Hendon FC: The End?

 

Hendon FC won driemaal de FA Amateur Cup

Londen is op het gebied van non-league grounds in de loop der jaren veranderd van een delicatessenwinkel in een ranzige Wibra. In een recordtempo zijn verschillende pareltjes veranderd in appartementenblokken, supermarkten of kale vlaktes. De opvolgers van de oude stadions zijn vaak steriele gedrochten, zonder enige kraak of smaak. De laatste der Mohikanen zijn de grounds van Bromley en Hayes & Yeading. Gelukkig heb ik die allebei nog gezien, voordat ook deze zullen verdwijnen. Eentje die ik helaas niet heb gezien terwijl het nog mogelijk was, is Claremont Road van Hendon FC. Sinds ruim een jaar heeft dit stadion geen bespeler meer. Het ligt er nu vervallen en verlaten bij. Het was een triest gezicht, want dit stadionnetje was ooit de trots van Hendon FC.

Eerst even wat achtergrond over Hendon, want dat was ooit een reus van een non-leagueclub. Hendon FC werd opgericht in 1908 en won – buiten veel kampioenschappen – driemaal de FA Amateur Cup en was tevens winnaar van de European Amateur Cup. In 1955 speelde de club voor 100.000 toeschouwers op Wembley tegen Bishop Auckland, nu komen er met moeite 150 man kijken. Ze hangen tegenwoordig uit in de Isthmian League (een divisie onder de Conference South, waar ze ooit een uitnodiging voor weigerden) waarin ze dit jaar tiende werden. Het lijkt echter een kwestie van tijd voor de club gaat degraderen, want sinds de groundshare komt er geen kip meer kijken en geld is er al helemaal niet.

Hendon in Pisa voor de finale van de European Amateur Cup

Hendon FC heeft de pech dat ze in een erg mooie omgeving spelen. Kijk je de ene kant op, dan zie je Londen liggen dat ook nog eens makkelijk bereikbaar is met de metro. Aan de andere kant zie je groene vlaktes en mooie huizen. Lag Claremont Road in een pauperwijk als Peckham of Aylesbury, dan waren de projectontwikkelaars niet zo happig geweest op dit stadion. Nu wilden ze zelfs een moord doen om de lap grond te kopen en de gemeente (de eigenaar van het stadion) ging daar natuurlijk graag op in. Voor Hendon FC lijkt het de doodsteek nu ze haar stadion kwijt is. Ondanks de ellende zijn er nog mensen die met hart en ziel voor de club werken, zoals Simon Lawrence, voorzitter van de Supporters Trust. Hij legt ondermeer uit wat de problemen van Hendon zijn en hoe de toekomst van de club eruit ziet.

Lawrence: “Alle non-league clubs in Londen hebben last van dalende toeschouwersaantallen. De mensen gaan liever naar de Premier League toe of blijven thuis. Het verlies van de stadions zorgt er natuurlijk ook voor dat de clubs fans kwijtraken. Onze verhuis naar Vale Farm (het stadion van Wembley) heeft ons 100 tot 150 toeschouwers gekost. Voor een club als Hendon is dat gigantisch veel. Dit jaar hadden we gemiddelde maar 167 man op onze tribunes. Dan zie je hoe de verhuis er heeft ingehakt. Als club zijn we natuurlijk blij dat we de komende twee jaar hier kunnen blijven spelen, maar ideaal is het niet. Er lijkt echter geen licht aan de horizon voor ons te gloren en onze eerste degradatie in ons 102-jarig bestaan zit er echt aan te komen.”

Over twee jaar loopt de lease met Wembley FC af. Maar daarna moet de club maar hopen dat ze langer kunnen blijven of zien waar ze terecht kunnen, want nieuwbouw lijkt uitgesloten. Lawrence: “Een nieuw stadion in Hendon zit er niet in. De London Borough of Barnet (LBB) is totaal niet happig op voetbal binnen haar grenzen. Ze hebben Barnet ook lange tijd dwars gezeten en ons zijn ze ook liever kwijt dan rijk. Voor ons stadion hebben ze 20 miljoen pond gekregen en wij mochten het daarna maar uitzoeken. We kunnen zelf iets zoeken, maar dat is natuurlijk onbetaalbaar. Tevergeefs hebben we aangeklopt bij de LBB, maar zolang die ons niet helpen kunnen we niet eens dromen van een nieuw stadion.”

