zee dan Arbroath, maar niet noodzakelijk stadions met een capaciteit die de term “stadion” rechtvaardigt. Maar als we gewoon velden meerekenen zonder naar het aantal zitjes te kijken, kan je er diverse vinden die toch echt wel dichter bij zee liggen, al is het nipt. In Singapore is er zelfs eentje dat letterlijk in zee ligt, op een drijvend kunstmatig aangelegd platform. Ik hou wel van kitsch zoals dat, dus Aziatisch voetbal is altijd leuk om volgen, de creatiefste supportersactie ooit was er eentje uit de Zuid Koreaanse competitie waar een choreografie op de tribunes werd uitgevoerd zo snel en precies dat het haast een computerfilmpje leek. Zulke dingen vind je enkel in Azie 🙂

    Nu, ik vind Arbroath echt wel een leuke club, en natuurlijk is dat stadion pal naast de zee heel leuk, ook het verhaal van die 36-0 is dat. Maar feiten zijn feiten. Als men een record claimt, vind ik wel dat je ook bewijzen moet voorleggen want dan maak je een statement dat veel directer is als “1 van de hoogste scores ooit”. Het moment dat je een record opeist ga je nog een stap verder en dan moet je dat toch met bewijsmateriaal staven vind ik. Het is niet dat Arbroath het niet gegund is, maar het is gewoon fout dat 36-0 de hoogste uitslag ooit is dus als die club zichzelf als recordhouder verkoopt is dat eigenlijk als een toeristenval voor groundhoppers. Die score is al meermaals verbroken. Op welk niveau hoort geen rol te spelen : we spreken over records. Of dat record nu in de 7e afdeling van India gevestigd wordt of in de CHampions League is irrelevant, tenzij je er een andere categorie “recordscores in professioneel voetbal” van maakt. Zolang we het over de hoogste score hebben algemeen, houdt het totaal geen steek om diverse hogere scores te negeren simpelweg omdat het in een amateurwedstrijd was. Dus dat record van Arbroath is eigenlijk een soort tourist trap, een beetje opzoekwerk en je komt al snel op diverse wedstrijden met een hogere score. Plus, Bon Accord was nu ook niet bepaald een team om serieus te nemen, dus ik zie niet in waarom een hogere score in pakweg de Peruaanse 4e afdeling dan niet zou mogen meetellen. Het gaat om simpelweg feiten. Ergens heb ik het gevoel dat Britten nog altijd een vals superioriteitsgevoel hebben op vlak van voetbal ; ook in Arbroath zullen ze wel weten dat er al lang hogere scores zijn genoteerd. Dat Guiness Book of Records dat niet in kaart brengt, is bewust vervalsen van statistieken.

    Ben benieuwd of dat nieuwe record van Messi nog lang op de tabellen zal staan: in Zambia lijkt er een gozer te zijn geweest die 40 jaar geleden 107x scoorde in een kalenderjaar, hetgeen Messi’s record dus meteen van de tabel zou vegen. Nu is een journalist in de archieven gaan duiken in Zambia en beweren ze concrete bewijzen te hebben, FIFA heeft beloofd de zaak te onderzoeken dus blijkbaar gaat het om behoorlijk ernstige bronnen. Ook hier is eerlijkheid op zijn plaats: of het nu om FC Barcelona of om een Zambiaanse club gaat, dat doet er simpelweg niet toe als we het over het hoogste aantal goals in een kalenderjaar hebben. Of die Zambiaan nu profvoetballer is of niet, als inderdaad bewezen kan worden dat hij er 107 maakte moet men hem dat record toewijzen en niet Messi. Al zie ik Guiness Book of Records dat niet meteen aanpassen, uiteindelijk is dat ook een boek dat moet verkopen en dus liever met bekende populaire spelers uitpakt.

 3. http://www.guardian.co.uk/football/2002/nov/29/newsstory.sport13

  OK, het waren allemaal owngoals eerder dan een serieuze match. So? what? the? heck? Dit gebeurde in 2002 en is bewezen in een tijdperk dat je alles kon natrekken. En wie claimt dat deze score niet telt wegens opgezet spel: een cupwedstrijd meer dan 100 jaar geleden met een team waarvan niemand ooit op een voetbal had getraft, is even waardeloos of enig serieus te nemen als twee profteams waarbij een protestactie in een 149-0 resulteert.
  Hierbij negeer ik nog enkele feiten zoals een dameswedstrijd in België die op 46-1 eindigde, een amateurclub in Brussel die 40-0 en 41-0 verloor in minder dan twee weken tijd, een Roemeense wedstrijd uit 3e of 4e afdeling die in 41-0 eindigde, … Allen even au serieux te nemen als Arbroath want laat ons eerlijk zijn: Bon Accord was een gelegenheidsteam dus als je hen serieus neemt moet je ook die andere vreemde wedstrijden serieus nemen.

  Hate to break the bubble, maar Arbroath is, wat Guiness Records ook moge beweren, NIET de recordhouder. Arbroath is enkel een recordhoudende club voor wie dat zelf wil geloven en naakte feiten zoals bewezen hogere scores probeert te negeren via allerhande excuses. Dat Guiness Book of Records publiceert wat ze zelf willen, een boek dat al dan niet doelbewust foute info publiceert betekent nog niet dat ze bij Arbroath een record beet hebben. Dat hadden ze maar het is inmiddels al meermaals verbroken waarvan de meeste hogere scores perfect gedocumenteerd en dus voor waarheid bewezen waren. Maar goed, willen ze zich in Arbroath graag hun ego boosten door de illusie in stand te houden en naakte feiten te negeren, en hebben ze enig plezier aan het vieren van een reeds gebroken ex record, dan wens ik ze daar uiteraard veel plezier mee.

 4. http://www.hln.be/hln/nl/9091/Time-out/article/detail/1746718/2013/11/25/Droge-38-0-in-vierde-provinciale.dhtml ; en een wedstrijd op 8e niveau vandaag de dag is nog altijd veel meer au serieux te nemen dan een partij tussen een profclub en een cricketclub in een tijdperk waar er geeneens netten in het doel hingen. En die 38-0 is evenmin een record, er zijn al voldoende wedstrijden gespeeld waar het boven de 40 of 50 ging, en zelfs eentje die 149-0 eindigde (al was dat een protestactie, het is en blijft even officiëel en au serieux te nemen als Arbroath-Bon Accord uit de 19de eeuw. Guiness moet wel erg biased zijn voor Britse teams als dit reeds vele malen gebroken “record” nog altijd vermeld staat)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s