Albion Rovers v Airdrie United

Albion Rovers v Airdrie United: Scottish League Cup, Cliftonhill (31/07/2010, 15:00)

Albion Rovers

League: Scottish Third Division

Laatste vijf wedstrijden: nvt

Airdrie United

League: Scottish Second Division

Laatste vijf wedstrijden: nvt

Laatste ontmoeting: Albion Rovers v Airdrie United 1-2 (03/03/1990)

De eerste ronde van de Schotse League Cup is er geen waar normaal met spanning naar wordt uitgekeken. De SPL-teams van vorig seizoen (vandaar geen Falkirk en wel Inverness in deze eerste ronde) ontbreken nog en dus is het vooral hopen op een leuke loting. Dit jaar zijn er opnieuw enkele mooie potjes uitgerold, zoals de derby tussen Raith Rovers en East Fife. Toch is er een pot waar heel veel mensen likkebaardend naar uitkijken: Albion Rovers tegen Airdrie United. Dat is Celtic v Rangers in het klein en een wedstrijd die al twintig jaar niet is gespeeld.

Puristen zullen het overigens niet met die laatste zin eens zijn, want volgens hen is deze pot nog nooit gespeeld. Airdrie United is de geestelijk opvolger van Airdrieonians, de club die in 2002 failliet ging. De voorzitter kocht daarop snel de licentie van Clydebank over, verhuisde die club naar Airdrie. Vandaar dat Airdrie toch wel wordt gezien als het oude Airdrieonians en wedstrijd tussen die club en Albion Rovers waren altijd haat en nijd. Beide clubs spelen in dezelfde gemeente (Monklands), maar zijn totaal tegenovergesteld. Een aantal Schotse voetballiefhebbers die ik ken hebben ook speciaal voor deze wedstrijd een kaartje gekocht, omdat er nogal wat vuurwerk wordt verwacht.

Albion Rovers is de club uit Coatbridge en die stad bestaat voor 90% uit Ierse immigranten. De bijnaam van de stad luidt niet voor niets Little Ireland. De meeste mensen in Coatbridge hebben dan ook een seizoenkaart van Celtic. Vandaar dat Albion Rovers amper volk trekt. De club speelt sinds 1994 op het laagste Schotse niveau en zelfs daar eindigen ze vaak onderin. Het stadion is ook verschrikkelijk aftands en eigenlijk niet geschikt om te voetballen. Het hoogtepunt van de club is een verloren bekerfinale in 1920, voor de rest is het allemaal kommer en kwel.

Tegenstander Aidrie United heeft veel meer successen gehaald. De Scottish Cup werd in 1924 gewonnen en voor de rest werd de tweede divisie verschillende malen gewonnen. Ook de Scottish Challenge Cup staat in de prijzenkast. Die laatste beker werd ook onder de nieuwe naam gewonnen. Airdrie heeft overigens hetzelfde probleem als Albion Rovers, de meeste inwoners van de stad gaan naar een andere club. In het geval van Airdrie zijn dat de Rangers. Fans van Airdrie worden dan ook vaak “Huns without the busfare” genoemd, want ook in Airdrie zingen ze graag de Billy Boys en zijn er fans te vinden met shirts aan van het Engelse voetbalteam. Gisteren heb ik daar al meer over geschreven.

Komende zaterdag mogen deze twee uitersten het tegen elkaar opnemen. Op papier moet Airdrie dit makkelijk winnen, maar die club heeft financiële problemen en nog amper een team bij elkaar. Daarnaast zullen ze in een intimiderende sfeer moeten spelen, want deze wedstrijd trekt veel randfiguren aan die zin hebben in een robbertje vechten. Er is al extra politie opgeroepen, want Cliftonhill is zo verouderd dat de fans slecht gescheiden kunnen worden. Mocht Albion deze pot trouwens winnen, dan is dat de eerste keer sinds 1976 dat ze daarin slagen. Destijds was dat ook een pot in de League Cup. Na 3-2 voor Airdrieonians in Airdrie won Albion Rovers de return met 3-1 en ging door. Daarna won Airdrieonians zes wedstrijden en werd er eenmaal gelijkgespeeld.

Advertenties

Een Reactie op “Albion Rovers v Airdrie United

  1. Men mocht me nog een kaartje gratis geven, naar zulke wedstrijden krijgen ze me niet naartoe. Zulke partijen worden door enkele marginalen (het woord “supporter” is niet op zijn plaats hier) tot een politieke zaak omgetoverd en de kans op rellen is veel te groot om een ontspannen avondje voetbal te zien. Ik snap niet dat neutrale mensen die normaal geen binding hebben met deze clubs hier naartoe willen. Zelfs een salade kopen bij de foute gigant McDonald’s is dan beter besteed geld dan een ingangskaart voor een partij die meer dan waarschijnlijk een vechtpartij wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s