Glenmalure Park

Morgen speelt Shamrock Rovers tegen Juventus in de Europa League. Toen ik dat affice zag moest ik meteen denken aan die cd van Fatboy Slim “You’ve Come a Long Way, Baby”, want Shamrock Rovers is van ver gekomen. Ze hebben de diepste krochten van het Ierse voetbal gezien, hebben jaren geen stadion gehad en leken op sommige momenten dood en begraven. Nu zijn ze terug. Niet alleen mogen ze het tegen Juventus opnemen, ook hebben ze het modernste stadion van alle Ierse clubs. De Rovers staan momenteel bovenaan en zouden wel eens hun eerste Ierse titel sinds 1994 kunnen pakken. Dan zijn ze helemaal terug. Maar waar begon de neergang van de recordkampioen en club met de meeste fans van alle Ierse clubs precies?

Eigenlijk moeten we daarvoor terug naar die foto hierboven. Die is van Glenmalure Park, het oude stadion van de club. In dat stadion – in de volksmond Milltown genoemd – werden grote successen gevierd en was voor de andere clubs bijna een onneembare vesting. Op het hoogtepunt konden er 28.000 man in het stadion. Door veiligheidsreden werd de capaciteit een stuk kleiner en daalde naar 18.000. De laatste keer dat die er waren, was in 1986. Celtic uit Glasgow kwam op bezoek in Europa Cup en er kon geen muisje meer bij. Het waren de topjaren voor Shamrock Rovers, want van 1984 t/m 1987 werd de club vier keer op rij kampioen. Het is tot op de dag van vandaag de enige Ierse club die een Four in a Row heeft gedaan.

Het laatste kampioenschap was er echter een met een zwart randje. Het stadion was namelijk van de Jezuïeten geweest, maar in 1987 hadden de eigenaren van de club Glenmalure Park overgenomen met een duidelijke dubbel agenda. Ze verkochten het namelijk meteen door aan een projectontwikkelaar. Shamrock Rovers begon aan een tocht langs verschillende stadions in Dublin, waar ze ging groundsharen. Het blijft een wonder dat de club nog altijd bestaat. In 2005 kreeg de club wegens financiële wanorde een fiks aantal punten in mindering en vloog uit de Premier League of Ireland. Het einde leek in zicht.

Supporters namen de club over op een moment dat het over en uit leek en de club promoveerde in 2006 meteen weer terug. Ondertussen was het project Tallaght Stadium opgestart. Dit nieuwe stadion moest het nieuwe thuis voor de club worden. In 2009 was dan eindelijk het nieuwe stadion af, 22 jaar nadat het oude was verlaten. De club werd vorig jaar tweede en mocht daarom Europa in. De wedstrijd tegen Juve is dan ook een beloning voor de mensen die er in al die donkere jaren hun schouders onder hebben gezet en altijd in de club zijn blijven geloven. Ze zullen ongetwijfeld verliezen, maar dit affiche neemt niemand ze meer af.

 

Advertenties

3 Reacties op “Glenmalure Park

 1. Leuke affiche, maar toch een paar voetnoten: Tallaght Stadium was een project dat al langer dan 2006 bestond. 2000 of 2001 meen ik. Ik woonde in Tallaght toen ik in Dublin werkte, en het toen nog onafgewerkte stadion lag letterlijk om de hoek van mijn compound. We spreken over 2004. Het stadion moest tegen dan eigenlijk al af zijn, maar de bouwvergunningen waren ofwel verstreken of de club had geen geld wanneer dan een nieuwe vergunning klaar was. Het plan was dan dat South Dublin Council het stadion zou bezitten en dat Shamrock en een lokale Gaelic Football club het dan met elkaar zouden moeten delen (een oplossing die men bij Rovers niet meteen zag zitten, maar bij geldgebrek leek het toen destijds het enige alternatief). Ik woonde er in 2004 en toen was het stadion zowat half afgewerkt.

  Shamrock heeft gegroundshared met zowat alle clubs uit Dublin op 1 na: UCD dat bij de universiteit hoort en de universiteit laat niet toe dat clubs de sportvelden gebruiken als die clubs niet aan de universiteit zelf vasthangen. Maar voorts heeft Shamrock zowat met elke Dublinse club gaan groundsharen, ze werden ook telkens weer buitengewerkt omdat ze de huur niet konden betalen tot de supporters de club overnamen. Ironisch genoeg was de laatste groundsharing met Shelbourne dat plots bijna bankroet ging, net toen Shamrock Rovers weer gezond was. De club die voorheen nog dreigde buitengezet te worden wegens problemen om de huur te betalen, was plots rijker dan de eigenaar van het stadion en plots overleefde Shelbourne mede dankzij het geld dat Shamrock Rovers (dit keer netjes op tijd) betaalde om Tolka Park te mogen gebruiken.

