The Chelsea of Ireland

Komende vrijdag ga ik met SJ naar de Louth derby. De burenruzie tussen Drogheda United en Dundalk. Een leuk affiche, waar ik al een tijdje op aan het azen ben. De laatste tijd gaat het echter zo slecht met The Drogs, dat het een kwestie is van nu of nooit. Dit is de vierde en laatste versie van dit seizoen en de kans dat de club uit Drogheda gaat degraderen is erg aanwezig. The Drogs staan samen met het hopeloze Bray Wanderers een straatlengte achter op de rest van de clubs. Het is op het moment een kwestie van niet nummer laatst worden, want dan is het sowieso over. Wat een verschil met een drie jaar geleden. Drogheda United was dé club van Ierland, pakte verschillende hoofdprijzen en kreeg de bijnaam “The Chelsea of Ireland”. Het kon namelijk niet op daar aan de Ierse kust. Waar is het fout gegaan?

Laten we beginnen bij het begin. Of nee, nog verder terug. In tegenstelling tot de lokale voetbalclub, heeft de stad namelijk wel een roemruchte historie. De Siege of Drogheda van 1649 is nog altijd een zwarte pagina in de geschiedenis van Ierland. Deze belegering was een uitvloeisel van de Engelse burgeroorlog. Ierland stond aan de kant van de monarchie en kreeg daarvoor enkele privileges. Zoals bekend wonnen het Parlement de burgeroorlog en de foute Oliver Cromwell kreeg de taak om Ierland te heroveren. Dat deed hij graag, want niet alleen hield hij van oorlog, ook haatte hij katholieken. Cromwell was namelijk een puritein en dat waren de fanatieksten van alle protestanten. Op het moment dat Drogheda viel, werd er dan ook een enorm bloedbad aangericht. Iedere soldaat en priester werd gedood, de aanvoerder van de katholieke strijdkrachten werd met zijn eigen houten been doodgeslagen en mensen die zich hadden verstopt werden levend verbrand. Vandaag de dag is Cromwell nog altijd een gehaat man in Drogheda.

Enkele jaren later (in 1690) leek het erop dat de katholieken weer de macht zouden krijgen in Engeland en Ierland. Onze eigen stadhouder Willem III (door protestanten liefkozend King Billy genoemd) stak daar een stokje voor. Bij de Battle of the Boyne versloeg Willem III de laatste katholieke koning James II. Deze slag was net iets buiten Drogheda, de stad waar de Boyne doorheen stroomt. Het gevolg van deze veldslag is dagelijks nog merkbaar in het verscheurde Noord-Ierland en Schotland. Bij Rangers kun je zelfs sjaaltjes kopen met daarop “1690 No Surrender”, verwijzend naar deze slag. Tsja, in Drogheda zijn ze niet zo gelukkig geweest met de verschillende oorlogshandelingen in en rondom de stad. De gunstige ligging van Drogheda, zo tussen Dublin en Belfast en met een goede haven, maakt het ook erg aantrekkelijk om er een robbertje om te vechten.

Enfin, genoeg krijgsgeschiedenis, tijd voor voetbalgeschiedenis. Bij Drogheda United wordt het dan ineens heel erg stil. De club bestaat pas sinds 1975, dankzij een fusie tussen Drogheda FC en Drogheda United. Die laatste club werd in 1919 opgericht, maar bleef tot aan de fusie een amateurclub. Drogheda FC (opgericht in 1962) had meer ambitie en werd daarom een jaar later toegelaten tot de League of Ireland. Dat was geen succes en meestal eindigden ze ergens onderin. In 1971 was er dan eindelijk reden tot juichen, want erg verrassend werd de finale van de Ierse beker gehaald. In de finale gaf Drogheda FC niet echt thuis en verloor kansloos met 3-0 van Limerick. Daarna was het niet veel meer en wat doe je dan als je in een niet al te grote stad twee clubs hebt die het niet bijster goed doen en ook nog eens zowat bijna dezelfde naam hebben? Inderdaad, dan ga je de Belg uithangen en fuseren.

