Jeckyll & Hyde

In de zomer van 2007 ging ik voor het eerst een week naar Engeland. De trip werd geboekt en daarna was het afwachten geblazen welke wedstrijden er uit zouden rollen. Op die maandag hadden we weinig keuze en besloten we om naar Hyde United te gaan. Behalve dat ze in de Conference North uitkwamen en ze leuke floodlights hadden, wisten we er niet veel van. Het werd uiteindelijk een van de leukste potjes die ik in Engeland heb gezien. Bij rust stond tegenstander Vauxhall Motors nog met 0-3 voor, maar na 90 minuten was het 6-3 voor Hyde United. Sindsdien ben ik ze altijd met een schuin oog blijven volgen en zag dat er deze zomer een grote transformatie plaats vond. De naam van de club werd niet alleen veranderd in Hyde FC, maar ook de clubkleuren en het stadion werden ineens blauw. Que?

Volgens de club moeten we daarvoor een duik in het verleden nemen. In 1885 werd er in Hyde een club opgericht met de naam Hyde FC. Ze speelden in het licht- en donkerblauw en waren nogal matig. Ze hadden de pech dat ze in de FA Cup van 1887 tegen het destijds sterkste team ter wereld moesten spelen: Preston North End. The Invicibles tikten Hyde helemaal weg en uiteindelijk werd het 26-0, de grootste uitslag ooit in de FA Cup. Geen record om trots op te zijn, maar beter dan helemaal onbekend zijn. In 1917 hield de club tijdelijk op met bestaan, vanwege WO I. Pas in 1919 werd er een doorstart gemaakt. Een – waarschijnlijk – snelle marketingjongen besloot dat de club haar naam moest veranderen in Hyde United en in rood moest gaan spelen en zo geschiedde. De spelers en het bestuur waren nog wel hetzelfde, maar het hele uiterlijk van de club was veranderd.

Ewen Fields; de rode versie

Onder de naam Hyde United werd er ook niet echt veel succes behaald. Soms wonnen ze een teletoeterbeker en zo nu en dan promotie. In 2005 kwam de club in de Conference North terecht, het hoogste waar de club tot nu toe had gespeeld. Na drie jaar in de middenmoot, ging het de afgelopen twee seizoenen ineens een stuk minder. In 2008-2009 werd de club 20ste en moest eruit. Gelukkig voor The Tigers, werd King’s Lynn teruggezet en bleven ze daardoor in de Conference North. Afgelopen jaar leek het dan toch over voor de club. Hyde United had een achterstand bij de belastingdienst en die wilde de stekker uit de club trekken. En toen kwam Man City ineens in beeld. Bij de wedstrijd tussen die club en West Ham United kreeg Hyde de toestemming om te collecteren. 8000 pond werd er opgehaald en mede daardoor waren The Tigers gered.

Vorig jaar degradeerde er geen enkele club uit de Conference North, doordat er clubs verdwenen of werden teruggezet. Hyde United bleef er dus makkelijk in en er werden wat veranderingen door het bestuur aangekondigd. Ten eerste werd de naam veranderd in Hyde FC, daarnaast zou de club zou gaan spelen in de kleuren van 125 jaar geleden, het logo werd veranderd en de boel zou blauw worden geschilderd. Allemaal heel plausibel, maar verschillende fans fronsten toch wel even hun wenkbrauwen toen vijf dagen later bekend werd gemaakt dat de reserves van Manchester City de komende drie jaar in Hyde zouden gaan spelen. Van die club kreeg Hyde een enorm bedrag om het stadion aan te passen en daarnaast nog een grote huursom. Hyde was gered en de reserves van City hoefden niet te gaan spelen bij een club die United heet en in het rood speelt.

Ewen Fields; de blauwe versie

Het stadje Hyde ligt in het gebied waar voornamelijk City-fans wonen, maar Hyde trekt natuurlijk ook veel fans aan die een zwak hebben voor United. De grote veranderingen zorgde allemaal voor een levendige discussie op het forum van de club. Uiteindelijk is de meerderheid toch wel tevreden met deze oplossing. Dat ze daardoor hun stadion blauw zagen worden en de naam veranderd zagen worden, is voor de meesten niet eens een groot probleem. Het verwijst namelijk naar 125 jaar geleden. Misschien dat dit het begin is van meer van dit soort samenwerkingsverbanden. Waarom zou United dat niet gaan doen met Altrincham? Die club ligt in een puur United-gebied en heeft rode kleuren. Het zou ideaal zijn. Voor Hyde is het in ieder geval de redding geweest.

Hoewel het financieel nu allemaal in orde is bij Hyde dankzij Man City, valt er sportief gezien nog genoeg te verbeteren. De eerste wedstrijd werd er met 5-0 verloren van Telford. Midweeks was Workington te sterk. In Hyde werd het 2-3. Gisteren was er opnieuw een thuispot en opnieuw werd er verloren. Alfreton Town bleek met 1-5 te sterk. Laten we het er op houden dat Hyde pech heeft gehad met de fixtures, want alle drie de tegenstanders zijn – samen met Boston United – de enige clubs die tot nu toe alle wedstrijden hebben gewonnen. Woensdag een nieuwe kans voor Hyde dat dan een onvervalste Tameside derby tegen Droylsden speelt. En nu we toch bezig zijn is het misschien een ideetje voor Man City het verwende nest Robinho on loan naar Hyde te sturen. Het huilebalkje leert een lesje in nederigheid en Hyde is sportief gered.

Advertenties

2 Reacties op “Jeckyll & Hyde

  1. Het zal wel goed zijn voor de club, maar ik vind het toch raar. Je verkoopt toch niet je hele identiteit voor wat poen??

  2. Hoe fans zulk een belang aan clubkleuren kunnen hechten is me een raadsel. Als ik moet kiezen tussen mijn club gezond houden en de kleuren veranderen, of vasthouden aan een detail als kleurtjes maar intussen het zwaard van Damocles constant boven het hoofd … Keuze snel gemaakt. Wat mij betreft speelt Rosenborg morgen in het roze-groen om maar iets te zeggen, als dat de continuiteit van de club verzekert … Ik ben ook tegen de financiele injecties in voetbal en de macht van het kapitalisme, maar clubkleuren beschouw ik niet meteen als essentieel voor de identiteit van een club. De naam van de club wijzigen of een ander stadion bespelen vind ik veel ingrijpender voor de identiteit van een club.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s