Eddie Howe: The Crown Prince

Na twee oude knarren is het nu tijd voor een jonge manager. Zelfs de allerjongste manager van de hele Football League. Voor mijn stukje over League One heb ik namelijk gekozen voor de 32-jarige manager van Bournemouth: Eddie Howe. Deze Howe is slechts anderhalf jaar manager, maar heeft mirakels verricht aan de zuidkust van Engeland en de aanbiedingen voor hem kwamen aan het eind van het seizoen al binnenstromen. Voorlopig heeft hij nog besloten om Bournemouth trouw te blijven en hoopt hij om zich komend seizoen te handhaven met de club.

Eddie Howe begon als jeugdspeler bij Bournemouth en maakte in 1994 zijn debuut, als 17-jarige. Howe was een goede verdediger, die een toekomst in de Premier League werd voorspeld. Samen met spelers als Frank Lampard, Jamie Carragher en Emile Heskey vertegenwoordigde hij Engeland in het befaamde jeugdtoernooi van Toulon. Toch maakte hij pas op 24-jarige leeftijd de overstap naar een grotere club. Het Portsmouth van Harry Redknapp pikte hem op. ‘Appy ‘Arry legde 400.000 pond neer voor Howe, die zijn eerste aankoop voor Pompey was.

Howe had 237 wedstrijden voor Bournemouth gespeeld en was daar uitgegroeid tot een van de publiekslievelingen. Het deed de fans ook goed dat Howe veel aanbiedingen naast zich had neergelegd en pas toehapte bij een echt grote club. Zijn tijd bij Pompey werd echter een ramp. Howe kreeg een zware knieblessure en speelde zijn eerste seizoen geen enkele wedstrijd. Achteraf gezien was Howe’s carrière op z’n 24ste al over. Slechts twee wedstrijden zou Howe spelen voor Portsmouth, waarna hij werd teruggehaald door Bournemouth. The Cherries hadden eigenlijk geen geld, maar na een oproep van de voorzitter dat hij zou proberen Howe terug te kopen als de fans geld zouden inzamelen, was er binnen twee dagen al 13.500 pond opgehaald. Howe kon daarmee worden teruggekocht.

Eddie Howe als voetballer voor Bournemouth

Helaas was zijn knieblessure hardnekkiger dan verwacht en ook bij Bournemouth zat Howe vaker in de lappenmand, dan dat hij op het veld stond. Soms verbeet hij de pijn, maar al snel was duidelijk dat zijn carrière er op zat. Met veel pijn en moeite kwam Howe nog tot 53 wedstrijden in drie jaar, maar daarna moest hij op z’n 29ste zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen. Bournemouth bood hem daarop een baan aan als coach en die nam Howe graag aan. Met Bournemouth ging het ondertussen erg slecht. In 2008 degradeerde de club naar League Two doordat ze tien minpunten hadden gekregen vanwege financiële wanorde. Er moesten door die degradatie mensen vertrekken, omdat ze niet meer te betalen waren. Howe mocht wel blijven.

In 2008-2009 moest de club wegens de financiële problemen zelfs starten met 17 minpunten en ze leken een vogel voor de kat. Het liep voor geen meter onder manager Kevin Bond en begin september werd die de laan uitgestuurd en vervangen door Jimmy Quinn. Er was geen geld (Bournemouth mocht zelfs geen spelers kopen doordat ze een transferembargo hadden) en Howe werd uit kostenoverweging assistent-manager gemaakt. Toch was het geen blinde gok, want Howe kende natuurlijk de club en had veel indruk gemaakt als coach van de reserves.

Eddie Howe tekent als manager voor zijn geliefde kersen

Onder Quinn liep het ook niet en op oudjaarsdag werd ook hem de wacht aangezet. Howe moest hem even vervangen totdat er een opvolger was gevonden. Na twee nederlagen op rij was die nog steeds niet gevonden. Het bestuur besloot daarom Howe maar aan te stellen. Er was toch geen geld en de spelers waren erg over hem te spreken. The Cherries stonden op dat moment tien punten achter op Grimsby – dat op een veilige plek stond – en hadden een wedstrijd meer gespeeld. Er waren nog twintig wedstrijden te spelen, dus het begon er aardig kansloos uit te zien. Bournemouth leek na 86 jaar afscheid te moeten nemen van de Football League.

