Ian Holloway: Mister Oneliner

De Football League is afgelopen weekend van start gegaan, maar op de start van de Premier League moeten we nog een paar dagen wachten. Vandaar nu een vooruitblik op een van de managers daar. Ik heb hier gekozen voor Ian Holloway (47), die misschien wel de grootste stunt van de laatste jaren heeft uitgehaald door met Blackpool naar de PL te promoveren. Het team is verzwakt ten opzichte van vorig jaar en er is veel gezeik met de bouw van de vierde tribune. De vraag is dan ook of Blackpool de elf punten gaat halen of juist niet en daarmee het diepterecord van Derby County uit 2008 scherper gaat stellen. Holloway staat in ieder geval een loodzware taak te wachten.

Holloway werd geboren in een buitenwijk van Bristol en groeide op als fan van de Rovers. Dat was ook zijn eerste club als speler en in totaal zou hij in drie verschillende periodes 470 wedstrijden voor die club spelen. Buiten Bristol Rovers, stond Holloway onder contract bij Torquay United en de drie Londense clubs Wimbledon, Brentford en QPR. Een supervoetballer was Holloway niet. De rechtermiddenvelder was een goede speler op het niveau van League One, maar met QPR in de Premier League kwam hij niet echt aan de bak op één seizoen na. Voor de rest was het vooral bank zitten voor Holloway, die het voor de rest erg naar zijn zin had bij QPR.

Holloway was 33 op het moment dat Bristol Rovers hem in 1996 vroeg terug te keren. Na lang wikken en wegen besloot hij om twee divisies naar beneden te gaan. Niet alleen omdat de Rovers zijn club was, maar ook omdat hij daar player-manager kon worden. De Rovers waren een middenmotor in League One en hoopte met Holloway de stap naar The Championship te maken. Dat viel tegen, want het eerste seizoen werd de club slechts 17de. Het jaar erop ging het een stuk beter. Holloway bleef speler en deed dat erg goed, ondanks zijn 35 jaar. Bristol Rovers werd vijfde en dat betekende play-offs. Nadat Northampton in de eerste wedstrijd met 3-1 opzij was gezet leek de weg naar Wembley open te liggen. In Northampton gaven de Rovers het helemaal weg en verloor met 3-0.

Breaking News: als speler had Holloway haar

Het jaar erop waren de play-offs opnieuw het doel, maar een dertiende plaats was het teleurstellende resultaat. Holloway besloot te stoppen met voetballen en zich helemaal te richten op zijn taken als manager. Uiteindelijk resulteerde dat in een zevende plek. Net geen play-offs dus. Het jaar erop nieuwe kansen, maar dat was zonder Holloway. Die vertok halverwege het seizoen naar zijn tweede liefde: QPR. Die club was in zwaar weer terecht gekomen en stond op de drempel van degradatie naar League One. De taak van Holloway was simpel: QPR erin houden. Dat lukte niet en voor het eerst sinds 1967 moest QPR op het derde niveau spelen. Holloway mocht wel blijven en kreeg de kans om de club terug te brengen naar The Championship.

Na een achtste plek in 2002, plaatste QPR zich het jaar erop wel voor de play-offs als nummer vier. Over twee wedstrijden was QPR te sterk voor Oldham Athletic. Stiekem hoopte Holloway op een finale tegen de andere club uit zijn stad: Bristol City. Dat zat er niet in, want ze verloren de tweestrijd van Cardiff City. Waar normaal gesproken QPR een veredelde thuiswedstrijd had gespeeld op Wembley, moesten beide clubs nu vanwege de verbouwing van dat stadion uitwijken naar het Millennium Stadium in uitgerekend Cardiff. De Welshmen wonnen de intense wedstrijd met 1-0 en Holloway stond met zijn QPR met lege handen. Wraak op Cardiff zou zeven jaar later volgen.

Bij QPR werd Ollie beroemd als manager

Met QPR kwam de wraak al het jaar erop. Al snel was duidelijk dat Plymouth de titel zou pakken, maar de strijd tussen plek twee was een echte nek-aan-nek strijd tussen QPR en Bristol City, de club die hij als Rover vervloekte. Het verschil was continue één puntje in het voordeel van QPR, dat op de laatste speeldag naar Sheffield Wednesday moest. Bristol City had het makkelijker, want de thuiswedstrijd tegen Blackpool mocht geen probleem zijn. Bristol City won inderdaad, maar ook QPR deed dat. Holloway en zijn mannen waren daardoor weer terug op het tweede niveau. Zijn eerste succes als manager was een feit.

Holloway deed het goed in The Championship. QPR werd onderin verwacht, maar ze haalden het linkerrijtje. Elfde werd QPR en Holloway werd een beroemdheid in Engeland, doordat hij altijd leuke oneliners had voor de journalisten. In 2005 werd er zelfs een boek uitgebracht over zijn opmerkelijke uitspraken: “Let’s Have Coffee: The Tao of Ian Holloway”. Twee jaar later was zijn populariteit nog verder gestegen en dat betekent in Engeland dat je een biografie moet uitbrengen. Die kwam er, hoewel de naam niet echt origineel is voor iemand die vaak leuke kwinkslagen heeft: “Ollie: The Autobiography of Ian Holloway”.

