York City v Oxford United

York City v Oxford United: Conference, Wembley (16/05/2010, 17:00)

York City

Plaats op de ranglijst: 5de

Laatste vijf wedstrijden: 3-3-0-1-3

Oxford United

Plaats op de ranglijst: 3de

Laatste vijf wedstrijden: 3-1-0-3-3

Laatste ontmoeting: York City v Oxford United 1-1 (17/10/2009)

De tijd van de finales op Wembley is aangebroken. De FA Vase en FA Trophy hadden we vorige week, vandaag de FA Cup en dan hebben we nog alle play-off finals. Dat de FA Cup de grootste is, daar zal niemand over kunnen twisten. Maar daarnaast zijn er nog twee die van erg groot belang zijn. Die van de Championship. Deloitte en Touche heeft namelijk uitgerekend dat de winnaar van het tweeluik tussen Blackpool en Cardiff 90 miljoen pond mag bijschrijven de komende jaren. Maar ook de finale van de Conference is een joekel van een eindstrijd. Meer nog dat die in League One en League Two. De winnaar mag zich namelijk Leagueclub gaan noemen en dat wil wat zeggen in Engeland. Dit jaar gaat de wedstrijd tussen twee clubs die jarenlang in de Football League hebben gespeeld: York City en Oxford United.

Dat Oxford United in de finale staat mag geen verrassing heten. The U’s roepen zichzelf ieder uit tot favoriet voor de titel in de Conference, sinds de degradatie naar die divisie in 2006. Ook maken ze er ieder jaar weer een potje van. Halverwege dit jaar leek het ze dan toch te lukken, maar een onbegrijpelijke ineenstorting zorgde ervoor dat ze uiteindelijk slechts derde werden. Oxford trekt, ondanks dat ze nu al vier jaar in de Conference spelen, nog altijd veel volk. Het duel met Luton Town dit jaar bracht 10.600 mensen op de been, en dat voor een potje op het vijfde niveau. Oxford heeft natuurlijk wel een groot verleden. Ze werden pas relatief laat in de Football League gekozen (1962), maar in die 44 jaar werden er wel veel successen behaald. Van 1985 tot en met 1988 speelde de club op het hoogste niveau en in 1986 werd zelfs de League Cup gewonnen. Als de Engelse clubs niet uit Europa waren verbannen, hadden The U’s zelfs in de UEFA Cup mogen uitkomen. Dat lijkt nu allemaal heel ver weg en de fans zullen al gek worden van vreugde als ze volgend jaar in League Two mogen gaan spelen.

Voor tegenstander York City is het al langer geleden dat ze in de League speelden. The Minstermen uit het mooie stadje vlogen in 2004 richting de Conference en sindsdien is het sappelen geblazen. Slechts in 2007 en dit jaar werden de play-offs gehaald. Vorig jaar moest de club zelfs uitkijken niet uit de Conference te donderden. Erg verrassend, want York was tot voor kort echt meubilair in de League. In 1929 werd de club gekozen in de Football League en na die tijd kwamen ze vooral uit op de twee laagste niveaus. Nooit werd de hoogste divisie bereikt, zoals Oxford. Toch heeft de club wel wat mooie wapenfeitjes op haar naam staan. De grootste is misschien wel een 0-3 overwinning in de League Cup op Old Trafford in het seizoen 95/96, het jaar waarin Man United zowel de Premier League als de FA Cup won. Over de FA Cup gesproken, in 1955 haalde York in die beker de halve finale. Pas na een replay werd er verloren van Newcastle United, dat in dat jaar haar laatste Engelse prijs won.

In de halve finales van de play-offs was Oxford tegen Rushden & Diamonds de grote favoriet. Het was dan ook niet verrassend dat The U’s over twee wedstrijden de betere waren. Na de 1-1 in Irthlingborough, werd er in het eigen Kassam Stadium met 2-0 gewonnen. Dat York in de finale staat is wel een daverende verrassing. Tegen Luton (dat tweede werd in de competitie) waren ze duidelijk de underdog. Nadat thuis in de 90ste minuut de 1-0 werd gemaakt, werd er nog steeds gedacht dat Luton wel zou winnen. Dat viel even tegen, want ook in Luton was York met 1-0 te sterk. De fans van Luton konden dat niet waarderen, waarna de spelers van York werden aangevallen. Ondanks deze twee stunts verwacht ik toch dat Oxford (helaas) gaat winnen. Ze zijn er nu zo dicht bij en hebben gewoon de betere selectie. Om even de statistieken erbij te pakken: het is al acht onderlinge duel geleden dat York nog eens won van Oxford. Aan de andere kant zijn reeksen er om onderbroken te worden en laat dat morgen maar gebeuren.

Advertenties

3 Reacties op “York City v Oxford United

  1. Korte maar duidelijke reactie: hup Oxford!! Een stad als Oxford hoort gewoon in de League thuis, full stop.

  2. Qua stad vind ik York toch beter. Dat is misschien wel de mooiste stad van heel Engeland. Daarnaast heeft Oxford United twee dingen die jou niet zo aan zullen spreken: hooligans en een geweldige arrogantie. Hup York dus, vanaf deze kant 🙂

  3. William van Holsteijn

    Evean wat, anders, nog gefeliciteerd met de prolongatie van je club, maar wat nu????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s