Behalve de grote achterstand in punten, had Howe als extra handicap dat hij geen spelers kon aantrekken vanwege het embargo. Dat gold niet alleen voor transfervrij, maar ook voor amateurs aantrekken, zoals zijn halfbroer die gratis wilde komen spelen. Vaak had Howe niet eens een volle bank naast zich, omdat er niet genoeg spelers waren. Spelers die net uit de luiers waren, werden op de bank gezet. Howe zat dan maar te hopen dat er niemand geblesseerd zou raken, zodat hij ze niet hoefde in te zetten.

Zelfs deze topspits mocht niet tekenen bij Bournemouth

Ondertussen begon het team beter te draaien. Van de laatste 21 wedstrijden werden er maar liefst twaalf gewonnen. Begin maart verlieten The Cherries de degradatieplekken en uiteindelijk eindigde de club met een marge van negen punten op de veilige 21ste plek. Zonder de puntenaftrek was Bournemouth zelfs tiende geworden en met de vorm onder Howe hadden ze zelfs de play-offs gehaald. Vrij indrukwekkend voor een club die vooraf eigenlijk kansloos werd geacht voor handhaving. Howe kreeg dan ook volop lof van zijn collega’s.

Een nieuw seizoen betekent nieuwe kansen, maar niet voor Bournemouth. Afgelopen jaar begonnen ze weliswaar met nul punten, maar er mochten nog steeds geen spelers worden gekocht. Bournemouth besloot daarom maar alle spelers te houden, die ze onder contract hadden. Daar zat onder andere Brett Pitman bij, de makkelijk scorende spits uit eigen jeugd die veel aanbiedingen kreeg. Een goede keuze, want Pitman zou een geweldig jaar gaan draaien. In totaal maakte de spits uit eigen jeugd maar liefst 26 goals en hij – heel belangrijk voor Bournemouth – liep geen enkele keer tegen een blessure aan.

Brett Pitman was samen met Howe sterk verantwoordelijk voor de promotie

Het ontbreken van blessures bij de belangrijkste spelers is misschien wel de sleutel tot het succes geweest afgelopen jaar. Howe had op sommige momenten amper drie man op de bank zitten, waaronder zijn assistent, maar de echt belangrijke spelers stonden er altijd. Het gevolg was dat Bournemouth vanaf speeldag vier op een rechtstreekse promotieplek heeft gestaan en die nooit meer heeft afgegeven. Lange tijd leek het de derde plek te worden, maar door de ineenstorting van Rochdale werd het zelfs plek twee. Op 24 april was een 0-2 overwinning voor een bomvol uitvak in Burton genoeg voor de definitieve promotie.

Dit jaar mag Howe weer spelers aantrekken, ook al zijn het allemaal transfervrije voetballers. Hij kan in ieder geval weer de selectie op pijl brengen. Belangrijk is verder dan Pitman blijft, want aan hem wordt door verschillende clubs getrokken. Financieel zal het veel opleveren voor Bournemouth, maar Pitman kan ook het verschil zijn tussen degradatie en een plekje in de middenmoot. Bournemouth is volgens de bookies niet dé kandidaat om laatste te worden (dat is natuurlijk Dagenham), maar staat in de groep daar net boven.

Pitman maakt de 0-1 in Burton. Uiteindelijk werd het 0-2 en was Bournemouth "up"

De promotie heeft overigens een héél leuke bijkomstigheid voor de club en vooral de fans, want voor het eerst sinds 1960 spelen The Cherries weer hun derby tegen Southampton in de competitie. Erg mooi, want de pseudo-derby’s tegen clubs die honderden kilometers verderop spelen zijn de fans nogal beu. Alleen al voor die potten tegen Southampton is het geweldig voor de aanhang van Bournemouth dat ze zijn gepromoveerd. Winnen ze die wedstrijden, dan kan het standbeeld voor Howe alvast besteld worden.

Advertenties

2 Reacties op “Eddie Howe: The Crown Prince

  1. Vanwaar komt de bijnaam The Cherries? Heeft het te maken met de rode clubkleuren of zit er een andere reden achter?

    Ik hoop dat die kleine clubs het goed doen, een beetje verandering en nieuwe namen zijn altijd leuk en een goed medicijn tegen het deja-vu syndroom. Vaak worden die clubs op termijn dan sowieso blijvers ; ik herinner me nog destijds op Ceefax dat Yeovil een middenmoter was in de Conference terwijl die nu al een eeuwigheid een League club lijken.

    • Er zijn twee verklaringen voor. Een is inderdaad de clubkleuren, maar de andere is dat er rondom het stadion veel kersenboomgaarden waren te vinden. Eigenlijk is het de zusterclub van Crossing Schaarbeek als je het zo bekijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s