Het boek met de quotes van Holloway

Het jaar erop vegeteerde QPR opnieuw rustig in de middenmoot. Rondom Holloway was het echter geen moment rustig. Hij werd continue in verband gebracht met de vacature bij Leicester City. Het bestuur van QPR was dat zo zat dat Holloway – die weigerde afstand te nemen van de avances van Leicester – op non-actief werd gezet. Zuur was het dat Holloway daarna werd gepasseerd als manager van Leicester en Ollie had niets. Pas in de zomer had hij een nieuwe club, want Plymouth Argyle wilde hem heel graag hebben en dat aanbod nam Holloway gretig aan.

Ollie vond het heerlijk aan de zuidkust. Plymouth deed het goed en stiekem werd er gehoopt op een plekje in de play-offs. Dat lukte niet, maar Holloway had de harten van de fans al snel gestolen. Nadat Plymouth met 2-3 had gewonnen in Sunderland besloot hij voor alle 700 meegereisde fans een pint te kopen. Het seizoen 2007-2008 begon Plymouth geweldig en de club stond halverwege november op een plek die recht gaf op de play-offs. Iedereen tevreden, maar Holloway besloot zijn contract in te leveren. Opnieuw had Leicester aan de deur geklopt en ditmaal wilde die club hem echt hebben. Holloway aarzelde niet, want met het geld van Milan Mandaric was er veel mogelijk in Leicester. Meer dan in Plymouth, hoewel die hoger op de ranglijst stonden.

In Plymouth werd Holloway persona non grata, maar in Leicester waren ze blij dat Ollie had getekend. De club stond zeventiende, maar had slechts twee punten voorsprong op de degradatieplekken. Onder Holloway liep het echter voor geen meter. Leicester duikelde op de laatste speeldag naar plek 22 en degradeerde voor het eerst in haar geschiedenis naar het derde niveau. Het pijnlijkste was de 0-1 nederlaag in eigen huis tegen Plymouth. Vooraf werd er flink met modder gegooid over en weer en ironisch genoeg was voor Leicester een gelijkspel genoeg geweest. Dan waren The Foxes erin gebleven. Mandaric was woedend door de degradatie en Holloway werd voor het eerst in zijn carrière ontslagen.

Blackpool was de redding voor de carrière van Ollie

Holloway maakte voor het eerst mee dat je alleen vrienden hebt als je wint. Hij werd in de pers neergezet als een tactische onbenul en clown. Een jaar lang was hij niet te zien in de voetballerij, totdat Blackpool hem in de zomer van 2009 benaderde om manager te worden. Hij had slechts een taak en dat was Blackpool in The Championship houden. Dat lukte met verve. Sterker nog; Blackpool nam op de laatste speeldag de play-off plek over van Swansea. Na de halve finale tegen Nottingham Forest te hebben gewonnen, was Wembley het toneel voor de finale tegen Cardiff City. Ditmaal lukte het de Welshmen niet om Ollie te verslaan. Na een schitterende pot stond het 3-2 voor Blackpool, dat daardoor voor het eerst sinds 1971 op het hoogste niveau gaat spelen.

De promotie van Blackpool naar de Premier League is niets minder dan een wonder. Een grotere verrassing dan de promoties van Stoke en Burnley en die werden al als ongelooflijk gezien. Wat dat betreft kan Holloway het bijna niet beter gaan doen, maar als hij dit jaar Blackpool erin houdt dan is dat een prestatie die ik nog hoger aansla. Drie belangrijke huurlingen vertrokken, waaronder DJ Campbell (goed voor 11 goals in 17 wedstrijden voor Blackpool) en er is nog niets teruggehaald. Blackpool is een van de weinige clubs die zwakker is geworden na de promotie. Doordat de club flink wat geld heeft gekregen, vragen andere clubs de hoofdprijs en die weigert de club te betalen.

Daarnaast wachten de andere spelers nog altijd op de premies die ze zouden krijgen na de promotie en daardoor is er flink veel gemor in de selectie. Het stadion is nog altijd niet af, waardoor de club minstens 5 van de 7 eerste wedstrijden uit moet spelen (waaronder tegen Arsenal, Chelsea en Liverpool). Het ziet er allemaal somber uit en ik vrees dat Blackpool wel eens het diepterecord van Derby County (11 punten in 2008) kan gaan breken. De fans moeten daarom maar gewoon lekker gaan genieten van dit jaartje in de zon en voor ons MotD-kijkers gaat het leuk worden met de oneliners van Holloway op zaterdagavond. Ik kijk er nu al naar uit.

Het hoogtepunt in de carrière van Ollie

Advertenties

5 Reacties op “Ian Holloway: Mister Oneliner

  1. Enkele voorbeelden van zijn oneliners? 🙂

  2. Hij heeft zijn eerste overwinning toch al beet. Wigan 4 goals rond hun oren!!! En nog verdiend ook, want Wigan was nergens.

  3. Totaal niets met hem te maken, maar ik vond slechts 2 artikels op de blog over QPR … Morgen (zondag 10/8) zendt de Belgische televisie een documentaire uit over de bijna-ondergang en wederopstanding van QPR. “QPR: the four year plan” wordt morgen op Canvas uitgezonden omstreeks 16u40. Info: http://www.canvas.be/programmas/qpr-four-year-plan

    Gezien Canvas het tweede net van de staats-TV is zou dit ook in Nederland op de buis moeten zijn. Ikzelf ga naar een concert, maar heb ‘m alvast geprogrammeerd om bij thuiskomst rustig te bekijken. Leuk dat een docu het scherm haalt over QPR. Het moeten niet altijd de grote namen en topclubs zijn, dus dit is erg leuk dat ze die docu opgepikt hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s