De fusie deed het nieuwe Drogheda United goed, want meteen werd de bekerfinale gehaald in 1976. Ditmaal was Bohemians te sterk, maar met een 1-0 nederlaag konden The Drogs met opgeheven hoofd weer naar huis gaan. In de competitie begon het ook te draaien en in de laatste drie jaar van de 70’s eindigde de club als derde. Een nette prestatie. In 1979 waren The Drogs het dichtst bij de titel, maar uiteindelijk had Dundalk net drie punten meer. De goede prestaties van beide clubs uit de county Louth, zorgde ervoor dat er een echte rivaliteit begon te ontstaan tussen beide clubs. In 1983 leverde Drogheda haar beste prestatie en werden ze tweede. Het jaar erop was het ineens uit met de pret en degradeerde Drogheda ineens. Dit doordat de Ierse competitie verkleind moest worden en er zodoende maar liefst vier degradanten waren. Drogheda was de ongelukkige vierde en moest eruit.

Het was niet alleen ellende in 1984, want The Drogs pakten in dat jaar hun eerste prijs: de League Cup. Gekkenhuis in Drogheda, want ze mochten als degradant Europa in. Niet alleen dat, maar er rolde ook een gigantische club uit de koker: Tottenham Hotspur. Het avontuur in de UEFA Cup duurde natuurlijk maar één ronde. Tottenham – dat de UEFA Cup ook zou winnen dat seizoen – won eerst met 6-0 in Ierland en daarna met 8-0 in Londen. Toch blijft deze pot er eentje voor in de annalen van Drogheda United. De jaren erop was het niet veel en jojode de club van de eerste naar de tweede divisie. Dat gebeurde van 1993 tot en met 2001 zelfs jaarlijks. De Heen-en-Weer mocht destijds wel verhuisd worden van Volendam naar Drogheda, want dit is best een prestatie van The Drogs. Vanaf 2004 zou echter alles veranderen. Een rijk consortium besloot geld in de club te steken en zou zijn vruchten af gaan werpen.

Waar de club zich in voorgaande jaren als nummer 9 en 8 wist te handhaven in de tien clubs sterke League of Ireland, werden The Drogs in 2004 ineens vierde. Het jaar erop werd voor het eerst de Ierse beker gewonnen. Cork City werd met 2-0 verslagen op Lansdowne Road. Het jaar erop werd de Setanta Cup (een competitie tussen de sterkste Ierse en Noord-Ierse clubs) gewonnen. Dat kunstje herhaalde Drogheda een jaar later en tot op de dag van vandaag is het daarmee de enige club die dit kleinood tweemaal heeft gewonnen. In de UEFA Cup van 2006/2007 werd eerst HJK Helsinki uitgeschakeld, waarna ze de ronde erop na pingels (10-11!) verloren van het Noorse IK Start. Het jaar erop werd opnieuw de eerste ronde van de UEFA Cup overleefd, maar bleek Helsingsborg uiteindelijk een maatje te groot. Bij Drogheda waren ze niet echt rouwig om de uitschakeling, want rond die tijd was de club verwikkeld in de strijd om de titel van 2007.

Drogheda United, dat het jaar ervoor derde was geworden, kon voor het eerst in haar geschiedenis Iers kampioen worden en daarvoor moest alles wijken. De club, waar tijdens de promotie naar de hoogste klasse in 1997 minder dan honderd man naar de beslissingswedstrijd kwamen kijken, trok ineens wekenlang een volle bak. De vijfduizend beschikbare tickets voor de wedstrijd tegen Cork City (waarin Drogheda kampioen kon worden) gingen voor honderden euro’s van de hand. Iedereen in de stad wilde ineens bij de club horen. Zoals Henny Vrienten en Herman Brood al zongen: “Als je wint, heb je vrienden.” En winnen deden The Drogs. Het werd 2-1 en voor het eerst in de Ierse geschiedenis was er een club uit Drogheda kampioen. Iets noordelijker in Louth baalden ze ondertussen als een stekker. Dundalk speelde niet eens op het hoogste niveau, terwijl het kleine broertje de titel aan het vieren was.

