Clwb Pêl Droed Dinas Bangor

Toen ik net de naam van Tyler Farrar hoorde in het Tourjournaal, moest ik onmiddellijk aan Farrar Road denken. Bangor City behaalde deze avond ook een historisch resultaat in Finland door voor het eerst een Europese uitwedstrijd niet te verliezen. Tegen Honka werd het 1-1. Dat moet de club kunnen rechtzetten in Wales. Helaas in The Racecourse Ground van Wrexham. Op Farrar Road mag de club niet spelen van de UEFA wegens te onveilig. Dat stadionnetje van Bangor City bezocht ik ongeveer een jaar geleden en afgelopen seizoen had ik er een wedstrijd kunnen zien. Het was dat het erg gezellig was in de tapijtzaak van City-fan Bill te Manchester, anders had ik een mooie vinck bij Farrar Road gezet. Nu zal het er waarschijnlijk nooit meer van komen. Ergens in 2011/2012 moet het nieuwe stadion er staan en is de oude bak niet meer. Jammer, want de club heeft er mooie successen gevierd. Even een duik in de geschiedenis van Bangor City en het stadion, dat door de Bangor-fans zelf Ffordd Farrar wordt genoemd.

Als men het over voetbal in Wales heeft zijn de namen van Cardiff City en Swansea City de eerste die genoemd worden. Daarna komt Wrexham vaak, maar de Welshe clubs die in de Welshe competitie spelen worden vaak vergeten. Terecht ook wel, want deze clubs hebben meer succes behaald dan de clubs die nu in de Premier League of Wales spelen. Toch zitten daar ook best mooie clubs tussen. Een van die clubs is Bangor City oftewel Clwb Pêl Droed Dinas Bangor. De club behoort tot de oudere in Wales en werd in 1876 opgericht. Al 133 jaar is deze dinosaurus dus en in al die jaren was de club onder andere medeoprichter van de Welsh National League (in 1921), de Northern Premier League (wat tegenwoordig de Unibond League heet in 1968), de Alliance Premier League (wat tegenwoordig de Conference is in 1979) en de League of Wales (nu Welsh Premier League) in 1992. Een ijverig clubje dus. Ook een erg interessante club.

Successen waren er ook. Buiten diverse lokale bekers werd ook de Welsh Cup zeven keer gewonnen. Waar sinds 1995 alleen maar clubs meedoen die ook daadwerkelijk in de Welshe competitie was dat tot 1995 niet het geval. Destijds deden ook de zes Welshe clubs uit de Engelse voetbalpiramide en Engelse Leagueclubs dicht bij de Welshe grens (zoals Shrewsbury, Chester, Hereford, de Bristol clubs, Tranmere Rovers en Crewe Alexandra) mee. Voor non-leagueclubs als Bangor City was het dus tot 1995 enorm moeilijk om die beker te winnen. Toch slaagde de club er driemaal in. In 1889 (tegen het Engelse Northwich Victoria), in 1896 (tegen Wrexham) en 1962 (wederom was Wrexham het haasje) ging de beker mee naar Bangor. In 1962 had dat zelfs een leuk gevolg, want Bangor mocht meedoen aan de Europa Cup II. Nog mooier werd het toen Napoli uit de koker rolde. Nederlagen met dubbele cijfers werden verwacht, maar Bangor won met 2-0 in eigen huis. De Italianen wonnen in eigen huis slechts met 3-1, waardoor een replay noodzakelijk was (uitdoelpunten telden destijds nog niet). Highbury werd gekozen als neutraal terrein en tot zeven minuten voor tijd stond het 1-1. Helaas scoorde Napoli nog de 2-1 en het avontuur voor Bangor City was over.