  Met Tallaght hebben ze een goede locatie gekozen, dat toont aan dat de club nu wel goed geleid wordt: Tallaght is een “planned” wijk, een nieuwbouwwijk om de steeds groeiende grootstad bewoonbaar te houden en nieuwe huisvestiging-mogelijkheden voorzag. Echter, op St Patricks en UCD na (en UCD was enkel interessant voor studenten en ex-studenten aan die univ) speelden alle Dublinse clubs in het noorden van de stad. Met het snelgroeiende Tallaght dat nog geen club had én omdat in de omringende zuid-Dublinse wijken evenmin een profclub was, heeft Shamrock Rovers dus wel een buurt uitgekozen die heel wat potentiele nieuwe fans herbergt. Mits ze het slim aanpakken kan hun aanhang enkel nog groeien en worden ze zonder discussie de grootste in Ierland qua aantal fans (nu is dat zowat een competitie tussen Rovers, Cork en Derry al vermoed ik dat Rovers het ook nu nipt haalt, zelfs zonder extra toekomstige fans mee te rekenen)

  Voorts deze kleine correctie: Shamrock Rovers is nooit uit de League of Ireland gegaan. De League of Ireland omvat immers de premier division en de First Division. Enkel de derde afdeling (A League) en de regionale liga’s vallen niet onder League of Ireland. Shamrock heeft wel eens naar tweede afdeling gezakt (ze verloren de play-offs voor promotie/degradatie tegen het bijna supporterloze Dublin City dat een half jaar later ophield te bestaan) maar nooit lager dan het tweede niveau, dus ze hebben wel steeds League of Ireland voetbal gespeeld.

  Waar is de tijd dat ik de Rovers fans op mijn toenmalige werk kon jennen met het liedje “Homeless, homeless, homeless Hoops… Your big Ben Dunne was lots of fun, your bus to Tallaght will never come. You’ll never ever ever have a home” 🙂 Het kan verkeren: mijn favoriete Ierse club Shelbourne is maar net aan bankroet ontsnapt en vegeteert in de tweede afdeling, en intussen is Shamrock niet meer homeless en spelen ze voor de landstitel mee. Zelfs als niet-fan kan je enkel respect hebben voor wat ze daar realiseerden de laatste jaren.

  Ik was, vanwege mijn Israel-gekte, voor Bnei Yehuda in de vorige ronde, maar nu in deze ronde ben ik volop voor Shamrock Rovers. Juventus klasseer ik immers in het rijtje van “as der kwade” naast Ajax, Anderlecht, Manure, Real Madrid en Bayern München. Juve zie ik bij voorkeur verliezen, eender wie de tegenstander is. Dus go go Shamrock!!!

 2. Heb de wedstrijd gezien op TV in een lokale Irish pub in Barcelona. Helaas 0-2 voor Juventus. Maar zonder te betwisten dat de overwinning verdiend was (Juve had nog voor de rust meermaals nipt doel gemist, kort na rust nog een bal tegen de paal, …) mag Shamrock Rovers met opgeheven hoofd terugkijken op de match. Ze hebben zich 100% gegeven, en de afstraffing die sommigen wellicht hebben voorspeld is er duidelijk niet gekomen, kort na rust zaten ze zelfs goed in de match en ging er dreiging uit van Rovers. Pas na de 0-2 gingen de kopjes naar beneden, maar dan rest de vraag wat er was gebeurd had die ene Rovers kopbal kort na rust in doel gegaan in plaats van nipt naast. Dan krijg je een heel andere wedstrijd…

  In elk geval, verdiende zege voor Juve maar zeker en vast een puike prestatie voor Rovers. Ze mogen met opgeheven hoofd de arena verlaten (over arena gesproken: knap dat ze de wedstrijd thuis afwerkten in hun getrouwe stadion in plaats van voor het geld te kiezen en in een groter neutraal stadion te gaan spelen).

  PS: die Pepe van Juventus, wat een etter. Een zware fout met een drieste tackle door een andere speler, de scheids geeft een terechte vrije trap en plots gaat die Pepe (die niet eens bij die fout betrokken was) als een wildeman op de spelers van Shamrock Rovers af, om nog eens een vuistgebaar (“nog een keer en ik sla op je kop”) richting tegenstander te maken ook. Ook tegen de scheids zelf was ie aan het schreeuwen. Wat een vreselijke etter, maar goed, het is dan ook Juventus …

 3. Nu Rovers helaas de groepsfase van de Europa League heeft gehaald, is er in Tallaght Stadium een tijdelijke tribune bijgezet achter het doel. Blijkbaar is de vraag naar tickets redelijk hoog, al waren er tegen Rubin Kazan (0-3 na nochtans geen onaardige wedstrijd van Rovers) nog wel hier en daar lege plekken, overall was het een naar Ierse normen erg vol stadion. Gelukkig stond die tijdelijke tribune niet het zicht op de Wicklow Mountains in de weg.
  Hopelijk zijn de Russen snel weer vertrokken want na zonsondergang in Tallaght op straat lopen (en zeker bij dat winkelcentrum) is vragen om een knokpartij (ik spreek uit ervaring als ex-bewoner, woonde pal naast dat stadion)

  Briljant wel dat een Ierse club eindelijk de groepsfase van een toernooi haalde. Jammer dat het de enige club is die ik het liever niet had gegund. De enige hooliganclub van Ierland. Maar goed, hopelijk is dit geen eenmalig feit en zien we komende seizoenen nog meer Ierse clubs doorstoten Europees. Vooral Derry heeft zeker het potentieel om geen mal figuur te slaan vanwege hun hoge aantal fans (en op korte tijd na de doorstart weer een erg sterk team bij elkaar gekregen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s