De Woensdagfoto: The New Saints

Gisteren was een historische dag voor het Welshe voetbal. Voor de tweede keer in de geschiedenis, slaagde een ploeg uit de League of Wales erin om de eerste voorronde van de Champions League te overleven. The New Saints maakte de 1-0 achterstand uit de eerste wedstrijd tegen Bohemians goed, door met maar liefst 4-0 in eigen huis te winnen. De beloning is nu een tweeluik tegen Anderlecht. TNS is daarmee de opvolger van Barry Town, dat 2000 in FC Shamkir uit Azerbeidzjan versloeg over tweede wedstrijden. Voor TNS is het de eerste keer ooit dat ze over twee wedstrijden een club verslaan en dat naar twaalf pogingen. Vreemd is dat niet, want de Welshe competitie behoort tot de matigste van Europa. Iemand die een beetje kan voetballen in die competitie vertrekt naar de Engelse competitie en dat kan zelfs de Conference of lager zijn.

De winst van TNS heeft overigens wel tot gevolg dat de club voor het eerst sinds jaren weer eens een thuiswedstrijd in Wales gaat spelen. Het eigen stadionnetje, waar maar 2000 man in kunnen, voldoet namelijk niet. Het staat in Oswestry in Engeland. Dat de club toch in de League of Wales speelt, komt omdat TNS een fusieclub is. Oorspronkelijk heette de club Llansantffraid FC uit het Welshe plaatsje Llansantffraid-ym-Mechain, vlakbij Engeland. In 1996 had de club wat financiële problemen en besloot het computerbedrijf Total Network Solutions uit het Engelse Oswestry de club over te nemen. De clubnaam werd het afschuwelijke Total Network Solutions FC, maar het zorgde ervoor dat ze full-time konden gaan. In 2003 bleek het met Oswestry FC niet best te gaan. Een fusie lag voor de hand, want ondanks dat beide clubs in verschillende landen speelden lagen ze dicht bij elkaar. Total Network Solutions had het geld, maar Oswestry had het betere stadion. In het logo zijn overigens duidelijke verwijzingen naar de oude clubs te vinden.

Het hoogtepunt voor de club kwam in 2005/2006, toen Liverpool in de eerste voorronde moest aantreden van de CL. TNS verloor twee keer met 0-3, maar had flinke inkomsten. Een tegenvaller kwam later dat seizoen, toen het bedrijf Total Network Solutions werd overgenomen door British Telecom en de sponsoring stopzette. Omdat het TNS wel lekker bekte werd er gewoon een andere betekenis aan gegeven en heet de club sinds 2006 The New Saints. Erg fout, maar de club probeert zich te verantwoorden door naar de bijnaam van het oude Llansantffraid FC te wijzen. Die club werd namelijk The Saints genoemd. Zwakke smoes van de club. Toch hoop ik dat ze de volgende ronde van Anderlecht winnen. Dat zou een nog grotere stunt zijn. Als ze dat lukt, dan verdienen ze de naam Saints meer dan ooit.

Advertenties

5 Reacties op “De Woensdagfoto: The New Saints

 1. Had dit niet verwacht. Bohemians behoort al enkele jaren tot de top in Ierland en heeft die rol eigenlijk van gevallen grootheden Derry, Shelbourne en Cork overgenomen (alledrie nu in tweede afdeling actief wegens financiele problemen die hen beletten in de hoogste Ierse divisie door te gaan ; Cork bestaat zelfs niet meer en werd onder een nieuwe naam herstart). Bohemians heeft naar Ierse normen ook een vrij sterke kern en ervaren coach, dus dat TNS ze zou verslaan verrast me wel een beetje.

  Ik vind de naam van de club niet zo een punt, al vond ik dat oude Llansantffraid wel lekker. Maar in alle eerlijkheid vind ik Total Network Solutions FC dan wel leuker dan The New Saints, want dat laatste klinkt heel erg fake en bijna als een Amerikaanse franchise baseball club. Een fusie tussen clubs uit –in voetbaltermen– twee verschillende landen zou mijns insziens ook verboden moeten worden.

  Maar goed, uiteraard hoop ik dat TNS wint. Anderlecht is het kwade, de zusterclub van Ajax en met exact hetzelfde ego. Dus ongeacht de tegenstander… Laat TNS dus maar flink winnen, al vrees ik dat dit niet realistisch is. Na enkele mindere seizoenen speelt Anderlecht opnieuw knap voetbal, ze hebben enkele aartsgevaarlijke spelers, en daar tegenover staat dan een club uit een competitie die (tenzij Cardiff en Swansea ooit toch de overstap naar de Welshe league maken) eigenlijk totaal niets voorstelt. Ik vrees voor een afstraffing voor TNS, maar goed, hopen mag altijd. Tegen BATE Borisov gingen ze er twee jaar geleden ook uit, en dat terwijl vooraf ook niemand in Belgie de Wit-Russen serieus nam.

  Voor de groundhopping fanaten: als ik mijn mening over de club Anderlecht even negeer en enkel het stadion beoordeel: het stadion is 1 van die uitzonderingen waar een erg modern stadion toch echt voetbal uitademt en waar het dus helemaal niet stoort dat het een moderne bak is. De tribunes zitten heel dicht tegen het veld aan, en omdat alle hoeken dicht zijn is de akoestiek enorm goed. Het ligt ook erg fraai in een mooi park. 1 van de weinige moderne stadions die me toch bevallen, ookal is het dan vernoemd naar de corrupte regent Constant Vanden Stock.

 2. Bedoel je dat er in het logo van anderlecht ook een mannetje op een paard zit? Was me nooit opgevallen.

 3. Heh, waar heb je het over ? :)Het logo van TNS is een draak en een leeuw die elkaar aankijken (ik vermoed een verwijzing naar de Welsh-Engelse achtergrond, op wikipedia is dit ook de zowat enige club in het UK waar men “British football club” schrijft in plaats van “English/Welsh/Scottish”).

  Het logo van het paars-witte gedrocht bevat inderdaad wel een paard al heb je bijna een vergrootglas nodig om het te merken.
  Het toont een paars-wit wapenschild met de letters SCA en een kroon erboven, omringd door de spreuk “Mens Sana in Corpore Sano”, met de decoratie van Belgische vlaggen en een ridder op een paard erbij.

  Ik roep Gaia en bij uitbreiding PETA op om klacht neer te leggen wegens dierenmishandeling en belediging van de diersoort “paard”. Een edel dier als dit hoort niet geassociëerd te worden met dergelijke club.

 4. En ook Bangor City gaat door, nadat ze in de 90ste minuut de winnende goal maakten tegen Honka. Het meest succesvolle jaar voor het Welshe voetbal in tijden.

 5. Het heeft niet mogen zijn 😦 1-3 voor het paars-witte gedrocht. Met in de verslaggeving in de Belgische pers nog een blunder van formaat door Wrexham’s stadion het “oudste stadion ter wereld” te noemen (het is wel het oudste stadion ter wereld nog steeds in gebruik voor internationale wedstrijden, maar niet het oudste tout court voor zover ik weet)

  Naar verluid was er ook bitter weinig volk, hoewel Wrexham nu ook niet zo gek ver weg is van de gemeentes waar TNS haar achtergrond heeft. Ik vraag me af waarom tegen Bohemians wel gewoon thuis mocht gespeeld worden en tegen Anderlecht moest worden uitgeweken naar Wrexham. Niet dat TNS plots zou hebben gewonnen indien ze thuis konden spelen maar het is toch niet geheel eerlijk.

  Hopelijk geen afstraffing in Brussel volgende week.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s