Nottingham Forest v Leeds United

    

Nottingham Forest v Leeds United: The Championship, City Ground (15/08/2010, 13:15)

Nottingham Forest

Plaats op de ranglijst: 16de

Laatste twee wedstrijden: 0-0

Leeds United

Plaats op de ranglijst: 18de

Laatste twee wedstrijden: 0-3

Laatste ontmoeting: Leeds United v Nottingham Forest 1-1 (12/02/2008)

Het mooiste affiche van deze speelronde is Nottingham Forest v Leeds United. Wát een historie druipt er van die wedstrijd af. Beide clubs waren grootmachten in de jaren zeventig en allebei hebben ze – met wisselend succes – Brian Clough als manager gehad. Beide club hebben ook flink wat gewonnen. Samen zijn ze goed voor tweemaal de Europa Cup I, twee maal de UEFA Cup, vier landstitels, drie FA Cups en vijf League Cups. Daarnaast werd de Charity Shield drie keer vastgehouden en werden er zes titels gepakt op het tweede niveau. Oja, de Europese Supercup werd ook nog een keertje gewonnen. Tel daarbij nog de talloze ereplaatsen op en je hebt het hier over de twee grootste clubs in de Championship.

Dat je van het verleden niet kunt leven, weten beide clubs nu ook. Leeds heeft er net drie jaar in League One opzitten. Forest deed dat ook in een nog niet zo grijs verleden. Toch lijken ze allebei op de weg terug. Leeds moet zich dit jaar makkelijk kunnen handhaven, terwijl Forest best naar boven mag kijken. Vorig jaar werden ze derde in een veel sterkere Championship. Newcastle en West Brom zijn nu weg en wat er van de Premier League terugkwam is niet veel bijzonders. Portsmouth en Hull hebben flinke financiële problemen en zijn al blij met een plekje in de middenmoot. Burnley’s jaar in de PL was een toevalstreffer en het zegt genoeg over de sterkte van de Championship dat zij desondanks samen met Middlesbrough en Forest al dé titelfavoriet worden gezien.

Zowel Leeds als Forest hebben een valse start gemaakt. Leeds verloor in een heerlijke pot van Derby County, maar nam een paar dagen later revanche in de League Cup. Lincoln City werd op Elland Road met 4-0 opzij gezet. Forest wacht nog altijd op haar eerste overwinning. Eerst werd er met 1-0 verloren in en tegen Burnley. Dat kan gebeuren, maar de 2-1 nederlaag tegen Bradford City in de League Cup is een schande. Er zijn ook problemen tussen de geniale, maar lastige manager Billy Davies en het bestuur. Davies zag alleen maar spelers vertrekken en er kwam niets voor terug. Wat dat betreft heeft Simon Grayson het beter, want de manager van Leeds en het bestuur van die club kunnen goed met elkaar overweg.

Zit er nog een beetje geschiedenis aan de ontmoeting tussen Leeds en Forest? Jazeker, hoewel die relatief recent is. Tot aan 1957 waren beide clubs elkaar maar één keertje tegengekomen op het hoogste niveau. Iedere keer zat of Forest danwel Leeds een stapje lager. Dat veranderde daarna en nadat Clough bij Forest tekende, waren het schitterende wedstrijden. Clough nam gruwelijk wraak op de club waar hij was weggestuurd: slechts viermaal versloeg Leeds het Forest van Clough in 21 ontmoetingen. Wraak kan zoet zijn. De mooiste overwinning was in de halve finale van de League Cup van 1978. Forest stond op dat moment drie jaar onder leiding van Clough, maar had buiten een promotie naar het hoogste niveau nog niets gewonnen en was de underdog in de ontmoeting met Leeds. Clough prepareerde zijn mannen perfect en na de 1-3 winst in Leeds werd het in de thuiswedstrijd 4-2. Forest won uiteindelijk de finale van Liverpool en pakte daarna nog de titel.

Overigens zijn beide clubs bijna perfect in balans: Forest won 27x, Leeds 26x en 28x werd het gelijk. Het doelsaldo is wel in het voordeel van Leeds 106-102. Winnen The Whites zondag, dan heeft niet alleen Billy Davies een groot probleem, maar dan heeft Leeds weer de bovenhand in de onderlinge confrontaties. Voor Leeds zou het mooi zijn als ze een puntje weten te halen, maar het is nog geen kwestie van moeten. Dat is het voor Forest wel, want na deze pot staat er alweer een lastige uitwedstrijd tegen Reading op het programma en 0 uit 3 is niets iets dat de kampioensaspiraties kracht bij zet.

Advertenties

2 Reacties op “Nottingham Forest v Leeds United

  1. Verheug me ook erg op deze wedstrijd. Hopelijk treffen we elkaar ruim voor de aftrap in een pub in Nottingham!
    CU.

  2. Laat Leeds dit maar winnen. Ben er in 2006 geweest voor een concert van Echo & The Bunnymen (helaas speelde Leeds dat weekend uit, anders had ik voor het concert naar een wedstrijd kunnen gaan kijken) en vond het een heerlijke stad. De architectuur was geweldig, en het was een heel levendige stad. Dat sport en muziek heel belangrijk zijn daar merkte je overal, en dat soort steden bevallen me doorgaans heel goed. Heb er een paar leuke dagen doorgebracht en hoop er ooit terug te komen. Bovendien is het zo dat Leeds het paars-witte gedrocht Anderlecht eens met 1-4 ging inblikken in Europees verband, en clubs die het ego van Anderlecht raken genieten altijd mijn sympathie (Nottingham had trouwens hetzelfde kunnen doen in 1984 indien de intussen overleden megalomane brouwer Constant Vanden Stock de scheids niet omgekocht in het voordeel van Anderlecht). Ik hoop dat Nottingham ooit nog eens tegen RSCA mag zodat ze kans krijgen op zoete wraak. Anderlecht werd schandalig genoeg nooit gestraft omdat de feiten verjaard waren toen men de omkoping niet langer kon ontkennen. Maar goed, in deze pot ben ik voor Leeds. De 1-4 op Anderlecht en de schitterende stad die Leeds is vormen de doorslag. Bovendien zal Nottingham sowieso wel meedraaien in de subtop en kan Leeds de punten als promovendus allicht wel ietsje meer gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s