Daarna werd het weer rustig in Noord-Wales, totdat ze in 1979 een van de oprichters werden van wat nu de Conference is. Dit zegt eigenlijk genoeg over de club, die niet goed genoeg was voor de Engelse League (verrassend genoeg heeft de club zich ook nooit daarvoor beschikbaar gesteld), maar wel goed meekon in het niveau daar net onder. Uiteindelijk zou Bangor City vier seizoenen uitkomen in de Conference tot aan 1992. In 1984 werd Bangor City de eerste club sinds 1927 die op Wembley zou spelen. In de eindstrijd voor de FA Trophy was – net zoals in 1889 – Northwich Victoria de tegenstander. Het werd 1-1, maar in de replay waren de Engelsen met 1-2 te sterk. Een andere verloren bekerfinale, ditmaal voor de Welsh Cup, bracht Bangor in 1985 weer in Europa. De winnaar was namelijk Shrewsbury Town en die mochten als Engelse club niet uitkomen in Europa. Nadat de Noorse bekerwinnaar Frederikstad opzij was gezet, kwam er opnieuw een grootmacht naar Wales. Atletico Madrid was het ditmaal. Na twee kleine nederlagen (0-1 en 0-2) mochten de Welshmen met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.

Een sprongetje in de tijd: 1991. In Wales beginnen ze hem te knijpen. De FIFA schrijft namelijk voor dat iedere lidstaat een eigen competitie moet hebben, anders moet het nationale team worden opgeheven. Nu dreigen ze wel vaker bij de FIFA, maar in Wales nemen ze het serieus en er worden plannen gevormd om de League of Wales op te richten. Dit leverde veel gemor op bij de club, want de oost-west verbindingen (van Wales naar Engeland en vice versa) zijn een stuk beter dan de noord-zuid verbindingen in Wales. Een nationale competitie zou dus logistiek veel problemen opleveren. De FA van Wales is onverbiddelijk en eist van alle clubs die niet in de Engelse League uitkomen dat ze in de nieuwe competitie komen spelen. Buiten de Leagueclubs zijn er echter nog acht clubs due hieraan geen gehoor geven. Deze zogenaamde ‘Irate Eight’ – met daarbij Bangor City – krijgen daarom een heftige sanctie opgelegd: ze mogen niet meer in Wales spelen en moeten dus op zoek gaan naar Engelse stadions om te voetballen. Bangor City – dat een eindje van de Engelse grens afligt – en nog twee clubs binden in en schrijven zich in voor de League of Wales.

Bangor City behoort gezien zijn geschiedenis tot de grotere clubs van de competitie en pakt in zijn tweede jaar de titel. Het jaar erop wint Bangor opnieuw de titel. Daarna volgt er een schrikbewind van Barry Town, dat met behulp van een rijke eigenaar zeven titels pakt in acht jaar. Ondanks de successen van Barry Town is de club niet degene met de meeste fans, dat is weggelegd voor Rhyl en Bangor City. De wedstrijd tussen beide clubs groeit dan ook uit tot dé klassieker in het Welshe voetbal. Helaas strekt de supermatie zich ook uit tot de verschillende bekers. Toch weet Bangor de Welsh Cup te pakken in 1998 en 2000. Ook in Europa mag de club zich tonen, maar tot de dag van vandaag weet de club geen enkele keer de eerste ronde door te komen. Na de ondergang van Barry Town (het geld was ineens op) was er in Total Network Solutions een nieuwe poenerige club die titels ging winnen. Dit had tot gevolg dat vanaf 1995 tot en met 2007 slechts eenmaal een andere club met de titel ging lopen en dat is uitgerekend aartsrivaal Rhyl geweest in 2004. Sinds ook bij TNS de geldkraan is dichtgedraaid is de competitie weer open. Bangor City is daarin een subtopper, maar de club is het een echte cupfighter. Zowel in 2008, 2009 als 2010 werd de Welsh Cup gewonnen.

In de competitie blijft het echter sappelen voor de club sinds haar laatste titel in 1995. Diverse malen werd plek drie behaald, maar een echte bedreiging is de club nooit geweest. Er zijn echter ambities. De zijn plannen om een nieuw stadion te bouwen zijn erg serieus aan het worden (het zou ergens in 2011 klaar moeten zijn) en met de inkomsten die de nieuwe accomodatie en de gronden van het oude stadion (die al verkocht zijn aan projectontwikkelaars) gaat opleveren moet de club de komende jaren in staat zijn om serieus mee te doen om de titel. Voor de club is het misschien goed, maar voor de romantici een stuk minder. Het oude stadionnetje Farrar Road is namelijk een echt een prachtig exemplaar. Sinds 1919 speelt de club in dit stadion en er lijkt amper iets te zijn veranderd sinds die tijd. De houten hoofdtribune, de terraces met betonrot en de scheefhangende daken. Het is allemaal leuk om te zien, maar helaas voldoet het niet meer aan de eisen van tegenwoordig. Nog eventjes en Farrar Road is slechts verleden tijd. Wie een fotoreportage over het stadion wil zien, klik dan hier.