Na de titel waren de plannen groot. De Champions League moest worden bereikt. De eerste horde – Levadia Tallinn – werd makkelijk genomen. De volgende tegenstander was een stuk lastiger: Dynamo Kiev. Thuis verloor Drogheda met 1-2, maar verslagen waren ze nog zeker niet. In Kiev kwam Dynamo tweemaal op voorsprong, maar even zo vaak kwamen The Drogs terug. In de 88ste minuut stond het ineens 2-2 en hadden de Ieren nog maar één goaltje nodig om door te stoten. Bijna kwam die er, maar de paal stond in de weg. Het Europese seizoen was over voor Drogheda, maar de plannen bleven groot. Er moest een gloednieuw nieuw stadion komen net iets buiten de stad met 12000 plaatsen. Het modernste stadion van Ierland voor de club die het Ierse voetbal de komende jaren zou gaan beheersen, dat was de gedachte daar achter.

Poenerige clubs zijn nooit populair en dat gold ook zeker voor The Chelsea of Ireland. Het leedvermaak was dan ook groot, toen bleek dat Drogheda had gegokt en verloren. Een paar weken na de uitschakeling door Dynamo Kiev, werd bekend dat er was gerekend op het geld uit de CL voor het rondbreien van de begroting. Drogheda was bankroet en leek in januari 2009 failliet te worden verklaard. Via allerlei kunstgrepen bleef de club bestaan en dankzij het verdwijnen van enkele andere clubs, degradeerde de club niet. Dit jaar is het allemaal niet best en moeten ze uitkijken niet rechtstreeks te degraderen. Maar goed dat het nieuwe stadion nooit is gebouwd, want de duizend wordt zelden meer gehaald. Alleen als je wint, hebt je vrienden…

Advertenties

6 Reacties op “The Chelsea of Ireland

 1. Mijn eerste uitwedstrijd buiten Dublin met de Shelbourne supportersbus was naar Drogheda. Leuke herinneringen; en op Ierse supportersbussen mag je geen alcohol drinken dus het aantal dronken manschappen was ook best doebaar.

  Drogheda moet zo snel mogelijk uit die league. Het hoort gewoon niet dat clubs als Shelbourne, Limerick en Athlone verkommeren in tweede terwijl dit gedrocht in de hoogste reeks speelt. Drogheda’s stadion is zelfs nog niet goed genoeg voor de hoofdklasse amateurs in Nederland. Echt niets dat ook maar ietwat voor opwinding zorgt daar. Die club is gewoon erg fout. Dundalk is de enige echte club van Louth. Oriel Park is een heel erg fraai stadion (1 van de leukste tribunes uit heel Ierland) , Dundalk brengt naar Ierse normen veel volk op de been en heeft erg trouwe fans, en met hun kunstgrasterrein speelden ze als 1 vd eersten mooi in op de strenge winters in Ierland. Alleen al vanwege die mooie hoofdtribune en het aantal fans hoort Dundalk veel meer in de hoogste reeks thuis dan Drogheda.