Aan het verdwijnen van de club, zoals Enfield ooit overkwam, durft Lawrence nog niet te denken. Toch ziet hij wel in dat het zwaar gaat worden voor zijn club. “Veel clubs in onze divisie hebben financiële problemen. De stadions worden verkocht en clubs moeten groundsharen. Dat jaagt de fans weer weg. Dat telt niet alleen voor ons, maar voor een hele hoop clubs in Londen. Of we de komende jaren overleven of niet, durf ik niet te zeggen. Zolang er nog mensen op Hendon afkomen, denk ik dat we levensvatbaar zijn. Misschien op dit niveau of anders een trapje lager. Ik hoop in ieder geval nooit mee te maken dat mijn club zal verdwijnen. We hebben zo’n grote historie, maar daar kun je natuurlijk niet van leven. Je ziet om je heen dat her en der clubs kapot gaan, dus ik kan niet uitsluiten dat het Hendon ook niet gaat overkomen.”

Simon is al vele jaren fan van de club en een van de oudere fans, die vaak niet ook nog een Leagueclub ernaast hebben. “Ik ben nu veertig jaar fan van Hendon en deze club is echt een deel van mijn leven. Veel mensen die hier komen kijken, hebben ook nog een favoriete club in de Premier League. Voor mij tellen alleen The Greens. Ik kan nog steeds met plezier terugdenken aan een FA Cup wedstrijd uit 1975. We wonnen daarin met 1-0 van Reading, een stunt van jewelste. Claremont Road daverde die dag op haar grondvesten. Nog niet eens zo lang geleden (in 1997) wonnen we nog bij Leyton Orient in de FA Cup en ook het bereiken van de tweede ronde in die beker in 1999 maakt me nog altijd trots. We mochten uit naar Blackpool en slaagden erin om het hele uitvak te vullen. Zo zie je dat het potentieel van fans er wel is. Helaas komen ze voor normale wedstrijden niet kijken.”

Claremont Road verkeert in een trieste staat vandaag de dag

De fans die er toen waren, zie je tegenwoordig niet meer. Alleen voor derbies komt er nog wel wat volk op Hendon af. Derbies die steeds veranderen, want ondanks dat Hendon ook in Barnet speelt, zijn The Bees allang niet meer de grootste rivaal voor Hendon. Lawrence: “De rivaliteit met Barnet is iets uit het verleden. Natuurlijk waren wedstrijden tegen hen altijd erg beladen. Op non-league niveau waren wij twee zowat de grootste clubs van heel het land en als je dan in dezelfde borough speelt is het logisch dat die wedstrijden veel volk trekken. Een derde grote amateurclub – Enfield – lag dan ook nog eens in de buurt, dus dat waren altijd mooie potjes tussen ons drieën. Tegenwoordig is Wealdstone onze grote rivaal. Als we daar van winnen zijn wij Hendon-fans erg tevreden. Ook een club trouwens die net als Enfield en wij haar stadion kwijt is geraakt.”

Mocht Hendon verdwijnen, dan gaat er echt een stukje Londense voetbalgeschiedenis verloren. Het is natuurlijk al voor een deel kapot gemaakt met het vernietigen van Claremont Road (klik voor de foto’s van de huidige staat van het stadion hier). Als de club verdwijnt, zal de eerste club die ooit onder de floodlights van Wembley speelde er niet meer zijn. Ook zal de club die de drie naoorlogse recordinternationals voor het Engelse amateurteam leverde verdwijnen. De club die ooit spelers aan Arsenal verkocht en een jonge Iain Dowie onder contract had. Claremont Road, dat ooit 9000 man door de turnstiles zag komen voor een FA Cup pot tegen Northampton, is al niet meer, maar laat in ieder geval Hendon nog blijven bestaan. Al was het maar voor mensen als Simon Lawrence, die met deze club groot zijn geworden en er alles aan doen om deze te laten bestaan.

Advertenties

Een Reactie op “Hendon FC: The End?

  1. Pingback: Enfield Town: The First Fan Owned Club | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s