Advertenties

6 Reacties op “Clwb Pêl Droed Dinas Bangor

 1. Wat vind je zelf van de situatie waar de grotere Welshe clubs in Engeland blijven voetballen?

  Persoonlijk vind ik dat het tijd wordt om Swansea, Cardiff en consorten maar eens, desnoods gedwongen, uit de League te schoppen richting League of Wales. Clubs die over de grens uitkomen zouden uitzonderingen moeten zijn (vb Derry dat om veiligheidsredenen niet anders kon, Vaduz en Monaco die in eigen land geen door UEFA erkende competitie kennen, …) terwijl Cardiff en Swansea etc in feite geen enkele valide reden hebben om in Engeland te blijven voetballen (tenzij men kapitalistisch denkt en geld als valide reden ziet). Vooral bij Cardiff, waar de fans erg anti-Engels zijn maar men toch zo graag in Engeland blijft voetballen, is de houding wat hypocriet.

  Het is vind ik vooral jammer voor Wales als voetballand. De League of Wales zou met die twee grote clubs erbij enorm in aanzien groeien, de publiciteit en media aandacht zou groeien, buitenstaanders zouden de League of Wales ook meer au serieux gaan nemen, en er van uitgaand dat Cardiff en Swansea wel eens enkele rondes ver kunnen komen in Europa zou de Welshe UEFA coefficient ook stijgen. Het zou erg goed zijn voor het Welshe voetbal indien Cardiff en Swansea (en in mindere mate Wrexham en co) de League of Wales vervoegen ; zowel voor de prestige, media aandacht en sportieve waarde van de Welshe competitie zou het een goeie zaak zijn. Het is nu ietwat jammer dat de twee grootste steden in het land niet eens een club in de eigen league hebben (tenzij je Cenf Druids meerekent maar die hebben amper fans)

  Gisteren was trouwens een vrij goede dag voor de kleinere clubs uit de Britse eilanden: Shamrock Rovers-Bnei Yehuda 1-1, Cliftonville won zelfs met 1-0 tegen Vinkovci, het jonge Sporting Fingal haalde een knappe 3-3 uit bij Maritimo uit Portugal, Motherwell haalde het met 1-0 tegen Breidablik. De dag voordien had Bohemians al met 1-0 tegen TNS gewonnen en hield Linfield knap Rosenborg op 0-0. Enkel de resultaten van Dundalk (6-0 pak slaag) en Portadown (1-2 thuisverlies tegen Qarabaq uit Azerbaijan, voor zover dat echt verrassend is) vallen tegen maar voorts hebben vooral de Ierse clubs zich knap getoond. Al vermoed ik wel dat Shamrock en Linfield de terugwedstrijd niet overleven, maar voor Sporting Fingal, Motherwell en Bohemians ziet het er wel erg goed uit en ook Cliftonville zou dit moeten kunnen vasthouden (al is de tegenstander en hun kwaliteitswaarde me onbekend)

  • Eerlijk gezegd vind ik die Welshe clubs in Engeland geweldig. Die potjes tussen Bristol City en Cardiff waar ik bij was, was bijna een interland. Voor mij als voetballiefhebber mogen ze dus wel in de Engelse competitie blijven.

   De resultaten van de Ierse clubs vielen me ook al op. Is dat Sporting Fingal eigenlijk een poenerige club? Zo komen ze wel op mij over. De 0-0 van Linfield verbaasde me. Daar zul jij als Rosenborg-fan wel van balen zeker?

