Cardiff City v Blackpool

Cardiff City v Blackpool: The Championship, Wembley (22/05/2010, 15:00)

Cardiff City

Plaats op de ranglijst: 4de

Laatste vijf wedstrijden: 0-3-0-3-3

Blackpool

Plaats op de ranglijst: 6de

Laatste vijf wedstrijden: 3-3-1-3-3

Laatste ontmoeting: Cardiff City v Blackpool 1-1 (09/01/2010)

De play-offs finale in The Championship is al omgedoopt in de £1m-a-minute clash. Een studie van Deloitte & Touche wees namelijk uit dat de club die deze wedstrijd wint over de volgende vier jaar minimaal £90m pond mag bijschrijven op de bankrekening. Meer dan ooit is het dus zaak om deze pot te winnen om zo financieel veilig te zijn de komende jaren. Vooral voor Cardiff is dit van groot belang. Buiten het geld is het natuurlijk erg mooi voor de clubs om volgend jaar tegen clubs als Liverpool, Man United, Chelsea en Arsenal te mogen uitkomen. Bij Cardiff is er dan ook nog dat Welsh sausje overheen gegoten. Blackpool heeft vooral veel Man United- en Liverpool-fans binnen de stadsgrenzen. Wat is er dan mooier dan dat The Seasiders van die clubs winnen in eigen huis? Er is voor allebei dus veel te zeggen en ik kan zelf ook amper kiezen wie ik het liefste zie promoveren. Het is een soort win-win situatie.

Voor Cardiff City is deze wedstrijd echt van levensbelang. De Welshmen draaien sinds de promotie in 2003 al een paar jaar goed mee in de Championship. Vorig jaar werden de play-offs op een haar na gemist, maar ditmaal lukte het wel. Mochten The Bluebirds promoveren, dan is dan 9 jaar nadat ze tweede werden in wat nu League Two heet. Ze zijn als een raket gegaan en dat heeft toch zijn sporen nagelaten. Er staat nu een goede selectie en sinds dit jaar een fonkelnieuw stadion, maar ook een schuld van £15m pond op de bankrekening. In Wales vreest men zelfs dat ze in administration moeten gaan als promotie niet lukt. Het is dus een echte do-or-die wedstrijd voor Cardiff. Lukt het ze om de wedstrijd te winnen dan is het voor het eerst sinds 1962 dat Cardiff City op het hoogste niveau gaat uitkomen. Het zou ook voor het eerst sinds 1983 zijn dat er een club uit Wales weer in die divisie speelt. Destijds was het de gehate rivaal uit Swansea, die daardoor nog altijd de bragging rights hebben. Een betere motivatie om te promoveren is dus niet nodig.

Blackpool was voorafgaand aan het seizoen dé degradatiekandidaat. The Seasiders gaven amper geld uit en met een stadion waar slechts twee tribunes staan maak je sowieso geen goede sier. Dat laatste werd dit seizoen eindelijk aangepakt en eindelijk staat er een derde tribune. Achteraf gezien mooi op tijd, want stel dat ze promoveren dan hebben ze een redelijke capaciteit hoewel 12.555 nog altijd erg weinig is. Het zou het kleinste stadion ooit in de Premier League zijn. In de PL kwam Blackpool nooit uit, wel in de voorganger de First Division. Van 1938 t/m 1967 speelde de club continue op het hoogste niveau en bracht de club spelers als Stanley Matthews, Stan Mortensen en Jimmy Armfield voort. Bizar is dat de club pas in 2001 samen met Cardiff promoveerde uit de kelderdivisie. Het kan snel gaan in het Engelse voetbal en dat vind ik er zo leuk aan. Morgenavond is bekend wie van de twee clubs de 90 miljoen gaat binnenharken. Het gaat hoe dan ook leuk worden om een van die twee clubs volgend jaar in de PL te zien.

Advertenties

3 Reacties op “Cardiff City v Blackpool

  1. Jean-Marie Schepens

    Cardiff zou ik nemen voor hun zangkunde. Maar Blackpool omwege van het kitschgehalte van de stad die een hoog Blankenberge-Oostende, Coney Island en Benidorm-gehalte heeft. En omwille van Stanley Matthews.

  2. Heb de match gezien in een Irish pub, omringd door Crystal Palace fans op reis die allen luidruchtig voor Blackpool supporterden. Ze vonden het onacceptabel dat een Welshe club in de hoogste reeks zou belanden.

    Moet zeggen dat ik ook een voorkeur voor Blackpool had, om dezelfde reden. Een club die buiten de eigen landsgrenzen speelt hoort daar in mijn mening een goede reden voor hebben. Voorbeelden zoals Derry City (veiliger in Ierland dan in Noord Ierland), Monaco (geen eigen bij UEFA aangesloten league), Vaduz (geen eigen league in eigen land) zijn stuk voor stuk clubs die een goeie reden hebben om in het aangrenzende land te spelen. Cardiff heeft die reden mijns insziens niet en hoewel ik niets tegen de exiles op zich heb vind ik wel dat Cardiff, Swansea en co stilaan eens verplicht moeten worden om in de League of Wales te gaan spelen. In feite is de houding van de fans erg hypocriet (erg anti-Engels maar wel per se in Engeland willen spelen) en bovendien zou de League of Wales enorm aan aantrekking winnen indien Swansea en Cardiff er bij zouden komen. Dus ja, ik was toch ook voor Blackpool.

    Als gothic fanaat vind ik de club ook een leuke naam hebben. Het klinkt als een soort donker bos bij nacht waar je in een gitzwarte poel van drijfzand een pijnlijke dood tegemoet gaat. Het heeft iets sinister, ookal weet ik dat het stadje op zich totaal niets donkers uitstraalt.

  3. Het is Blackpool geworden! Dit is echt te bizar voor woorden. Die ga ik volgend jaar zeker bezoeken. Ik houd heel erg van kitscherige badsteden. Scarborougn, New Brighton, Southend, Blackpool… allemaal erg chavy en fout, maar daarom ook ontzettend leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s