  Het is overigens bizar dat zoveel Ierse clubs financieel amper overleven. Shelbourne deed hetzelfe : dure transfers en spelerslonen met de bedoeling dat te compenseren via Europese successen en stijgende aantal fans. Toen geen van beiden bleek te lukken stond de club op de rand vh bankroet en hebben we een jaar met spelers moeten overleven die gratis wilden spelen. Triest hoogtepunt was toen er geen geld was om kapotte verlichting in de WC te herstellen, bezoekende fans van de tegenpartij hebben de club een stel nieuwe lampen betaald. Pas nu is de club zich stilaan aan het herstellen van dat financieel debacle. Enfin, Shels overleefde nog net. Derry, Cork en Limerick zijn allen op de fles gegaan en moeten herstarten met een nieuwe club (bij Derry is die doorstart wel een succes maar het feit dat die hun schulden niet afbetaalden en verboden contracten en betalingen in het zwart deden zal hun reputatie geen goed gedaan hebben). Ironisch genoeg is Shamrock Rovers nu 1 van de enige clubs die financieel gezond is in Ierland, al moet gezegd dat die fantastische fans hebben die de club er eigenhandig bovenop hielden met inzamelacties, heel mooi hoe die hun club hebben gesaneerd. Voorts heeft Linfield het relatief breed dankzij de 15 percent op de ticketverkoop van alle nationale team wedstrijden, en UCD zal altijd schuldenvrij zijn omdat de universiteit die club runt en die gaan nooit financieel problemen krijgen. Op die drie na is het voor alle clubs zuinigheid troef op het eiland. Zonde dat de mensen liever op cafe naar Engels voetbal kijken dan hun lokale club te bezoeken 😦

 2. Als trouwe bezoeker van uw schitterende website fronsde ik even de wenkbrouwen bij het lezen van de woorden: “even de Belg uithangen en fusioneren”…
  Uiteraard zijn bij ons (veel te) veel clubs het resultaat van een fusie, maar in Nederland is dit zeker niet minder.
  In de Eredivisie zijn de clubs die nooit aan een of andere fusie onderworpen zijn geweest toch ook niet zo dik gezaaid (Willem II, F’noord, Ajax, Vitesse, Excelsior,PSV en misschien een paar andere, dan houdt het toch ook op)?
  Verder: schitterende site! Groeten uit Fusieland.

  • Kom op VB, fusies is toch waar we om bekend staan? Ik kan daar als Beveren fan over meepraten sinds dit jaar. Qua stadions kan Holland niet aan ons tippen, maar qua fusies doen ze het daar een stuk beter. Die protesten zoals bij Fortuna en Roda zou ik graag ook vaker in België zien als er weer een keer gefuseerd wordt.

   Over Drogheda gesproken, als ik dit lees is dat toch van oorsprong wel een club die in eerste thuishoort, maar zijn hand heeft overspeeld. Misschien het beste om een jaartje uit te huilen en opnieuw te beginnen?

   Groetjes, Danny

   • Bij het herlezen van de mooie verhalen op deze site kom je soms op een artikel waar je voorheen over iets heen las. Ajax is een fusieclub, alleen dateert de fusie al van meer dan 100 jaar geleden waardoor haast niemand zich dat nog herinnert. Voorts zijn fusies op de Britse eilanden minder talrijk dan op het Europese vasteland maar ze zijn er met wat zoekwerk toch ook voldoende. Even uit het hoofd (dus zonder wikipedia te spieken): Hayes & Yeading, Dag & Red, Havant & Waterlooville, Rushden & Diamonds, Glentoran FC (ook een fusie van heel lang geleden), Drogheda United, Cork City (fusie uit jaren 70), Wingate & Finchley, … In Schotland kan ik er niet meteen op eentje opkomen maar zeker dat het fenomeen ook daar bestaat. Kan trouwens ook moeilijk anders want vroeger had elke wijk een club en zag je soms in piepkleine dorpjes 2 of 3 clubs. Zoiets is in het niet-amateur context helaas niet mogelijk (helaas, want veel charme verdwijnt daardoor wel)

 3. Klopt Danny, echter zowel Fortuna S.C. als Roda J.C. zijn zelf fusieclubs, misschien al iets oudere fusieclubs, maar het blijven fusieclubs.
  Mijn eigen club (Racing Club Genk) is trouwens ook een fusieclub, er zijn ergere dingen in het leven dan fusioneren, maar het is niet zo dat we er in België een patent op zouden hebben.
  Groeten!

 4. Pingback: Irish Football 2010: A Review | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s