 2. Nou, die 0-0 is een slecht resultaat op zich maar goed, dit moet in Lerkendal gewoon een zege voor Rosenborg worden. Dat RBK weer met ruime marge leidt in de Noorse liga is het belangrijkst, en als we thuis Linfield opzij zetten is die 0-0 nog slechts een statistiekje.

  Sporting Fingal … mja, geld hebben ze wel, maar het is en blijft Ierland, waarmee ik bedoel dat het hooguit poenerig is naar Ierse normen. En hoewel er wel wat sponsors geld in staken is het evenmin een echt rijke club voor zover ik weet, het is zeker geen Gretna look-a-like. Ze hebben wel een erg goed beleid, vergeet niet dat de club pas 3 jaar oud is maar intussen al promoveerde naar de hoogste reeks, de beker van Ierland wonnen, en nu Europees spelen. Behoorlijk indrukwekkend voor zo een jonge club. Toen de club was toegelaten tot de Ierse league klaagden veel mensen omdat het weer een Dublinse club was en die waren er al in overvloed, zo heette het. Men vreesde voor een tweede Dublin City scenario (die club is opgeheven wegens totaal gebrek aan achterban en stadion). Maar de mensen van Fingal pakten het wel beter aan: men noemde zich niet naar Dublin maar naar een wijk van de stad, zodat mensen uit die buurt zich makkelijker met de club konden identificeren. Daarnaast kozen ze een wijk van Dublin uit die nog geen club in de Liga had en waar de randstad nog steeds groeit, dus qua doelpubliek zit er potentieel in. Het enige nadeel was dat in afwachting van het afwerken van een eigen stadion in een andere Dublinse wijk moest gespeeld worden, maar de club ondervond daar niet meteen nadeel van. Het is afwachten wat het op lange termijn wordt maar Sporting Fingal lijkt wel een club met een gezond beleid en met een goede visie, iets wat ontbrak bij eerdere Dublinse clubs die op de fles gingen of bijna bankroet gingen.

 3. wel, knappe resultaten toch van de Ierse clubs en Noord-Ierse clubs. Cliftonville is geplaatst, Shamrock Rovers won in Israel met 0-1 en mag nu tegen Juventus (zal wellicht op neutrale grond gespeeld worden wegens teveel ticketaanvragen ; had overigens wel op Bnei Yehuda gehoopt als Israel-fan zijnde maar ik supporter nu wel voor Shamrock tegen het akelige Juventus), Portadown is er uit tegen Qarabaq maar na een 1-1 op verplaatsing mogen ze met opgeheven hoofd het toernooi verlaten, idem dito voor Linfield dat (gelukkig) verloor tegen Rosenborg maar we (RBK) hadden het er wel moeilijker mee dan verwacht en wonnen “slechts” met 2-0 over de twee wedstrijden. Sporting Fingal ligt er helaas uit tegen Maritimo ondanks de knappe 3-3 ginds, thuis verloren met 2-3. Dundalk en Bohemians waren eigenlijk de enige Ierse bijdrages die roemloos ten onder gingen (vooral de 6-0 nederlaag van Dundalk in de heenwedstrijd was toch een blamage)

  Ook bingo voor Schotland (Motherwell geplaatst na 2 keer 1-0 winst tegen Breidablik) en Wales (TNS geplaatst na 4-0 winst tegen Bohemians) die zich plaatsten.

  Al bij al toch erg fraaie scores. En als Belg zijnde toch ook even vermelden dat Cercle Brugge ook doorgaat (1-2 winst tegen TPS Turku) al zullen die er wel uit liggen in de volgende ronde vermoed ik.

 4. Pingback: vrij-natuurlijk

 5. 8-2 verlies op Maritimo. Maar goed, dat ze een ronde verder raakten op zich is heel fraai. Wat wel een vreemde “prestatie” was gisteren, is hoe men er in slaagt 4 doelpunten te incasseren in 4 minuten. Maritimo scoorde 4x tussen minuten 76 en 80, dat is heel bizar. Niet dat het veel verschil maakte want het kalf was al verdronken, maar toch… In elk geval, het uitschakelen van Honka alleen al is toch mooi en er dan uit gaan tegen een Portugese subtopper is absoluut geen schande.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s